Selalu kalau birthday anak2 ita akan sambut sekeluarga... mmg tak pernah buat sambutan hari ulang tahun... Anak2 pun dah biasa, dan tak pernah pula minta untuk diadakan majlis ulang tahun... Biasa kalau hari ulang tahun ni ita akan beli kek, kita potong anak beranak dan makan sama2... pas tu kita akan celebrate dgn gi makan2 kat luar... Mujur b'day Azrul jatuh pada cuti sekolah boleh lah kita sambut sama2...
Hari ni ita pun lewat bersiaran... dah berapa hari ni sibuk sangat melayan anak2 dan menyiapkan kek b'day tu... anak2 pula banyak homework yg nak disiapkan tu yg berebut2 nak guna tenet... jadi kenalah mak dia up date tengah2 mlm cam ni... tak pe lah kan...
Resepi kek yg sedap ni ita ambil dari Puteri Manja. Tapi keknyer ita gunakan resepi kek Rima. Sedap tau kek ni... tak sia2 dok mengodek2 sampai 2 hari tuk siapkan... ialah mousse yg putih tu kena buat awal dan simpan semalaman... tu yg sampai 2 hari membuat...
Untuk deco2 tu ita sebenarnyer tak pandai nak mendeco2 kita bantai dan tibai aje apa yg terlintas dihati... kata suami ita buat ikut naluri... insyaallah... jadilah tu... dan itu lah hasil deco yg tak seberapa dari ita untuk anak tersayang...
Kepada Puteri Manja akak minta izin untuk share resepi yg sedap ni disini pulak lah ye!... pulak resepinyer panjang berjela... akak copy aje lah ye Puteri... halal ye!
MyKitchen's Recipe
CHOCOLATE INDULGENCE
Sumber : Puteri Manja
INFO PENTING YERR...MULA2 SEKALI KITA BUAT FILLING MOUSSE COKLAT PUTIH SEHARI SEBELUM KITA BUAT KEKNYA....SBB COKLAT PUTIH KENA SIMPAN DLM PETI SEJUK SEKURANG2NYA SEHARI LAH LEBIH BAIK....PLS TAKE NOTE YERR....
CHOCOLATE CHIFFON
BAHAN A
30GM SERBUK KOKO (LARUTKAN DGN 120ML AIR SUAM)
4 BIJI KUNING TELUR (TELUR DIASING PUTIH DAN KUNING)
100GM GULA KASTOR
130GM TEPUNG NAIK SENDIRI
1/2 TSP BAKING POWDER
1/2 TSP SODA BICARBONATE
60ML MENTEGA (DICAIRKAN)/MINYAK JAGUNG
1 TSP ESEN VANILA
BAHAN B
4 BIJI PUTIH TELUR
60GM GULA KASTOR
1/4 TSP CREAM OF TARTAR
CARA-CARA
1. PANASKAN OVEN PADA SUHU 180C. SATUKAN BAHAN A DAN PUKUL HINGGA KEMBANG MENGGUNAKAN HIGH SPEED.
2. DI DALAM MANGKUK LAIN PUKUL BAHAN B (PUTIH TELUR) HINGGA KENTAL GUNA HIGH SPEED.
3. SATUKAN BAHAN A KE DALAM BAHAN B SECARA KAUP BALIK. TUANG KE DALAM LOYANG 9" DAN BAKAR SELAMA 40 MINIT ATAU HINGGA MASAK.
