Hari ni ita nak tunjukkan bagaimana nak buat macaroons. Rupanyer ramai juga peminat macaroon kat luar sana... walaupun macaroon ni manis tapi ada juga yg berkenan... sebenarnyer yg cakap ni pun sama... tapi mmg betul walaupun macaroon ni manis tapi sedap tau! tak caya cuba buat... sebab apa tau ia ada rasa almond tu yg seronok aje makan pulak bila kita letak filling coklat... mmg feeling abis lah!
Sebenarnyer ita ni pun bukannyer pandai sangat nak mengajar buat macaroon ni...Tapi kesian pulak kat adik2 yg dok hantar msg kat ita kata... " kak ita... nape kita buat tak jadi..." " kak nape adunan ia cair.. kak" " kak nape ia tak keluar kaki kak" dan macam2 persoalan lagi yg ita dapat... tapi sebenarnyer ita tak tau nak jawab apa... sebab ita tak tengok macam mana adik2 ita tu buat... ok lah hari ni ita tunjukkan cara macam mana ita buat macaroon yg paling mudah dan simple... harap2 lepas ni menjadilah ye! bila buat... nanti jangan lupa hantar gambar kat akak tau!
Ok resepi kali ni ita guna resepi Rima. Ita pernah catatkan resepinyer di SINI Tapi ada beberapa bahan yg ita tak gunakan dan ita tinggalkan beberapa step membuatnyer... supaya lebih mudah! ok mula2 kita tengok bahan2 yang diperlukan
Sebelum kita nak mulakan untuk membuat pastikan semua bahan dlm keadaan kering. Serbuk almond tu pastikan dalam keadaan kering. Kalau ia macam lembab aje kita keringkan sekejap dalam oven, tapi jangan sampai terhangus pulak. Ok kalau takut terhangus jemur sekejap kat bawah matahari biar ia kering.
MACAROON
80g putih telur - suhu bilik anggaran 2 biji jika gred A
65g gula castor
80g serbuk almond
140g gula icing
pewarna
Dalam resepi Rima ada letak lemon jus, tapi ita tak letak. Ok untuk pewarna pulak, kali ni ita guna yg serbuk lebih mudah! kang takut klu guna yg jenis cecair tu kang ada pulak yg tercurah lebih dah cair pulak adunan tu... untuk selamat kita guna yg serbuk.
Sebelum kita mula. kita sediakan dulang pembakar terlebih dahulu. Alas dulang pembakar dgn kertas minyak. Ambil duit syiling 20 sen dan lukis atas kertas minyak dan jarakkan setiap satu sebanyak 3 cm. Terbalikkan kertas dan letak atas tray atau dulang pembakar. Ketepikan. Yang paling mudah kalau kita guna baking paper lebih mudah untuk tanggalkan macaroon tu. Kalau guna kertas minyak, bila macaroon dah masak nanti lepas keluar oven terus pancit dgn air belakang kertas minyak. Biar sekejap nanti macaroon tu mudah tanggal. Hati2 ye! jangan sampai tercedera pula... sebab panas tu..
Langkah 1
Satukan serbuk almond dan gula icing. Kemudian ayak. Ketepikan
Langkah 2
Dalam bekas lain kita pukul putih telur hingga kembang seperti gambar dgn menggunakan mixer dan berkelajuan max. Kemudian masukkan gula castor sedikit demi sedikit sambil terus memutar sehingga adunan kental dan bertanduk seperti gambar 1 (anggaran dlm 10 minit). Adunan menjadi ringan dan gebu dan sedikit berkilat. Kalau kita terbalikkan mangkuk tu adunan putih telur tu tak jatuh. (bahagian ni kena pastikan adunan tu betul2 kental). Tapi jangan terlebih pukul ye! dia dah bertanduk aje dah ok!
Masukkan 1/4 daripada serbuk almond yg dah bercampur gula icing tadi ke dalam putih telur. Sebatikan hingga rata dgn cara kaup balik menggunakan spatula aje. Setelah rata masukkan semua baki serbuk almond sedikit sedikit dan gaulkan dgn kaedah yg sama sehingga adunan bergaul sempurna.
Kemudian boleh lah kita letak pewarna. Untuk adunan ni boleh bahagi kepada 2 bahagian sahaja kerana adunannyer sedikit.
Langkah 3
Masukkan adunan tadi kedalam beg plastik atau piping beg.
Langkah 4
Kemudian picitkan atas bulatan yg telah kita buat atas kertas minyak tadi. Siapkan sampai habis.
Ambik toothpick , pecahkan mana-mana gelembung udara yg terbentuk di permukaan macarons ini untuk mengelakkan permukaan macarons jd berlubang bila dibakar
Rehatkan macrons lebih kurang 30 - 45 mint. Pastikan macaron benar2 kering iaitu bila kita sentuh permukaan macarons ia tak melekat dekat tangan.
Panaskan oven 150C - ita cuma gunakan 140C mengikut kepanasan oven. Oven jangan panas sangat kerana nanti macarons pecah atau retak.
Letakkan tray di bahagian tengah dlm oven. Bakar selama 15 - 20 minit.
Letakkan tray di bahagian tengah dlm oven. Bakar selama 15 - 20 minit.
Setelah masak, letakkan macrons bersama kertas minyak atas rack dan biarkan ia sejuk. Senangkan!
Bila dah sejuk boleh lah kita letak ganache apa2 yg kita suka. Ita suka letak Nutella sedap!
177 comments:
kak ita, maceh bebanyak sudi berkongsi cara membuat maracon ni...
baru mas tahu sebetulnya...
sayanggg akak..muahhhhh
tapi buat masa skrg macam tak berani buat lagi...tunggu sampai seru dulu..he..he..
maracon akak ni sangat cantik la..
menggoda betul...
letak inti nutella ....
perhhh....sedappp tu...
You are really great! Thanks for sharing them...step by step pics will be very useful ;)
Superb clicks!
ni yg syg kak ita...siap kasi step by step..muahh
memang sodap la...nak kena masuk list niee...
thanks...step by step amat membantu.mg Allah SWT membalas kebaikan anda...
kak ita yang tebaikkkkkk.....
dan terajinnnnnnnnnnnnnn
dan saya sangat sukaaaaaa....
Kak ita...dh lama keinginan nak buat macarons ni...tapi tak tahu caranya tu...resepi mmg dh lama kumpul...dengan penjelasan ini mmg membantu le sangat2...thanks kak ita..
kak ita the bestt..
tq. kalau tengok kat utube tu pun sama la kan, sronok tengok diorang picit tu.tapi bila try buat amboi keras tul tangan..haha
kak ita ur macaroon super cute lah.. stress tengok..haha..kak ita amik awrad kat rumah ye.tq
cute macaroon tu,,kak nati singgah ambil award yer...speacial utk akak...
cam sng je kan..tp mcm mls nk buat tu msh menebal lak..
nih french macaron ye kak?yg italian macaron tu yg kena stir dulu gula tu ye?ntah apa bezanya kn..
lenkali nk cube leh rujuk sini..mekasih cikgu ;)
p/s:gambar2 macarons nih cun2 belako
bagusnya ita buat the making ni.. mudah nak refer.. tp ntah bila la buat.. tak buat kut sbb too sweet :)
Salam Kak Ita...cute sgt macaroon akak buat nih...thanks share cara nk buatnye ye ;D senang nk faham...insya'Allah ada mas lapang bleh kite buat
sungguh mengangummkann....
ilmu yg dikongsi tidak kan pernah berkurangan malah akan terhimpun pahala yg berganda di akhirat jua.. semoga ilmu yg dicurahi oleh ita akan mendapat berkat semoga perkongsian ini akan menambah baikan dlm mmbuat cik macarrroonnnn ni kak pernah cuba tak jadi terus buang dlm cik tong huhuu..t.kasih ya adik maniss.. kak ilah dah print dah..t.kasih jutaan lemon/macaron
yong pernah buat tp byk kali xjdi.huu~ saya nk try resepi akak pulak la~
salam kenal ya~
very lovely ita...nice work...deco pun cantikk..mmg class..tkasih sudi share cara mmbuatnya...ramai dah gila macaron skrg ni..nk try juga tpi tak tau le bila..
