rendang kerang
MyKitchen's Recipe
1 kg kerang - direbus ambil isinya
1 biji kelapa (2 cwn santan)
2 sb kerisik
rempah tumis - $ sekawan
2 helai daun limau perut - dihiris
1 helai daun kunyit - dihiris
garam
gula melaka
gula
sedikit air asam
i kiub ikan bilis
minyak
20 tangkai cili kering - dikisar
10 biji bawang merah - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
sedikit belacan - dikisar
3 batang serai - 1 batang dikisar 2 btg dititik
3 cm lengkuas - dikisar
3 cm halia - dikisar
2 cm kunyit - dikisar
2 helai daun limau perut - dikisar
1 helai daun kunyit - dikisar
"DO IT YOUR SELF"
Tumis rempah tumis dgn minyak masukkan bahan yg dikisar masak hingga garing dan harum. Masukkan santan, kerisik, gula melaka dan kiub ikan bilis masak hingga mendidih. masukkan air asam, garam dan sedikit gula pasir secukup rasa. Kemudian masukkan hirisan daun limau perut dan daun kunyit masak hingga kuah sedikit kering. Akhir sekali masukkan kerang. Selepas masukkan kerang masak jangan terlalu lama kerana kerana kerang akan menjadi liat jika dimasak terlalu lama.
No comments:
Post a Comment