Chocolate Brownies Kedut - masam manis f

Breaking

Aug 19, 2015

Chocolate Brownies Kedut




Sana kedut.. sini kedut..
Rata-rata ramai yang teruja dengan brownies yang berkedut seribu ini dan menjadi satu fenomena baru pula... walaupun sebenarnya brownies ini dah lama popular dan lebih di kenali dengan namanya Chewy Gooey Yummy Brownies.


Sekarang muncul pula dengan  di berikan nama baru iaitu brownies kedut. Mungkin ianya satu perangkap untuk menarik orang ramai.. atau inginkan kelainan dengan nama baru yang menjadi bualan ramai.

Bagi yang baru.. mesti teruja.. pada hal brownies ni sama sahaja, dari segi resepi mahupun rasanya. Kalau ada perubahan pun adalah.. sana sikit sini sikit di ubah pada sukatan bahannya.

Oklah kerana ramai permintaan maka hari ini ita kongsikan resepi Brownies kedut yang menjadi kegilaan dewasa ini. Yang ita buat ni yang plain sahaja, tiada campuran badam atau coklat cip. Kalau nak letak coklat cip atau badam pun boleh sahaja. Tapi bila letak badam, kena bakar dahulu badam sebelum di campurkan ke dalam adunan.




Ramai yang menyatakan kehairanan.. bagaimana brownies ni boleh berkedut pada permukaannya. Kedutan itu terhasil dari penggunaan coklat masakkan yang banyak dalam sukatan hampir 1/2 kg.
Untuk mendapatkan brownies yang cantik kedutnya dan sedap rasanya, pilihan coklat masakan sangat-sangat mempengaruhi kejadiannya, Pilihlah coklat masakkan yang baik kualitinya. Untuk brownies ita ini, ita menggunakan coklat masakkan jenama Beryl's dan untuk serbuk kokonya ita menggunakan Cacao Barry Extra Brute 100 % coco. Pilihan butter juga pilih butter yang baik dan sebaiknya menggunakan ulsalted butter. Ia akan menghasilkan tekstur brownies yang lebih lembut.


Membuat brownies cukup mudah kerana tidak perlu menggunakan mixer. Hanya gaul dengan wisk atau senduk kayu sahaja. Gaul pun tak perlu kuat-kuat sekadar adunan sebati sudah memadai.

Resepi ini di katakan oleh Cik Cek dan di kongsikan oleh Ayu. Ita ambil pula dari blog Juicy Cafe. Terima kasih kepada yang sudi berkongsi resepi dengan rakan-rakan. Kepada yang nak cuba jom ikut ita masuk dapur.


CHOCOLATE BROWNIES KEDUT
Resepi Oleh: Cik Cek
Di kongsikan oleh : Ayu
Rujukkan : Juicy Cake

400 gm coklat masakkan / coklat compound ~ Dark Chocolate
150 gm unsalted butter
100 gm gula perang
100 gm gula kastor
4 biji telur ~ gred A
1 sudu kecil esen vanilla
100 gm tepung naik sendiri
30 gm serbuk koko




Coklat masakkan atau coklat compound, di potong kecil. Untuk dapatkan bronies yang enak sebaiknya guna coklat masakkan yang baik kualiti dan mutunya. Barulah rasa coklatnya lebih umph!


Satukan coklat masakkan dan buter, dan cairkan dengan kaedah double boiler hingga coklat dan butter larut. Gaul rata.


Dalam bekas yang lain pula, satukan gula kastor, gula perang, telur dan esen vanila. Gaul rata menggunakan wisk sahaja.

Satukan juga tepung naik sendiri dan serbuk koko. Kemudian di ayak. Untuk rasa brownies yang lebih enak, pilihan serbuk koko juga amat mempengaruhi kesedapan brownies. Pilihlah serbuk koko yang bermutu tinggi untuk hasil brownies yang lebih lazat.


Tuangkan adunan telur dan gula ke dalam adunan coklat masakkan dan ratakan.


Kemudian ayakkan tepung yang bercampur koko tadi kedalam adunan. Jika dah ayak terlebih dahulu.. masukkan sedikit-sedikit dalam adunan. Kemudian gaul rata.


Tuangkan adunan ke dalam loyang 10 x 10 inc yang telah di lapik kertas kek dan di oleskan juga dengan butter.


Bakar adunan dalam ketuhar yang telah di panaskan 15 minit awal dengan suhu 160 C selama 30 minit mengikut kepanasan suhu ketuhar masing-masing.
Bila dah masak, tutup oven. Biarkan kek dalam oven dengan pintu oven di renggangkan sedikit dan biarkan selama 15 minit


Bila dah sejuk, bolehlah di potong dan sedia untuk di nikmati.



