Resepi ni rupanyer Hanna ambil kat dapur CMG... eh! mcm mana plk boleh tak perasan resepi ni kat dapur cik Mat... ni... pada hal hari2 dok bertandang umah kawan tu.... ni nak kena pakai cermin ni kot!! tak pe lah... ita minta izin cnp kat sini pulak ye... kira hallal la tuu....
MyKitchen's Recepi
BLACKPEPPER BEEF WITH CAPSICUM
By: CMG Dapur Tampa Sempadan
Sumber: Hanna
- 500 daging batang pinang, hiris , cuci dan toskan
- 2 inci halia*
- 1 camca besar penuh lada hitam biji*
- 3 ulas bawang putih*(*ditumbuk lumat)
- 3 camca besar kicap cair
- 1 camca besar sos tiram
- 1/2 biji red capsicum, hiris kasar
- 1/2 biji yellow capsicum, hiris kasar
- 1/2 biji green capsicum, hiris kasar
- 2 biji bawang besar hiris berbaji
- 2 batang leek, potong kasar
- 1/2 cawan air
- 1/2 camca besar gula
- Hirisan daun sup, untuk hiasan
- Bawang goreng untuk hiasan
- Daging tadi diperap bersama bahan tumbuk, kicap cair dan sos tiram selama 30 minit. Simpan dalam peti sejuk.
- Panaskan minyak dalam kuali, masukkan leek, kacau dan tuang daging perap bersama jus2nya sekali. Kacau rata dan kecilkan api, tuang air dan masak hingga daging lembut.
- Masukkan capsicum dan bawang besar, gaul rata dan tambah gula. Masak hingga capsicum sedikit layu. Rasa dan jika kurang masin boleh tambak sedikit lagi kicap cair. Biar pekat sedikit. Angkat dan tabur dengan hirisan daun sup dan bawang goreng sebelum dihidangkan
4 comments:
oo jauhnya datang resepi ni hehe.Tentu sedap ni:)
sedap cik manggis....!! uikkk... meleleh lah ayak liyourr.....
assalam kak ita, rasanya nieza pernah juga cuba resepi CMG ni...memang sedap suka kalau bubuh lada tu..silap tak singgah lunch kat umah akak ni ..hehehe
Wasalam Nieza
aha... awat lambat.... habis dah..!! kita minum petang lah pulak... eh eh dah mlm dah...
Post a Comment