SAMBAL UDANG
Rumah mak ita hari2 mmg kena ada sambal tumis klu tak de mmg tak sah... hari2 mak buat sambal lebih2 lagi klu abang balik... mesti nak makan sambal... Dulu mak klu buat sambal dia giling cili tp sekarang semua guna blender senang keja.. kan??? sambal mak ita ni mmg dah terkenal dikalangan sedara mara... sekarang menantu dan cucu pun sama dah tersuka dgn sambal mak ni mmg power gituuuu... klu nak tau cara membuat sambal ni jom kita masuk dapur....
Mykitchen's Recipe
- 1/2 kg udang - dibuang kepala dan ekor, dibasuh gaul dgn garam dan goreng sebentar agak2 merah aje...jgn sampai garing tau..) angkat dan ketepikan
- RM 1.00 lada kering - direndam hingga kembang basuh dan toskan
- 15 ulas bwg merah
- 6 ulas bwg putih
- belacan sebesar duit 50 sen
- 1/2 cwn air asam (1sudu makan asam yg tak de biji )
- 1 sudu teh garam
- secubit pak aji
- 5 sudu makan gula
- 1/2 cawan minyak masak
"DO IT YOUR SELF"
Tumiskan bahan yg di blend hingga garing dan naik bau (jaga2 ia akan merecik2 penatla... lps ni nak lap dapur..hihihi)
Masukkan air asam , gula , garam dan pak aji secukup rasa..... biarkan merenih...
Akhir sekali masukkan Udang biarkan sebentar siap utk di hidangkan..
No comments:
Post a Comment