206 comments:

1 – 200 of 206   Newer›   Newest»
Roziah @ Cie said...

wow sedapnya kalau makan dengan nutella atau sos coklat nih.

Unknown said...

Salam kak ita..gula perang dan gula kastor itu cukup sekadar sebati atau kena pastikan dia hancur sepenuhnya.?

Anonymous said...

kedut kedut pun nampak sedap kak..yummy

jemput baca
http://akuhanyagadiskampung.blogspot.com/2015/08/carta-pertumbuhan-gigi-bayi.html

Unknown said...

Nampak sangat melting dan cantik kejadiannya..

Gee® said...

Yummy nyaaa....

Azlita Aziz said...

Siti salwa ~ gaul sebati aje pun dah ok

Rozita Ceritaita said...

nampak sedap sangat kak..saya pun suka guna beryl..kalau pegi kilangnya jadi kelabu mata..hehehe...

Unknown said...

Salam kak ita..nak tanya..choc yg dah cair tu kena biarkan sejuk dulu tak sebelum masukkan adunan telur dan tepung?

TIA :)

Jemput baca →http://beautysigne.blogspot.com/2015/02/kesan-ajht-seawal-5-hari-hilang-sakit.html?m=1

Unknown said...

Terima kasih sebab sudi kongsi resepi. Saya doakan agar puan dimurahkan rezeki dan diberkati.

Azlita Aziz said...

eedazz ~ tak kisah, lagipun coklat yg di cairkan kaedah double boiler tu tidaklah terlalu panas. Kalau dia suam2 pun blh masukkan.

rahel said...

Hi kak Ita...
cantik benar kejadiannya brownies yg berkedut tu...antara resepi yg ada dlm simpanan...tunggu masa je nak buat...

marshalizadotcom said...

Sedapnya brownies ni kak ita.


Jemput singgah blog sy SPORTING MUMMY

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

ralit sy membaca dan menengok gambar2 Kak Ita.. hihi

Elydazlyna said...

ermmm menarik.. terima kasih atas resepi tu... really ispired me..hope that kak ita sihat sejahtera selalu dan dimurah rezeki.. klu sy trun JB teringin rs nak order kek kak ita.. ble jmpa mn2 tuk sy amik nnt.. sy dok seremban ble stahun sekali pasti trun JB jenjaln carik makan.. :)

Malinda said...

selalu terliur tengok gambor brownies kedut2 camni kat IG...kalau tengok dari bahan2 nye mesti sedap dan penuh dgn rasa coklat...yum2

fazianbatrisyia said...

yg ni kedut tak pe...org nak awet muda...he..he..he

techikdirikuini said...

salam kak ita, klu tak guna tepung naik sendiri boleh x? guna tepung gandum + baking powder or tepung gandum shj?

Rozie rahman said...

Mmg sdp brownies kedut ni..saya dh buat sblm ni ikut resepi dr juicy cafe spt Kak ita ikut tu...dan mmg dpt pujian sedara dan kawan2..

Rozie rahman said...

Mmg sedap resepi ni..saya ikut resepi dr juicy cafe spt Kak ita..ramai puji ckp sedap :)

Rozie rahman said...

Mmg sdp brownies kedut ni..saya dh buat sblm ni ikut resepi dr juicy cafe spt Kak ita ikut tu...dan mmg dpt pujian sedara dan kawan2..

Azlita Aziz said...

wasalam, techikdrikuini

blh, guna tpg gandum dan + dgn baking powder sikit

Unknown said...

Sedap sangat dah cuba. Boleh simpan lama kek ni. Tq

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Marina said...

as salam. mohon Ita tunjukkan brand apa yg Ita gunakan. nak jugak tau. tq

PiNkY said...

salam kak ita,

tumpang tanye, kat mana akak beli "Cacao Barry Extra Brute 100 % coco" tu?

saya selalu refer resepi masakan kak ita, semua nya sedap2 belaka. mintak halal yea. time kasih kak ita.

PiNkY said...

salam kak ita,

tumpang tanye, Cacao Barry Extra Brute 100 % coco tu akak beli kat mane yea?

lagi satu, saya selalu refer resepi kat blog kak ita ni. semuanya sedap2 belaka. mintak halal yea.

presentation makanan akak paling cantek penah saya tengok :)
keep it up ur superb work kak ita!

2 said...

