Resepi sambal tumis ni adalah resepi mak ita... ini lah resepi turun temurun kami sekeluarga.. klu kat rumah mak mmg hari2 ada sambal tumis. Sebab klu ada sambal tumis ni senang sebab semua boleh dimakan bersama sambal tumis... baik makan dgn nasi, roti, lempeng atau jemput2...
MyKitchen's Recipe
SAMBAL TUMIS TELUR
Resepi Mak
- RM 1.00 lada kering - direndam hingga kembang basuh, toskan dan dikisar halus
- 15 ulas bwg merah - dikisar
- 6 ulas bwg putih - dikisar
- belacan sebesar duit 50 sen - dikisar
- Telur - direbus dan dikupas kulit
- 1/2 cwn air asam (1sudu makan asam yg tak de biji )
- 1 sudu teh garam - secukup rasa
- secubit serbuk perasa
- 5 sudu makan gula - secukup rasa
- 1/2 cawan minyak masak
Tumiskan bahan yg di kisar hingga garing dan naik bau. Masukkan air asam , gula , garam dan serbuk perasa secukup rasa..... biarkan merenih...
Biasanyer ita masak sambal ni agak lama kerana nak biarkan ia cukup garing dan menghilangkan bau lada.
Setelah sambal siap masak masukkan telur rebus, masak sekejap supaya serap sambal ke telur. kemudian tutup api dan siap utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment