Mee Bandung
MyKitchen's Recipe
tulang dan daging - direbus
4 biji kentang - potong bulat2 nipis, digoreng kemudian diblend
bahan kisar
30 tangkai cili kering
3 labu bawang besar
6 ulas bawang putih
1 cwn udang - direndam dan dikisar
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
6 sudu besar sos cili
2 kiub daging
1 buku gula melaka (yg kecil)
2 sudu besar kacang tanah - jika suka (ita tak letak)
garam dan gula secukup rasa
udang
fish ball
sotong
tomato dibelah 4
karot
bunga kubis
telur
bahan yg dimakan bersama
daun sawi - di celur
mee kuning
daun sup n daun bawang
bawang goreng
tauhu goreng
"DO IT YOUR SELF"
panaskan minyak 1 senduk, tumis bahan yg dikisar hingga naik bau dan garing. masukkan kentang yg telah dikisar masak hingga sedikit garing. masukkan daging dan air rebusan tulang masak hingga mendidih. Masukkan kiub daging, sos tomato, sos cili, sos tiram dan gula melaka. Masak hingga gula larut. Masukkan buah tomato, garam dan gula secukup rasa. Masukkan udang, sotong, fish ball dan masak hingga sedikit pekat. Akhir sekali masukkan karot, dan bunga kubis.
Masa menghidang panaskan kuah dan pecahkan telur dlm kuah (jangan kacau) biar hingga telur keras dan bolehlah dihidangkan.... bersama mee kuning, sawi daun sup daun bawang, bawang goreng, tauhu dan cili jeruk jika suka...
antara bahan2 yg dimakan bersama Mee Bandung, tauhu, daun sup daun bawang, bawang goreng, sayur sawi yg telah dicelur
mee kuning yg dicelur
No comments:
Post a Comment