Menarik-narik rasa hati ini untuk mencuba. Teringat gambar yang ditunjukkan sebiji hadiah pemberian dari kawan baik saya dulu. Tq so much for the sharing dear....

Unknown said...

TQ for the reply ;)
Nak cuba nanti.

ila ahmad said...

K.ita, nak tanya kenapa bila dh masak biar dlm oven dgn pintu terbuka ye.

Unknown said...

As salam kak ita...sy tgh bakar brownies resepi k.ita ni...dah 30mnt tp kenapa tgh mcm xmasak..goyang2 lg ni ha..ni sy bakar lg 10mnt tgk mcmana..ke mmg cmtu kak..hihihi

Unknown said...

Kak ita..saya dah cuba resepi ni semalam..tp nak tanya..kenapa masa tgh masak tgh2 dia membukit...bile dah sejuk die turun...hihi..sy guna tepung gandum+baking powder ...tapi rasa mmg tip top...

Unknown said...

k.Ita.. Boleh ke adunan yg blm msk tu letak walnut.. Mcm brownise secret resepi tu.

hansmierna said...

Sedapny tgk brownies akak..baru nk try buat..akak nk tny,butter tu kalau sy guna buttercup biase instead of unsalted butter boleh x?ada beza tak nanti brownies sy?

Dilah Naim said...

kelmarin dah try buat tapi tak jadi kedutnya..next time nak try resepi ni pulak..

terima kasih sudi share resepinya.. ;-)

Unknown said...

Kak ita! saya buat hari ni jadi kedut nya! Happy 😁 tq

Unknown said...

Sorry tlg reply. Rasanya sbb api kuat sangat. Saya pun penah jdi mcm tuh. So maybe turunkan 10 degree. Sbb oven kt ni lain2.

Unknown said...

Salam kak ita, sy tgh bake brownies guna resepi kak ita..yeayy..dh nampak kedutnyer..

Unknown said...

Salam kak ita, sy tgh bake brownies guna resepi kak ita..yeayy..dh nampak kedutnyer..

Unknown said...

Kalau guna Beryls tapi bukan dark chocolate boleh ke

Nur Zahirah & Hafizan Lutfi said...

Tengok gambar pon dah selera tau heeh

Zahirahhafizan.com

Unknown said...

Assalamualaikum... Ita..tgk gmbr pn dh nmpk sdp...tringin nk bt
Cma nk tnya...klu Kt guna gula perang saja boleh x?

Unknown said...

terliur dibuatnya. Tq ita.

jemput singgah

Cahaya Adneen

Unknown said...

Kak ita coco brand tue akak beli kat mane?

Unknown said...

Terima kasih kak azlita for the recipe mmg sedap 👍🏼

Unknown said...

Nmpk sedap sis. Nk share resepi ni boleh ye 😊😊😊

Unknown said...

Kak azlita..kalau pakai tpg gandum nk sukat cmne ye..campo dgn serbuk penaik kan bnyk mn?

Unknown said...

Hahahhh..sy tersalah daaaaa..baking powder ye..sy pg ltk soda bikarbonat..apa jd la brownies ku dlm oven tu😅

Azlita Aziz said...

Tambah 1/2 sudu teh b/powder pun ok

Cheq tie said...

Salam k.ita, saya dah Cuba resepi ni dua kali..dua2 menjadi sama macam gambar kat atas ..tq for sharing

Unknown said...

Assalamualaikum kak..coklat yg akak gn tu beli kat mn..sp2 tau blh share x..teringin nk buat brownies ni..klau jenama van Houten ok

Unknown said...

Assalamualaikum kak..coklat yg akak gn tu beli kat mn..sp2 tau blh share x..teringin nk buat brownies ni..klau jenama van Houten ok

Unknown said...

Mmg terbaik rase brownies resepi awak ni..saya dah cuba.wlaupun ada ubah2 sikit due to bahan tak jumpa,masih sedap lg ..hihi..tq for sharing..

Unknown said...

tgh berpantang, tapi sy dah macam org mengandung plak, dah beberapa hari teringin nak makan brownies kedut. jumpa resepi senang & nampak sedap. masa utk mencuba!!! 😬

tq for the recipe! 😘

Unknown said...

Assalamualaikum,k.ita..terima kasih byk2, sdui kongsi resepi yg sgt sedap ni..terima kasih byk sbb k.ita byk tlg saya dalam mulakan bisnes saya..k.ita halalkan ilmu yg saya ambil dr blog k.ita ye...semoga k.ita sentiasa dlm lindungan ALLAH...tq k.ita...

Unknown said...