4. ANGKAT DARI LOYANG DAN TELENGKUPKAN KEK DI ATAS REDAI BIARKAN BETUL-BETUL SEJUK BARU DI POTONG KEPADA 4 LAPISAN.
FILLING : MOUSSE COKLAT HITAM
200GM CHOCOLATE MASAKAN HITAM
2 KUNING TELUR (DI PUKUL DAHULU)
2 PUTIH TELUR (DI PUTAR HINGGA KEMBANG)
60GM GULA KASTOR
1/2 TBSP MENTEGA
250ML ANCHOR WHIPPING CREAM (TAWAR) - DI PUKUL HINGGA PEKAT
1 1/2 TBSP GELATIN
50ML AIR
SIMPAN SEDIKIT ADUNAN UNTUK DI SAPU TIPIS KEPADA KEK)
FILLING : MOUSSE COKLAT PUTIH (yg ni kena buat sehari utk simpan semalaman)
200GM COKLAT MASAKAN PUTIH
100ML SUSU SEGAR UHT
2 KUNING TELUR (DI PUKUL DAHULU)
2 PUTIH TELUR (DI PUTAR HINGGA KEMBANG)
60GM GULA KASTOR
250ML ANCHOR WHIPPING CREAM (TAWAR) - DI PUKUL HINGGA PEKAT
2 TBSP GELATIN
50ML AIR
TOPPING COKLAT GANACHE
150ML ANCHOR WHIPPING CREAM (TAWAR)
350GM COKLAT MASAKAN HITAM
1 TBSP MENTEGA CAIR
(MASAK SECARA DOUBLE BOILER, PANASKAN WHIPPING CREAM *** HINGGA BERBUIH DI TEPI PERIUK, MASUKKAN COKLAT DAN MENTEGA, KACAU HINGGA CAIR DAN TUANG KE ATAS KEK)
*** HIASAN : UNTUK PIPING COKLAT GANACHE DI ATAS KEK, SEJUKKAN DAHULU COKLAT DI DALAM PETI SEJUK SELAMA 4 JAM. KELUARKAN DARI PETI SEJUK DAN KACAU DENGAN HAND WHISK HINGGA RATA, MASUKKAN KE DALAM PIPING BAG DENGAN NOZZLE PILIHAN DAN PIPE DI ATAS KEK ATAU DI TEPINYA. SETELAH SIAP MASUKKAN KEMBALI KEK YANG DI HIAS DENGAN COKLAT KE DALAM PETI SEJUK.
*** UNTUK MENDAPATKAN COKLAT GANACHE YANG LEBIH KERAS TAMBAHKAN SUKATAN COKLAT MASAKAN LAGI BANYAK LAGI PEKAT TEKSTURNYA DAN SESUAI UNTUK MEMBUAT BUNGA ATAU BORDER.
CARA-CARA :
MOUSSE COKLAT HITAM
1. RENDAM GELATIN DGN AIR SEHINGGA KEMBANG. CAIRKAN SECARA DOUBLE BOILER HINGGA GELATIN LARUT. KETEPIKAN
2. CAIRKAN COKLAT MASAKAN SECARA DOUBLE BOILER, MASUKKAN KUNING TELUR KE DALAM ADUNAN COKLAT CAIR DIIKUTI MENTEGA DAN GELATIN CAIR, GAUL HINGGA SEBATI. ANGKAT.
3. DI DALAM MANGKUK LAIN, PUTAR PUTIH TELUR DAN GULA HINGGA KEMBANG, KAUP BALIK KE DALAM ADUNAN COKLAT YANG MASIH PANAS KEMUDIAN MASUKKAN WHIPPING CREAM YANG DIPUTAR, GAUL HINGGA RATA.
*** SIMPAN DLM PETI SEJUK 1 JAM
MOUSSE COKLAT PUTIH
1. RENDAM GELATIN DAN AIR SEHINGGA KEMBANG. CAIRKAN SECARA DOUBLE BOILER HINGGA GELATIN LARUT. KETEPIKAN.
2. CAIRKAN COKLAT MASAKAN PUTIH SECARA DOUBLE BOILER, MASUKKAN KUNING TELUR KE DALAM ADUNAN COKLAT CAIR DIIKUTI GELATIN CAIR, GAUL HINGGA SEBATI. ANGKAT.
3. DI DALAM MANGKUK LAIN, PUTAR PUTIH TELUR DAN GULA HINGGA KEMBANG, KAUP BALIK KE DALAM ADUNAN COKLAT YANG MASIH PANAS KEMUDIAN MASUKKAN SUSU CAIR DAN WHIPPING CREAM YANG DIPUTAR. GAUL HINGGA RATA.
4. MASUKKAN MOUSSE KE DALAM PETI SEJUK SELAMA 4 JAM SEHINGGA BEKU. KEMUDIAN KELUARKAN DAN PUKUL DENGAN WHISK MENGGUNAKAN HIGH SPEED HINGGA PEKAT DAN BERTANDUK. SEELOKNYA MOUSSE COKLAT PUTIH DI BUAT SEHARI LEBIH AWAL. *** DAN DI SIMPAN DI DALAM PETI SEJUK. APABILA HENDAK DI GUNAKAN, WHISK SEMULA HINGGA KEMBANG BARU DI SAPU KE ATAS KEK.
