semalam hari meronda... dok lah singah kat dapur kawan2 cari resepi... jumpa lah resepi ni... berkenan sangat... tau lah kan sebab cekelat... tu yg dok copy tu.... buat malam tadi... hari ni dapat lah buat sarapan Dalili gi sekolah... actualy maknyer dah makan separuh dah... hihihi buruk perangai... tak tau lah... kalau cekelat ni mmg tak leh tahan...
Ita ambil apam ni kat rumah Mas, Mas pulak ambil kat rumah Izah, Izah pulak ambil kat umah kak Nor. Apam ni ita rasa lebih kepada kek, sebab teksturnyer yg agak lembab dan padu. Sedap kalau kita makan masa ia panas2 lagi. Minum pula dgn air Hot Choc, memang mengasyikkan...
Minta izin yee... ita copy kat sini pulak... dan terima kasih juga kepada penyumbang resepi...
MyKitchen's Recepi
APAM COKLAT
by Alma MyR
Sumber: kak Nor
1cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan air
1bj telur
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1 atau 2 sudu besar serbuk koko
Panaskan pengukus yg berisi air hingga mendidih.
Mix semua bahan2 menggunakan mixer atau nak lebih mudah lg boleh gunakan blender.
Masukkan dlm acuan lompang dan kukus hingga masak lebih kurang 10 - 15 minit.
Sedap dimakan panas2.
11 comments:
adeh kak cantik kembang apam nyer tu... saya buat tak mau kembang..kembang idung je lebih, hehe.. memang gebu lembut n ada texture kek kan
Amboiiihh kembang setaman apam coklat dia...sedap tu kan...akak pun suka...anak2 suka, lg suka nak buat..hehee...
hahaha... izah
tak jangka pulak ia akan kembang sbb tgk yg dah pernah buat tak kembang... akak ingat nak celup cekelat atas dia... bila bukak kukus kembang la pulak..... tu lah time kita nak yg kembang tak nak kembang pulak.... hihi... mmg sedap!
Ita mmg suka cekelat kak Ummi... tak puas makan rasanyer.... sedap!... ni mak dia yg makan lebih.. hihi...
woww...kak ita..cantiknya apam coklat akak.....
siap tersenyum lagi...he..he..
mas pun rasa macam nak buat lagi..
sedapp kan kak apam ni.....
sedap mas terpikat ni pun masa gi dapur mas semalam abis akak selongkar dapur mas... banyaknyer resepi yg sedap2... TQ mas...
aikkk camna ita buat jd kembang berjambak nih.. biasanya akak buat tak pernah satu pun kembang.. ish2.. pakai jampi apa ek.. hehe
sedapnya kak ta...nampak pun comel dan cantik kembang setaman...harus dicuba ni:)
kak ita..nak tanya kalau nak buat guna mangkuk kertas mcm akak still guna acuan lompang ker? sori..baru nak belajar2 utk anak2 dan suami
Kak Nor : ita hembus kanan hembus kiri... fuh! kanan fuh! kiri bila bukak aikkk... mekar pulak..
Nieza : cuba nieza... nanti pos kat akak 3 ketul eh!
Siti : ok kalau nak guna mangkuk kertas mmg kena alas dasar dia jugak dgn acu lompang supaya acu paper cup tu tak basah... lagi satu takut gugak kalau ia membuak dan leper... kalau ada acuan lompang tu bentuk dia akan kekal dan dia akan naik ke atas dan mekar...
seronoknye jalan sini!!!! suke la blog awak! hehe mood kite sekarang mmg nk baking pon.suke pergi blog yg ade resipi mcm blog awak ni..terima kasih kawanku!
Post a Comment