Assalamualaikum k.ita sy dah cuba resipi k.ita ni super sedap moist gitu..sy ad try tmbah walut dalam adunan ni dan hasilnyer dia x brp moist dan x kedut..kenapa ye kak ita?

Unknown said...

Assalamualaikom,, terima kasih kerana resepi yg lengkap dan sng utk saya buat.. saya telh merasa kek ini yg dibuat khas daripada ank murid sya thun 6..semoga
Allah memberkati dan tmbhkn ilmu puan kerana puan adalah seorang yg pemurah..tq..☺

Unknown said...

kak ita , kalau gula perang to tukar gula biasa bole tak ?

yeorin baramdo said...

my mom tried it.. mmg sedapp...

Biskutsoya.blogspot.com said...

Assalamualikum . Nk tanya coklat tu ambil masa yg lama ka untuk cair? Anggaran masa?

Unknown said...

salam kak ita...coco yg selalu kak ita guna koko ap ye?

Unknown said...

salam kak ita..nak ty...coco yg selalu kak ita guna brand ap ye

Unknown said...

mmm

afimoha said...

ok, smua dah saya printscreen, kakak mntak saya buat, nk hntarkan bekas jiran katanya, haa lgpun resipi ni nmpak simple, saya pun xpenah buat brownies, hope menjadi, haha, thanks akak for resipi,.

Ainna Anuar said...

As salam, sekiranya nk tambah kekacang macam almond .. boleh kea?

nana said...

Alhamdulillah.. Terima kasih kak kongsikan resepi.. Dua kali buat menjadi.. Siap jual.. Kawan2 semua cakap sedap.. Terima kasih banyak kak.. Mohon dihalalkan ye resepi kak.. :)

kaysyazwani said...

alhamdulillah. elok kejadiannya ikut resepi akak. terima kasih! :)

Unknown said...

Kak..nak bakr brownies ni pkai api aras bawah ker mcana

Unknown said...

Kak..bakar pakai api atas bawah ker

Azlita Aziz said...

ya api atas bawah

hayati ariff said...

Azlita...sy minta izin utk guna resepi ni ye...tq so much

Unknown said...

Akak, knp brownies sy jadik berminyak ek?

Solehah said...

bestnya, bahan2 pun tak banyak 👍😁 nak try lahh

Syikin Zahir said...

Sedappp..nak try laaa

Anonymous said...

Nak Tanya...Kalau nak masak brownies ni pakai api atas ke bawah or pakai api atas dan bawah?

Unknown said...

Kedut I xmenjadi :'(

Unknown said...

Salam.. dah byk kali buat .. sedapppppp... terima kasih share resepi ni... �� semiga Allah merahmati puan sentiasa hendaknya...

Unknown said...

Wah.. Nak try lah..

Unknown said...

sis,kilang beryls kt mn ye?nk pegi jgak..huhu

Unknown said...

kt mn kilg beryls kak?sy tingin nk p...

Unknown said...

Salam akk nak tanya kalau guna callebaut tu gnti beryl dark choc, sukatan dia tetap 400gm ke?sbb callebaut tu rasa dia mcm pekat sikit rasa dia.

Unknown said...

Salam akak,nak tnya ni,kalau saya guna callebaut ganti dark choc beryl tu sukatan dia tetap 400g ke kak?or kena kurangkan sikit sukatannya?sbab pekat sangat rasa choc dia

Ummi Syuhada said...

kilang beryl's kat serdang. tapi kat kedai beryl's tu tak jual coklat masakan.

Unknown said...

Saya pon penah buat kek silap letak soda... huuhuuu instead of baking powder.. terus jd gunung kinabalu

insan biasa said...

Mmg sgt sedap brownies nii..jd btul kedutan tuuu...tq so much kak ita..xrugi mncuba resepi dr blog masam manis ni..especially all the tempting and mouthwatering desserts' recipes...luv u la kak ita..credit utk methods yg slalu disertakan ngn photo menarik sebagai guidance..thanx again kak!

Unknown said...

Sama la. Saya buat pun berminyak. Sebab apa ya?

Unknown said...

Alhamdulillah.. Setelah berkali2 membuat brownies, ternyata resipi yg dikongsi Kak Ita ini paling menambat hati keluarga dan sahabat sy. Terima kasih Kak Ita.

Kepada yg bertanya tentang bahan2, nak tukar bahan or tukar jenama lain, saya rasa terserah anda bagaimana. Setiap jenama ada 'tugas' tersendiri. Jujur sy katakan, hasil dr resipi ini sama sebijik mcm gambar diatas. Kreatifkan seni masak/baking/makanan kita. Mana tahu, yg anda buat tu lagi cantik kejadiannya, boleh la share..kan? Hehe..

