Brownies Kedut Tips dapatkan browies yang berkedut cantik! - masam manis f

Breaking

Nov 4, 2020

Brownies Kedut Tips dapatkan browies yang berkedut cantik!


Brownies kedut adalah kek bantat yang sangat di sukai ramai.
Rasa coklat yang mewah membuatkan brownies ada pegemarnnya yang tersendiri. Walaupun brownies ni dah berkurun dah resepinya tular di media sosial dari zamann berblog lagi. Tapi ia tetap juga menjadi antara jualan yang sentiasa medapat permintaa yang tinggi. Kak ita pernah kongsikan resepi brownies ni banyak kali, tapi masih lagi ramai yang masih tidak dapat menghasilkan brownies yang berkedut cantik! Kak ita olah semula resepi bagi memudahkan lagi anda semua mendapatkan browies yang berkedut cantik !. jangan lupa setiap tips dan panduan yang di berikan. Jom kita lihat resepi mudah dan tips yang kak ita akan kongsikan BROWNIES KEDUT * resepi ni boleh dapat untuk loyang 7 x 7 inc ~ 2 loyang ( kalau nak buat 1 je buat 1/2 aduan ) loyang 10 x 10 inc ~ 1 loyang * Mula sediakan loyang , lapik kertas baking paper, lebihkan tepi untuk mudah keluarkan sepit kertas yang lebih supaya tak terkena brownies * On oven dahulu 15 minit awal , suhu 170 C api atas dan bawah. Kipas OFF * sebelum buat pastikan ~ telur A dan baru ( fresh) ~ Dark chocolat baru ( bukan dah masuk angin ) ~ tidak perlu guna mixer ( kita tak nak over beat ) Bahan A 500 gm Dark Chocolate Beryl's 150 gm unsalted butter Bahan B 4 biji telur A 200 gm gula perang 2 tsp esen vanilla Bahan C 100 gm tepung naik sendiri Mula satukan bahan A Double boil 3/4 cair sahaja ( untuk elak coklat dari over heat ) Angkat dan kacau bagi larut semua ( pastikan coklat yang cair ni pekat tidak terlalu cair ) Satukan pula bahan B kacau bagi sebati sahaja ( jangan over beat ) Tuang adunan B dalam aduan A kacau sebati Ayak bahan C dalam adunan AB kaup balik rata ( pastikan aduan pekat dan kental ) jika adunan cair kebarangkalian mendapat kedut yang cantik itu tipis tapi jangan risau bukan tak jadi.. masih lagi boleh di makan tetap sedap cuma kedut tak menarik! bakar suhu 170 C selama 45 minit lepas masak tutup api dan biarkan browies dalam oven 5 minit - 10 minit baru keluarkan ( untuk elakkan kek mendap di tegah ) Selamat mecuba ! COSTING 500 gm dark choc Beryl's - rm 7.50 150 gm unsalted butter - rm 7 4 biji telur - rm 1.6 200 gm gula kastor - 80 sen esen vanilla - rm 1 100 gm tepung naik sendiri - 50 sen api - rm 1 air - 10 sen Total = rm 19.50 untuk loyag 10 x10 dapat 1 loyang untuk loyang 7 x 7 dapat 2 loyang tambahan lapik kek - 80 sen kotak - rm 1.20 ( 7x7 inc ) jika ada tambahan choc cip, kekacang , nutella jannga lupa untuk tambah dalam costing Harga jual brownies dari rm 25 - rm 30 ( saiz 7 inc )

Post Top Ad

test