Assalamualaikum... salam Aidil Adha buat semua umat Islam di seluruh dunia dan di mana sahaja anda berada. Alhamdulillah.. Aidil Adha tahun ini bersekali dengan cuti sekolah yang panjang. Jadi ramailah yang mengambil peluang cuti panjang untuk pulang ke kampung. Bagi ita dan keluarga, kami beraya di rumah aje.. kebetulan anak-anak tak pulang bercuti.. sambutlah kami 3 beranak aje.. Aidil Adha tahun ni..
Bila hari cuti.. hujan pulak tu.. sejuk-sejuk macam ni.. perut berkeroncong minta di isi. lalau merajinkanlah diri membuat cheese tart ni..
Tengok kat wall fb ramai yang kongsi cheese tart montok-montok dan buncit-buncit.. geram pulak! tu yang tak boleh tahan godek-godek jugak lah..
Resepi kali ini adalah perkongsian daripada Azalifah Zakiah, tapi ita tak jumpa lagi postnya yang di kongsikan tempoh hari. Mujur ita sempat salin, jadi maaf ita cari fbnya pun tak jumpa untuk ita selitkan linknya di sini. Terima kasih pada Azalifah zakiah kerana kongsikan resepi yang menjadi kesukaan ramai ni.
Kali ini ita buat dua perisa, Nutella dan blueberry. Kalau nak sedap bubuh banyak-banyak filingnya tu..
Resepi ni sebenarnya tak banyak beza dengan resepi yang pernah di kongsikan sebelum ini. Cuma untuk dapatkan cheese yang montok dan buncit-buncit ada teknik yang harus di ambil perhatian. Jom kita pelajari bagaimana nak dapatkan cheese tart yang montok!
CHEESE TART BUNCIT
Resepi Oleh : Azalifah Zakiah
Shell Tart
125 gm margerin
50 gm gula icing
1 sudu teh esen vanilla
1/2 biji kuning telur ~ gred A
250 gm tepung gandum
5 gm susu Nespray full cream
1/2 sudu besar air sejuk ~ dari peti ais
Pukul margerine dan gula icing hingga sebati
Tambahkan 1/2 biji kuning telur, esen vanilla, susu full cream, air sejuk dan tepung
Uli sebati dengan senduk kayu
Tekan doh dalam acuan tart 4.5 cm
Buang lebihan doh tepi acuan
Cucuk bahagian tengah dengan garfu
Buah hingga habis adunan dapat dalam 50 ~ 60 keping
Bakar dalam oven yang telah di panaskan 15 minit awal dengan suhu 170 C api atas dan bawah selama 20 ~ 25 minit.
Cheese
500 gm cream cheese ( cheese di keluarkan dari peti ais 15 minit awal )
30 gm butter
100 gm gula icing
1 biji telur gred A ( kocok perlahan dahulu )
20 gm non dairy Whipping Cream ~ ( optional)
Sedikit esen vanilla
Satukan cheese, butter dan gula icing dan putar hingga lembut dan gebu
Masukkan telur
* telur yang kita dah kocok tadi masukkan 1 sudu besar demi 1 sudu ( anggaran 3 sudu besar sahaja jangan lebih )
Kemudian putar sekejap aje
Jika adunan agak pekat atau kental, tambahkan sedikit whipping cream non dairy. Jika adunan sudah lembut tak perlu letak Whipping Cream
* Jika masukkan whipping cream jangan putar guna mesin, hanya gaul dengan senduk atau spatula aje. ( whipping cream tak perlu di putar )
Susun shell tart dalam tray
Letakkan filling di tengahnya
* filing terpulang nak letak apa, bluberry, strawberry, kiwi, Nutella
masukkan cream cheese dalam piping bag
Gunting hujungnya besar sama besar dengan besar lubang shell.
Letakkan cheese dengan memeggang piping bag secara menegak
Letakkan cheese secara membunjut dan menggunung.
Kalau nak lagi buncit , letak lagi tingi dan penuh
Kalau ada nozel yang besar macam ni pun boleh di gunakan.
Kalau nak hias dengan corak bolehlah hiasan. Hiasan corak boleh rujuk di sini : SINI
Bakar selama 10 ~ 15 minit api atas dan bawah suhu 170 C
Tart masak bila kita sentuh dengan jari, cheese tidak melekat pada tangan
tart yang telah siap di bakar boleh di hias dengan Nutella. masukkan nutella dalam piping bag dan paipkan atas cheese tart .. wow! yummy!
76 comments:
Tq sis share teknik. Sejak 2 menjak ni dok tgk org buat cheese tart muncit ni. Harini bru tau cara nk bg muncit tu. salam aidiladha 😊
Dah lama sy cari resepi cheese tart buncit ni. Sy share ya k.ita. T.ksh byk2.