Thanks Kak Ita..

EiJA said...

Assalam Kak Ita,
saya mohon copy resepi brownies ni tau & cara2 buat dia. Saya tepek kat blog saya untuk rujukan nanti. jgn risau saya give credit kat kak ita siap bagi link blog kak ita. nasib menjadi 1st time buat.. Hehehe.. Tq kak ita share mcm2 ilmu free.. Semoga kak ita murah rezeki & sihat selalu untuk buat kek-kek yg gojes meletop kebabom lagi.. hihihi

Nur Fifi Din said...

Alhamdulillah sedap sangat kak. memang menjadi. Saya dah try tadi, sedapppp!
mintak tepek kat blog ye kak :)


http://thekitchenzone.blogspot.my/

Loompyspook said...

Assalamualaikum auntie ita.. Saya suka sangat baca blog auntie. Nak tanya, kalau cairkan coklat dgn butter guna microwave boleh tak ? Thank you for the recipes :D

Unknown said...

Minta halal segala ilmu. May Allah bless

Ainz said...

Salam. Kak ita.. Mcm mana nk buat kedut tu nmpk shining? Sy buat kedut.. Xpi xberkilat mcm akak punya.. Camne ek?

Unknown said...

Boleh guna milo x?

Farjana haneef said...

Salam kak sedap kek brownies saya ada oven butterfly 3 tray
kalau masak kek saya taruk tray tengah betul ke cara masak itu.
oven saya ada kipas tepi apa fungsi kipas. tq

Farjana haneef said...

Salam kak sedap kek brownies. Saya guna oven butterfly 3 tray klu masak kek
brownies kena letak tray yg mana. Oven saya ada kipas tepi apa fungsi kipas itu. tq

Unknown said...

Tq k.ita ilmunye..nak mohon share

Unknown said...

Tq k.ita ilmunye..nak mohon share

Unknown said...

Tq k.ita ilmunye..nak mohon share

Solehah said...

dah tryy ! sumpah bestt !!!!!

Along said...

wahhh nmpk sgt mnyelerakn,kedut dia tu cntik...suka tgk hasil masakan akk,smuanya sempurna...

Unknown said...

salam kak ita,
saya dh try buat semalam..tp xmenjadi..tekstur lembik sangat..kenapa ya? :(

Unknown said...

Alhamdulillah....dh try.menjadik.tq kak ita.luv it

Unknown said...

Kilang beryls ada dekat2 area upm tu..dekat je..area serdang

Unknown said...

Salam akak . Ada sukatan cawan tak buat brownies ni ?

Unknown said...

Salam akak . Ada sukatan cawan tak buat brownies ni ?

Cikna said...

tgh buat ni .da ckup masa membakar 30 minit tapi knapa masih goyang2 lagi huhu

Syazwani shahrom said...

Salam kak ita. Trima kasih share resipi ni. Ringkas and sedap sgt!! Saya tambah walnut sikit, sbb ade walnut yg tak habis lagi

Biqque said...

Salam, saya gunakan loyang 7"x10"..blh x bgtau kuantiti yg perlu saya kurangkan? Maksud saya setiap bahan. Sebab kalau separuh adunan nnti brownies terlalu nipis..harap azlita blh kasi idea ye..tx a lot ��

desuebakery@blogspot.com said...

Assalamualaikum...Puan.

Mohon kebenaran untuk menggunakan resepi ini..

- Ayob - De Sue Bakery , Bidor.

Unknown said...

Salam kak.. Kalau surface brownies atas tu melengkung maksudnya tak masak lagi ye?

Unknown said...

Assalamualaikum kak ita....minta halal ye di atas ilmu yang dikongsi. Brownise ni sangat sedap. 1st time buat terus menjadi. Alhamdulillah syukur.

Unknown said...

Assalamualaikum kak ita....minta halal ye di atas ilmu yang dikongsi. Brownise ni sangat sedap. 1st time buat terus menjadi. Alhamdulillah syukur.

Unknown said...

Saya pun dh byk kali buat sebijik ikot resepi kak ita...result dia mmg osem...

Dewi Sulistiana said...

nice kak, follow blog ini resepku mana resepmu

Unknown said...

Akk kalau nak letak coklat chip mcm mana pula kaedahnya.ke cuma tabur atas je

Unknown said...

