SUP TULANG BEREMPAH - masam manis f

Breaking

Jan 31, 2011

SUP TULANG BEREMPAH

Ini pula menu yg kedua tuk hari ni. Sup tulang berempah. Sebenarnyer resepi ni adalah resepi Sup Daging Berempah oleh Pak Engku. Tapi ita gunakan tulang pulak kali ni. Sedap! rasa sup ni... terasa lemak manis tulang tu.....Tak yah cakap banyak lah ye... dah tak sabar nak makn dah.. anak2 dah bising dah ni bila lah dapat makan... asyik berposing aje sup tu kan...
jom kita layan menu sup ni pulak..




MyKitchen's Recepi

SUP TULANG BEREMPAH
By: Pak Engku


1 kg tulang
5 ulasbawang merah - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
2 inc halia - dikisar
1 biji bawang merah belah 4
2 helai daun pandan
2 camca besar lada hitam - ditumbuk kasar
3 camca besar rempah sup daging
2 batang kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
6 batang saderi - dihiris kasar
50 ml susu cair
5 tangkai daun sup - dihiris halus
4 camca besar minyak masak
100 gm bawang goreng
1 liter air
garam secukup rasa

"DO IT YOURSELF"

Tulang direbus dgn daun pandan sehingga empuk.
Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia dgn kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang serta buah pelaga sehingga naik bau.
Tuangkan air rebusan tulang tadi, masukkan tulang. Renihkan sehingga tulang pada daging lembut.
Kemudian masukkan rempah sup, susu cair, lada hitam, hirisan batang saderi dan garam secukup rasa.
Apabila sudah mendidih, taburkan hirisan daun sup dan bawang goreng.

No comments:

Post Top Ad

test