Tkasih byk2 Puan share resepi cheese tart ni, dah lama cari kat google, tak ada pun org yg sudi kongsi ilmu terperinci mcm Puan, saya akan cuba buat menggunakan resepi puan ni..������
Terima kasih sudi share resepi.. Dah lama cari resepi ni.. Ade resepi pun kelas on9 berbayar..semoga puan terus maju jaya..sy share resepi ye.
Wah best ni... nanti free leh cuba. T.kasih kak azlita.
Terima kasih kak..saya share di wall fb ye..mudahan murah rezeki akk ��
Terima kasih kerana sudi berkongsi ilmu dgn kami semot diberkati. Ameen
As Salam, kak saya mencari resepi akak yang kek butter baru2 ni akak post. dah delete eh kak? saya berjaya buat Raya Haji lepas. Ya Allah anak dan suami suka sangat-sangat. terima kasih ye. Moga murah rezeki akak.
Klau mcm ni nk jual sbji bpe rm kak ita?
Klau mcm ni nk jual bpe seketul kak ita
Cantik nya...terima kasih atas perkongsian
Klu xda susu nespray full cream tu susu tepung formula ya?? Klu xda blh ganti yg lain x?
wahh sedapnya kuih!! nak sikit,, hehehehee...
jom jenguk sini ya.. hehe
Assalamualaikum, baru follow blog ni, sangat membantu untuk anak muda mcm saya yang masih di peringkat belajar ni. Saya baru try buat pavlova & sya tersalah whipping cream. tapi blog ni membantu untuk saya kenal yang whipping cream tu ada 2 jenis :'), teruskan berblogging ya dengan resepi yang menarik :)
Semoga akk diberi kesihatan yg baik dan dipermudahkan segala urusan ....kerana sudi share pelbagai resepi yg terkini diblog akk....mmg x rugi klu menyinggah diblog akk utk mencari sesuatu resepi....setiap resepi yg akk share semuanya menarik dan menjadi...tqvm akk azlita
terima kasih ilmu yg dikongsikan.
tgh membuat nih..hope menjadi sebijik mcm azlita bt..hihi
Alhamdulillah...Tqsm Kak Ita kongsi teknik montok muncit detail mcm ni...sy sllu buat cheesetart tp xdpt yg bt yg betul2 montok muncit..dah puas cari tapi xjumpa yg sudi kongsikan teknik yg sebenar mcm ni...sy siap join kelas pjj byr rm100 tp x di bagi pun teknik muncit...huhu..harap2 menjadi la muncit sy lepas ni..semoga Kak Ita terus dimurahkan rezeki olehNya..tqsm..
Seronoknya tgk ni
Jazakillah sudi berkongsi dgn percuma teknik yg 'mahal' ni.. Allah saja membalas jasa kak ita ..
sis..saye da cube dah tadi..seriously mmg superb lah rase die..siap ade yg dah order..thanks sis share ilmu
Chocolate flakes atas nutella tu apa kak ita?
Tq kak ita shre teknik y sgt2 brguna.. dah hampir 2tahun sy berkecimpung buat cheese tart tp xpernah nk montok.. semoga murah rezeki kak ita.
Terima kasih Puan sudi share..lama sy cari resepi..tiada yg nak share cara nak buncitkn dgn btl dan terperinci.. trima kasih..sy salin resepi, halalkan ya.. trima kasih
tq sis sudi kongsi resipi..sgt membantu. smg rezeki sis bertambah tambah..amin
Assalamualaikum dan salam kenal kak Ita, Saya ijin share resep di blog ini ya. Terima kasih
Alhamdulillah..br ni sy tau rahsia custart buncit ni..t.kasih kak ita..
alhamdulillah dan terima kasih krn sudi berkongsi ilmu ...smoga akk terus success
minta halal ya saya ambil resepi ni . semoga murah rezeki awak ;)
Alhamdulillah.. Jumpa juga resepi tart muncit ni.. T. Kasih sis azlita ats perkongsian resepi .. Moga bertambah rezeki
Terima kasih kak ita sudi kongsi resepi, saya nk cuba resepi kak ita ni. mintak halal kn ye. moga2 hasil nya menjadi hendaknya. :) berapa anggaran bilangan untuk 1 adunan ye?
Salam kak azlita.. nk tanya.. susu nespray tu susu tepung ke or susu cair full cream?? Confius jap.. hehe
Terima kasih sudi tunjuk ajar
Terimakasih atas perkongsian resepi ni. Moga sis dimurahkan rezeki melimpah ruah.
Nak tanya apa beza kalau kita letak whipping cream yg biasa instead of yg non dairy yer?
Tq kak ats resepinya. Minta halal ya kak sy ambl resepinya.
Tq kak atas resepinya, minta halal ya kak. Trmksh bnyk
Tq kak, hlalkn ya
bertambah-tambahla craving ai..
terima kasih ye kak ita sebab share resepi ni..
muahciked.. :*
Resepi ni dpt buat berapa biji ye ??? ��
Tk pyh pkai susu nespray full cream bleh ke ??? 😊
T.kasih kak Azlita..saya share resepi ye..semoga perkongsian resepi dr kak azlita dpt manfaat,semoga bertambah luas rezeki kak azlita..aamiin..
T. Kasih kak azlita...saya share resepi ye.. Semoga rezeki kak azlita diluaskan.. Aamiin..
Salam Puan... Terima kasih banyak2 atas segala pengkongsian resipi2... saya telah mencuba beberapa resipi dan sangat la berpuas hati dengan hasil nya. Semoga Allah murahkan rezeki puan for your kind efforts.
By the way, bole saya tahu cheese tat ini bole tahan berapa hari? perlu di simpan dalam peti sejuk ke?
Assalamu'alaikum,kak azlita.
Terima kasih kerana share resepi dan trick teknik nk buat cheese tart buncit ni. Minta dihalalkn resepi dan ilmu yg dikongsi ni ye. Sy cari2 resepi tp akak punya paling thorough dan nmpk sincerity akak nk share semua ni.
Sy buat cheese tart juga,tp yg biasa je. Atas permintaan kwn jd baru la sy buat.
Alhamdulillah menjadi. Sedap dan menjadi buncitnya. Cuma kene byk practice utk dptkn kebuncitan yg sekata dan kemas ��
Terima kasih, sekali lg. Semoga Allah permudahkan rezeki akak sekeluarga ☺
Time kasih..sudi syer resepi..tp bape rm nk jual 1 ni ye..sbb cisnye byk
sedap
Salam Pn Azlita...sy mohon guna resipi ni ye...baru nk try. moga puan terus sukses. tqvm.
Makaseh sis share resepi & teknik2 ni... ������������
Guna brand apa non dairy whipping cream?
As salam k ita..nk susun mcmna ye klu nk ltk dlm kotak
Tq for sharing
Tq for sharing
Filling tu bakar jugak sekali ngan shell eh ? Biasa sy tgk shell siap dulu baru letak filling ngan cheese
Assalam chef.. besar pahala chef..resepi chef betul2 ikhlas sb ia dah menjadi sumber business saya. Alhamdulillah semua customer amat berpuas hati dan tak jemu2 mengorder..semoga Allah merahmati chef n family dan Azalifah Zakiah..amennn
Terima kasih akak..smoga murah rezeki selalu
sedapnyee..tq berkongsi resepi yg sedap ni..
akak..sy nak tanya apa function susu full cream utk shell tart tu?
share..tq
boleh saya ganti marjerin dengan butter? =)
Salam..boleh saya tau,adunan cheese 500g akan dpt berapa biji ye?..thank you😊
Salam..boleh saya tau,adunan cheese 500g akan dpt berapa biji ye?..thank you😊
Tq sis, share
Nak tanye.. Cheese cream tu guna brand ape ye? Kalau boleh share la sekali gamba cheese cream tu mcm mne
Nak tanye.. Cheese cream tu guna brand ape ye? Kalau boleh share la sekali gamba cheese cream tu mcm mne
Terima kasih kongsi resepi.. ♥️
Terima kasih untuk resepi.. moga puan dimurahkan rezeki. Aamiin..
Salam..tq kak ats resepi...saya shre ye
Askm kak norazlita..sy mohon halalkan sy gunakan rasepi akak ni ye...
Jazakallahu khairan Ita kaknoor pun guna resepi Ita Alhamdulillah memang menjadi semoga Allah murahkan rezeki Ita dan keluarga Allahumma Aamiin
tq berkongsi resepi. moga makin melimpah ruah rezeki sis
Assalam... terima kasih atas perkongsian resepi... cream cheese tu boleh pakai any brand ke?
Nonton Bokep Terbaru Jav
Nonton Bokep Full HD
Nonton Bokep Indonesia Artis
Nonton Bokep JAV HD
Cewek SMA DiSodokMemek Nya Berdarah
Nonton Bokep Terbaru
Agen Poker Online No 1
Royalflush88 Agen Poker Terbaik
Agen Poker Royalflush88 Daftar Disini
Agen Bola Online No 1 Terbaik
Bokep Orang Rekaman Pribadi
Film Bokep Ngintip
Nonton Bokep Rekaman Cctv
Nonton bOKEP Pelajar
Bokep Hentai
Nonton Bokep Janda STW
Agen Poker Online No 1
Royalflush88 Agen Poker Terbaik
Agen Poker Royalflush88 Daftar Disini
Agen Bola Online No 1 Terbaik
Saya bnyk menggunakan resepi drpd blog Azlita ni. Semua pn menjadi kerna mudah dan senang difahami. Terima kasih Azlita. Semoga Azlita dimurahkan rezeki dan sentiasa berbahagia selalu..
Maaf. Link hiasan corak tu rosak ke?
Maaf link untuk hiasan tu rosak ke?
Assalamualaikum..resepi yg sgt membantu. Saya minta halalkn resepi dan gambar ye utk share. Saya masih lagi belajar utk buat cheese tart ni😀
Post a Comment