Masak dia sama aje macam masak asam pedas yg lain cuma ikan tu ita pakai ikan sardin dalam tin. Cuci dan toskan airnyer... jom jenguk dapur ita, nanti ita tunjukkan macam mana nak masak menu yg simple ni...
MyKitchen's Recipe
SARDIN MASAK ASAM PEDAS BUNGA KANTAN
2 tin sardin dlm tin - dicuci dan toskan airnyer
2 kuntum bunga kantan - dibelah 2
1 biji tomato - dibelah 4
sebatang serai - dititik
1 cawan air asam
garam dan gula secukup rasa
Bahan - dikisar
15 tangkai cili kering
1 labu bawang besar
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inc kunyit
1 inc halia
"DO IT YOURSELF"
Panaskan minyak dlm periuk dan tumiskan bahan yg dikisar hingga harum dan pecah minyak. Masukkan serai dan air asam jawa dan renehkan hingga mendidih. Masukkan bunga kantan dan tomato. Rasakan masin manisnyer biarlah secukup rasa. Akhir sekali masukkan sardin dan biar kuah didih. Tutup api dan siap untuk dihidangkan.
3 comments:
Salam Kak, wah sedapnya...aroma bunga kantan tu yg sedap tu...kat sini bunga kantan x ada jual kena bawa dr Msia pastu kena frozenkan bg tahan lama ..guna pun jimat2 jer...hehe
salam,selamat pagi Cm masuk daput ita melalui tingkap rumah rima hehe..hmmm Cm suka sangat sardin .Boleh cuba masak cara ini.Selamat berkenalan.
Salam... Waa.. nampak sangat sedap.. Tak penah masak sardin dalam tin tu style macam ni... Boleh cuba ni.. Tq for sharing...
http://healthy-life-hanaziq.blogspot.com
Post a Comment