MEE UDANG - masam manis f

Breaking

Dec 9, 2010

MEE UDANG

Assalamualaikum....
Dah makan?... klu yg tgh makan selamat menjamu selera... klu yg belum makan tu... selamat menjamu mata lah ye!... hari ni ita masak Mee Udang... jemput makan semua.....


Resepi asal dr Chef Hanieliza tp ita ada tokok tambah sikit mengikut selera keluarga jom la kita tgk apa resepinyer...

MyKitchen's Recipe

MEE UDANG
By: Chef Hanieliza

Bahan A
Satu bungkus mee kuning - dicelur
500 gm udang
1 liter stok udang - air rebusan kepala dan kulit udang
3 sudu makan minyak masak
garam dan gula secukup rasa
1 buku gula melaka - yg ni ita tambah utk menambahkan lemak manis kuah...
2 kpg asam gelugur - yg ni pun ita tambah utk menambahkan rasa masam manisnyer...

Bahan B Utk dimakan bersama
taugeh
telur rebus
kangkung - dicelur
cili merah dan cili hijau
limau kasturi
daun sup daun bawang
bawang goreng
tauhu digoreng

Bahan C Utk dikisar
15 tangkai cili kering - klu suka pedas boleh lebihkan cili
50 gm udang kering - direndam supaya lembut
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inc halia
2 batang serai
5 biji tomato - ita guna 2 aje...
1 inc belacan - yg ni ita tambah sbb orang johor mmg tak boleh tinggal dgn belacannyer....

"DO IT YOUR SELF"

Rebus kepala dan kulit udang bagi mendapatkan stok udang. Ita blend kepala dan kulit udang bersama air rebusan kemudian ita tapis dan ambil airnyer sahaja.
Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga garing dan wangi. Masukkan air rebusan udang dan masak hingga mendidih. Masukkan gula melaka, garam dan asam keping. Tunggu hingga gula larut.
Masukkan udang dan biarkan mendidih sekali lg.
Hidangkan dgn mee dan bahan2 utk dimakan bersama.

No comments:

Post Top Ad

test