Akk kalau nak letak coklat chip mcm mana pula kaedahnya.ke cuma tabur atas je

bellatrix lestrange said...

assalamualaikum akak , saya nak tanya . kalau topping dengan chocolate ganache sesuai tak ?

Unknown said...

akak. kalau guna white compound boleh?

Hawa said...

Brownies kedut resipi ni memang sedap sangat. Tak perlu alter resipi, follow 100% step by step. Terima kasih Azlita sebab sudi kongsi resipi brownies yang terlajak sedap ni.

Unknown said...

Assalamualaikum wbt kak ita,nak tanya,kalau letak dlm cupcake bole tak brownies ni kak?

yusli said...

enak sangat tuh.. mau coba bikin ahh..
bundaasraf.com

Unknown said...

Kak ita, saya dpt tahu blog kak ita dari bekas officemate saya.saya nak try buat kek brownies ni dulu...😊

Unknown said...

Kalau bakar guna bekas yg aluminum tuhh okay ke ?

Unknown said...

Kak ita ssy dah cuba resepi akk ni, mmg sdp kak. :)
Tq kak..

Marykay nurul farhana said...

Salam..saya Dh Cuba resepi..sedap..time kasih ATS perkongsian..

Sape Yang Nk tahu Pasal produk Mary Kay lawat blog saya. Macam2 Ada..bedak, foundation, lipstick, skin care pun Ada. Yang penting produk memang ohsem..

Unknown said...

As salam sis, sy dah cuba resepi ini, brownies tak kedut... tapi berkerutu la.
Apakah kemungkinan brownies boleh berkerutu ye??

naw78 said...

Tq..sgt menjadi..sedap...

ida said...

Assalamualaikum kak ita... Sy ikot sukatan betul.. tapi pahit sikit la kak.. kenapa ya.. sy guna cocoa powder kedai bakery je.. unsalted butter plak anchor

ieja said...

Salam kak. Kalau nak tambah macadamia atau badam atas brownies, bila nak letak ye? Tq ;)

ieja said...

Salam kak. Kalau nak tambah macadamia atau badam atas brownies, bila nak letak ye? Tq ;)

Unknown said...

Salam..saya ikut resepi ni Dan bakar suhu 175c 35min tapi kenapa brownies saya basah Dan lembik yaa..

Unknown said...

Salam..saya ikut resepi ni Dan bakar suhu 175c 35min tapi kenapa brownies saya basah Dan lembik yaa..

Unknown said...

Salam kak ita...nak bakar guna api yg atas bawah ke atau api bawah je. Mekasih kak

Unknown said...

Salam kak ita...nak bakar guna api yg atas bawah ke atau api bawah je. Mekasih kak

Unknown said...

Gune api atas bawah

MADMAX motorsports said...

Alhamdulillah.. Sy dh cuba harini. Kedut menjadi yg pasti rasanya sedap ��������

Unknown said...

Salam akak..ni berapa kg satu brownies tu ya?

Zach Emanuel said...

Dah buat!! Baunya sedap sangat!! Nasib blm buka puasa!! Tq kak :)

Niza said...

Alhamdulillah...resepi tuan empunya ni mnjadi..da 2kli sy buat ..dpt sambutan..syukran kak...😊
Yg pastinya sedap sgt2...

Unknown said...

Terbaik!

Unknown said...

penggunaan gula tu boleh kurangkan ke atau mmg kena guna seperti dalam resepi

Unknown said...

Hi aka ita!! Mmg sedap brownies aka..
Tlg guide kalu nk jual berapa yea?

Admin said...

nampak sedap sangat kak resepnya..saya pun suka guna beryl..kalau pegi kilangnya jadi kelabu mata..hehehe... aku juga ada resepi Chocolate Cup Cake Sederhana

iamnorzi said...

cantiknya ... belum ada kesempatan cuba resepi coklat kedut ni.. resepinya dah berapa kali tengok dah ni heheh.. tq kak ita share resepi

Unknown said...

as salam kak ita. nak tanye.kenapa ye brownies saya tgah bakar tu die naik, ble dah msk tu die turun ke bawah..kenapa ye

nothing said...

Bru siap buat brownies ikt resepi kak ita,skrg tgah renggangkn pintu oven..tp bakar dlm 45mnit suhu 160 drjah..maybe faktor oven masing2..hrp2 elok la kejadian kedutnya..kak ita atau pun siapa yg leh tlg jwb..nk ptong kena tgu sejuk ke?

malynn said...