CARA-CARA :
1. POTONG CHIFFON KEK KEPADA 4 LAPISAN.
2. LAPISAN PERTAMA : LETAK KEK KE DALAM LOYANG 9" (LOOSE BASE TIN). TUANG MOUSSE COKLAT PUTIH DI ATASNYA DAN RATAKAN.
3. LAPISAN KEDUA : LETAK KEK DI ATAS LAPISAN PERTAMA, TUANG MOUSSE COKLAT HITAM DI ATASNYA DAN RATAKAN.
4. LAPISAN KETIGA : LETAK KEK DI ATAS LAPISAN KEDUA, TUANG BAKI MOUSSE COKLAT PUTIH DAN RATAKAN.
5. UNTUK LAPISAN TERAKHIR, LETAK KEK DI ATAS LAPISAN KETIGA DAN SIMPAN DI DALAM PETI SEJUK SEMALAMAN.
6. KELUARKAN KEK DARI ACUAN, SAPU TIPIS DENGAN MOUSSE COKLAT HITAM KESELURUH KEK DAN SIMPAN SEKEJAP DI DALAM PETI SEJUK HINGGA BEKU.
7. LETAK CAKE DI ATAS WIRE RACK DAN TUANG TOPPING COKLAT GANACHE, BIAR COKLAT MENGERAS BARU DI HIAS.
8. POTONG MENGGUNAKAN PISAU YANG DIRENDAM DI DALAM AIR PANAS, LAP DAN POTONG KEK.
Untuk kek yg ita buat, resepi bagi kek span ita gunakan resepi dari Rima seperti dibawah ni. Tapi ita buat 2 adunan untuk dapatkan 4 keping kek. Ini bermakna ita buat 2 kek lepas tu setiap kek tu ita potong jadi 2, so dapat 4 keping kek nipis.
Ingredients
Chocolate sponge cake
5 egg yolks
2 egg whites
40g sugar
30g flour
10g corn flour
15g cocoa powder - i used valrhona
65g margarine - i used unsalted butter
1/4 teaspoon baking powder
pan 20X20X4 cm
Method
Sponge cake
1. Beat sugar and eggs until fluffy and thickened
2. Sieved flour, cornflour, cocoa powder and baking powder
3. Fold in flour mixture gently till well combined
4. Fold in melted butter and mix well
5. Pour batter into greased pan and baked it for 15mins .. 175C
6. Sliced cake into two part and set it aside
36 comments:
wah cantiknya kek....sure sedap ni...bln dpn birthday nk tempah kek kat akak la....hehe btw happy birthday yer azrul semoga berjaya dlm bidang yg diceburi nanti dan menjadi anak yg baik....amin.
Terasa cam nak buat jer...terliur tengokk..tetapi kalau tgk dia punye step....erm~~lambat ler nak rajinnyer,....!!hee
ya Allah, panjangnya resepi! Resepi kek coklat yang singkat tu pun bagai nak pitam sya buat.. huhuhu.. sedapnya kakkkk.........
wahhh..cantiknya kek...
happy birthday buat azrul....
moga menjadi anak yg soleh....dan menjadi insan yang berjaya dunia dan akhirat...
cantiknya kek.setaraf kek yang beli kat kedai kek dah kak.lawa lah..
and happy birthday to azrul..semoga menjadi ank yg soleh yg akn mendoakan ibu dan bapanya. insyaAllah.
Fuh..sebijik sebijan macam SR... cantik... hepi birthday to Azrul.. semoga panjang umur, murah rezeki dan menjadi anak yang soleh...
Happy Belated Birthday buat Azrul,
Cantiknya..boleh dapat idea untuk b'day suami dan 2 buah hati sy sebab bday diaorg dekat2...27,29 jun & 1 julai.
hepi besday to azrul... bertuah azrul dpt mama yg rajin mcm nii... salute betul ler ngan ita ni.. buat apa pun semua menjadi dgn sempurna.. kita kalau kek sedap2 mcm ni.. selalu tu terjah kat SR jelah.. hehe.. mmg kreatif tangan mu.. apa2pun.. akak copy dulu resepi ni mana tau ada kerajinan nak mencuba.. thanks ye ta!
kak ita... mcm kek beli, tergoda ai, x reti deko apanya .. lawa sgt lah! nnt buat utk ai sebijik eh ... hihi. happy belated bday buat azrul .. moga jd anak & hambaNya yg soleh ;)
waduh... cantiknyer!! bertuah badan si anak dpt kek hasiltangan si ibu.. ita, tempah sebiji!! nak amik 31 Mac ni tau! jgn lupa tau hehe
utk azrul.. happy belated birthday.. semoga menjadi anak soleh, sentiasa dilimpahkan rahmat dan berkat dan berjaya dlm pelajaran, berjaya dlm kehidupan di dunia dan di akhrat.. semoga menjadi anak yg memberi manafaat buat ibu dan ayah.. amiiin...
nmpak cantik..sedap..kemas sesangat kek tu...rasa mcm nk buat..tp bahan2nya...penuh satu a4....kena betul2 teliti nk buat ni...