SAYA DAH CUBE MMG D BEST... BYK KALI CUBE MMG TERBAEK...
UOLS KALO LEMBEK.. TAMBAHKAN MINIT MASA BAKAR.
SAYA GUNA 160 C BAKAR 40 MINIT. ALHAMDULILLAH JADIK CUN..

Firdaus Roslan said...

Samalah jadi lembek

nothing said...

Macam mana nk otter kasi xlembik sgt dan xmanis sgt?

Unknown said...

Salam kak ita..saya dah cuba buat..sedap dan saya nak minta izin guna resepi kak ita..nak buat jual..tambah pendapatan..boleh ya..halalkan ya..tq kak

Unknown said...

Tq akak, mabelesss resepi ni. Semoga akak sentiasa dlm rahmat ilahi.

Unknown said...

Tq akak, mabelesss resepi ni. Semoga akak sentiasa dlm rahmat ilahi.

Anonymous said...

Assalan...mintak dihalalkan ye menggunakn resepi k.ita ni

Unknown said...

Salam, k.ita, saya dah cuba resepi ni rasanya lebih 10 kali, sedap sgt , tapi saya x prnah dpt kedutnya, boleh x kongsi tips mcmana nak dapatkn kedut tu

Khairom Maisarah's said...

Salam kak ita..
Nak tanya kalau guna salted butter boleh ke?
Jadinya sukatan salted butter perlu kurangkan ke macam mana?

Unknown said...

TErima kasih untuk resepi. . dah buat, sangat jadi dan sedap. tapi kenapa keliling brownies kering dan ada lubang2. . tengah2 jek yang cantik.

Dda said...

As salam Kak Ita..jujurnya saya dapat resepi akak daripada rakan..setelah mencuba berkali2 byk lagi perlu saya betulkan..kemudian saya google cari blog akak..lepas baca saya tau dimana kesilapan saya..saya mohon halalkan resepi ni yer akak dunia akhirat..semoga ALLAH sentiasa merahmati dan memberkati Akak...

Razzia Azzia Aziz said...

Tq kak ita...sgt sedap cuma saya derhaka sikit..takdak loyang 10"...saya pakai 8"..jd tebal n tgh cair choc larva yg melting..tp sgt sedap...next time nak cari loyang yg ngam

Unknown said...

Kilangnya juga ada di Kota Damansara.. kwsn perindustrian

Unknown said...

Yeah....sedap super b la ..skali buat terus jadi😍 Tq sis murah rezeki sis.💕👍🏻

Unknown said...

Assalamualaikum azlita saya nk minta halal dh beberapa resepi masam manis saya share tkasih

Unknown said...

Assalamualaikum saya nk minta halal sbb dh beberapa resepi azlita saya share

Unknown said...

Assalamualaikum azlita saya nk minta halal dh beberapa resepi masam manis saya share tkasih

Unknown said...

Resepi ni mmg sedap kalau nak dibandingkan dgn resepi lain. Tapi saya banyak kali buat mesti kat tengah aje kedut. Sekeliling kek tu kering and ada lubang2. Kenapa ya?

Unknown said...

wawww.. suka laa tengok nanti nak buat.. suka tengok blog ni gambar dia mmg lawa2.. hahah lagi2 kalau masakan memang rasa nak minta 1 je...hihih..

Unknown said...

salam nak tnye, loyang tu gune yg ade lubang bwh tu eh? supaya senang nak bwk keluar..

Unknown said...

Thanks kak... da buat mnjadi... sedap sgt... mnta halal ye kak 😙😙😍😍😍

Unknown said...

Kak klu nak letak walnut boleh juga kan

aqilah said...

Assalam.. bakar dalam oven pkai api atas dan bawah ke?

Unknown said...

Share recipe yer kak.

ira rara said...

Saya ikot sukatan sume sama . Tp ade cust saya still ckp manis . Ermmm . Tp cust lain mkn ok je . Dorang kata x manis sgt .

Unknown said...

terima kasih atas resepi yang sngt marvelous ni, cuma saya ada derhaka skit resepi sbb x de bhn tu kat rmh tpi mnjdi jg kdut² tu.. Alhamdulillah best guna resepi ni 😍

Daya Cipta Kreatif said...

Dh cuba...mmg sedap xbpe manis sgt. Tambh walnut kt dlm...nyum3.

Unknown said...

Salam kak ita,
Jika menggunakan sepenuhnya gula perang,adakah akan mendapat hasil yang sama? Terima kasih

Unknown said...

Salam kak ita agak agak sukatan untuk tepung gandum and baking powder berapa ye? Kalau tak pakai tepung naik sendiri

TH cookies said...