selamat ulang tahun buat azrul :D
terliur tgk kek tulah kak...tp baca step by stepnye hadoiiiii leceh gak ek....kite jamu mate ajelah.dah betul2 rajin nnt baru try tp entahlah bile tu heheheee
Sedapnyer...tuan rumah,minta izin copy yer...tq..:)
salam tuan rumah, sy pun baru nak siapkan kek ni esok, mousse coklat putih dah siap beradu dah tu harap2 esok jadi la sbb kita ni buat utk kawan.
rasanya resepi ni asalnya dari citarasawan sbb sy amik dari situ, sama sebijik =)
geram betul tgk kek2 kt blog ni ya ampunnn cantik sungguh, agak2 sampai bila la nak kena asah skill baking nak dapat buat kek cantik2 mcm akak ek..berangan je la hehe...
sedaap.... thanks for makluman, nanti cuba try kat rumah ^^ (PEACE)
salam..klau tak letak gelatin..apa jadi? Kedai kek dah habis stock.
Salam...nk tanysla..klau x letak gelatin apa jadi pd kek?
Salam...klau x pkai gelatin apa jadi pd kek?
salam,
first time gune resepi, brownies, menjadi jugak,
kali ni jadi jugak, hehehe..
alhamdulillah, saya faham cara2 nk buat senang je, x pyh pening kepala..terima kasih share.
nampak sedap ye..
tpi pnjg ye step..mesti lama nak siap..
Salam, nak tanya mana Ita beli coklat Volrhona tu yer?
salam sis ita, sedapnyer kek akak ni.. Jue nak tanya keadaan kek akak tu pejal tak cz Jue try buat ikut 100% resepi di atas tp hasil kurang memuaskan. Kejadian kek tu jadi pejal mungkin akibat gelatin.. Boleh akk komen sikit.. Tq
ohh maknanye cara cara membuat chocolate chiffon yang u bagi tu in case kalau ade yang x nak buat yang rima punya cake la ye ?... x kisah guna cake ape ape pun kan ? yang penting coklat cake.. i means yang chiffon type la kan kan ??
PLEASE laaa reply. i tengok kat sini ramai bertanyakan hal. so no point la kalau x reply. harap u sudi reply. thanks :)
ya Allah! sama macam secret recipe!
bestnya nak cubalah nanti (^_^)
Salam Kak ita. saya dah try resepi akk ni. memang sedap. terutama mousse putih. sedap sgt. Thank akk sebb berkongsi resepi yg sgt sedap ni
"MASUKKAN MOUSSE KE DALAM PETI SEJUK SELAMA 4 JAM SEHINGGA BEKU. KEMUDIAN KELUARKAN DAN PUKUL DENGAN WHISK MENGGUNAKAN HIGH SPEED HINGGA PEKAT DAN BERTANDUK. SEELOKNYA MOUSSE COKLAT PUTIH DI BUAT SEHARI LEBIH AWAL. *** DAN DI SIMPAN DI DALAM PETI SEJUK. APABILA HENDAK DI GUNAKAN, WHISK SEMULA HINGGA KEMBANG BARU DI SAPU KE ATAS KEK."
Salam Kak Ita, mousse ni kena simpan 4jam pastu kuakan,pukul n apply pada kek...ATAU...simpan 4jam, kuakan pukul sampai bertanduk, then simpan lg semalaman, esoknya baru kuakan n apply pada kek..maksud lain, simpan 4jam sahaja dah memadai atau 4jam+semalaman..
Salam sis sy nak tanya coklat chiffon n kek kena buat asing ke or sama,cuma resepinye je len..pls komen nak try buat utk besday ank mggu nie thanks
assalam..nak tnya..kalau buat kek ni gna tpung biasa boleh tak??kalau sy nk gna tpung biasa je mcm mna ya?
Sedapnya tringin sgt nak buat tp boleh ka klu x guna gelatin.
u x guna gelatin?
Wahhh cntikkkk n nmpk sdapnyeerrrr...mhon share ye kak......mga3 ad smgat yg brkobar n diizinkn tuk mncuba n mghasilkn kek yg cm akak uat ni..
Wahhh sodapnyerrrr....mhn share ye kak...
Cntikkk sangatttt...mga3 ade smgt n diizinkn tuk mncba nghsilkn kek yg cntikkk cm yg akak uat nihhh....
Aduhaii..terliur...saya save ye kak ita...halal kan
Salam kak Ita, sy nak tanya,
Coklat mousse & coklat indulgence, sama ke?? Maaf Konfius.
Salam kak Ita, sy nak tanya, coklat mousse & coklat indulgence, sama ke?? Maaf konfius..
Salam kak Ita, sy nak tanya, coklat mousse & coklat indulgence, sama ke?? Maaf konfius..
Post a Comment