Terima kasih, alhamdulillah menjadi ikut resepi ni. Saya olah sikit tabur coklat dan almond. Customer puas hati. Gula kurang kan sikit ikut permintaan. Halalkan ya saya ambik resepi ni.

TH cookies said...

Alhamdulillah menjadi ikut resepi ini. Cuma saya olah sikit ikut permintaan customer yang nak kurang manis. Ditabur juga coklat chip dan almond diatas. Sedap sangat. Halalkan ya saya ambik resepi ini.

Unknown said...

Saya dah cuba resepi ni mmng sedap. Terima kasih

Unknown said...

Terima Kasih kak Ita.. Saya Slalu Refer Resepi Akak... Semua Nampak Cantik N Sedap Belaka... Halalkan Saya Copy Resepi Kak Ye Untuk Rujukan :)

Unknown said...

Assalam Kak Ita... Terima Kasih Kongsi Resepi Ye Kak... Saya Slalu Tgk Resepi Kak Tuk Bt Rujukan... Halalkan Ya Saya Copy Resepi Kak.. TQ :)

awin said...

As salam k azlita.Kalau guna convection bake microwave oven berapa suhu & duration ye?

Unknown said...

Salam k.ita saya bakar 30 minit tp masih mcm lembik sagat jadi sy tambah 10minit lg dan rehatkan dlm oven 15minit mcm k.ita ajar tp tengah dia masih macam x lembut lepas kluarkan kek mcm agk mendap adakah sbb kek masih kurang masak? Saya guna loyang 11inci dgn sukatan bancuhan yg k.ita bwt. Ape masaalahnye ye?

Unknown said...

Salam k.ita saya bakar 30 minit tp masih mcm lembik sagat jadi sy tambah 10minit lg dan rehatkan dlm oven 15minit mcm k.ita ajar tp tengah dia masih macam x lembut lepas kluarkan kek mcm agk mendap adakah sbb kek masih kurang masak? Saya guna loyang 11inci dgn sukatan bancuhan yg k.ita bwt. Ape masaalahnye ye?

Unknown said...

Wah. Dah try hari ini.! Sedaapppppp!terima kasih kongsi resepi😍

Unknown said...

Hari ino dah try resepi. Sedappp.! Terima kasih kongsi resepi☺☺

timah timun said...

Alhamdulillah jumpa juga page azlita masam manis. Page Yg lama mcm da xde kan? Semoga sentiasa dimurahkan rezeki. Resepi puan sentiasa membantu sy

Unknown said...

assalamualaikum, kak ita bakar gna api ats bwh ke?

Unknown said...

Salam sis ita. Sy dah lama buat brownies guna recp sis. Bru sekarang nak mnta izin dan halalkan ilmu ni ye. Terima kasih bnyk2. Sblm ni buat menjadi je kedut dia. Tp lately xnak jd. Xtau knp.. Anyway.. Tqvm

normah jalil said...

Assalamualaikum kak Ita. Sy mohon guna resepi ni untuk jualan brownies ye.
Terima kasih.

Unknown said...

Sedapnya..nak try buat la nanti..tq share resepi 😍

saifullizan said...

Terima kasih atas resepinya..saya dah buah lebih 20kali untuk nakan makan keluarga...memang senang..lazat..dan menjadi...cubalah

Unknown said...

Salam...saya share ye resepi...dah buat....sedap...tq

Unknown said...

Salam...saya share ye resepi...dah buat....sedap...tq

Unknown said...

kt spedmart ada...dalam kotak..

Ana Andy said...

Dah try resepi ni....tq sis azlita...mmg sedap sgt...tak sangka boleh buat brownies sendiri...selalu beli jer

atqh💖 said...

Brp suhu oven utk pnskn 15 minit tu?

atqh💖 said...

Brp suhu oven utk pnskn 15 minit tu?

Vitamin Syaza (VS) said...

tq akak syaza nak buat nih!! :)

Unknown said...

Boleh bagitau tak nak kurangkan manis tu, nak kurangkan penggunaan gula kastor atau gula perang? Haha, takut nak kurangkan, takut kedutan tak jadik pulak..😅😅

Unknown said...

2nd time buat. memang resepi ni berbeza dengan brownies2 lain yg sy pernah buat. lembut & rasanya maintain je walaupun dah diletakkan dalam peti ais. sangat sedap. tq k. ita ❤

Unknown said...

Terima kasih byk share resepi. Sy mohon guna resepi ni ya utk buat jualan. Semoga puan dilimpahkan rezeki yg melimpah ruah.

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 206   Newer› Newest»

Post Top Ad

test