seronoknya tengok step by step.. rajin. bilalah sy nak buat camni..tq tunjuk ajar kami.
kak...masa nak bakar, guna api atas bawah atau bawah je?
menarik...tq sharing kak:)
nampak cam sedap sgt,tp x berani nak buat n tak penah makan ni kak...
hmmmm... ok kali ni.. mama nak try style Ita plak.. menerai kali yang ke 9 hehehe.. kalau tak jadi jugak.. gantung laa apa yang patut haha
izin share kat FB ekk...:P
kak ita.tq sebab berkongsi cara nak membuatnye..sayang akak..
Assalamualaikum..kak thanks sudi kongsi resepi....mintak izin copy ye kak...lbh kurang mintak halal jgak...
askum.. akk, nape sy wat jd cair ek adunan dier.. tak jd bulat tp tah bentuk ape tah....
fb= liley_virgo89@yahoo.com.
Thanks for sharing kak.. Nak try lah.. mcm menarik jer... :)
Salam Kak Azlita...
Saya dah cuba ikut resepi yang akak bagi ni.. Alhamdulillah nampak macam jadi walaupun x berapa sempurna... :)
Nak minta akak komen kalau boleh... :)
http://nyzhjhashim.com/macaroons-projek-mak-aroon/
Kak Ita...
Thanks for ccomment... Rasa bersemangat baca comment2 akak.. :)
Tp yg geram tu.. Knp akak x boleh comment kat post ek... :(
Nanti akak share lah kaedah yang rendam telur dan gula dalam air panas tu... Nak try juga yg tu... :)
Apa2 pun... Thanks sbb sharing resepi dan step by step buat macaroons.. :)
kenape kak long buat jadi hangus.. hurmm... :(
cantiknya...lela wat x jadi hahahha
http://lelord-mamanajlaa.blogspot.com/2011/04/meh-tengok-rupa-macaronah-aku.html
salam - perkongsian yg sgt berguna semoga Allah sentiasa merahmati diri puan dan keluarga Insya Allah.
askum.. akk, nape sy wat jd cair ek adunan dier.. tak jd bulat tp tah bentuk ape tah....
plz... sy perlukan bantuan..
fb= liley_virgo89@yahoo.com.
salam..
kak ita..thanks for sharing resepi nie..step by step..memang amat membantu saya yang baru nak belajar nie.. love u..
kak..macarons ni bape lama leh tahan bila kita dah boh "inti" nye..??
salam kak ita..alamak tak menjadi la..2 kali try..tapi ari try lagi coz i ada miss i note iaitu kena pastikan semua bahan dlm keadaan kering..now saya jemur ground almond tu dulu...then buat cara kaup balik adunan u betul2..nanti upload kat fb kak ita..tapi frust juga la 2 kali tak menjadi...
pernah lah buat tp jd leper jgn kata nak nampak kaki badan pun leper aje.last2 masuk tong hu..hu..ini dah ada step by step rasa2 nak cuba buat balik entah jd ke tak tak tau lah
salam..kak ita,ceq azezah(jijah)dari klia,mintak ijin nak amek step by step resepi mak har0n ni..penah buat skali dlu,xjadi..menciik!ni nk try resepi kak ita punye plak..halal kak yer..makaseehhh!!ini blog ceq-->sweetsnonakuazizah.blogspot.com
salam kak ita..sy dh try buat step by step tp xbape menjadi. retak permukaan macaron tp bila sy buat ikut kaedah swiss tu menjadi pulak.hehehhe nway thanks sb sudi share resepi ni :)
Alhamdulilah! hebat sungguh akak ni! Syukur juga kerana sudi share resepi ni dgn pembaca..salam kenal dari Moscow..:)
tqvm...dah lama teringin mencuba macaron ni, kali ni lagi teruja...
Salam Ita,
Kak CT ucapkan terima kaseh kerana sudi berkongsi resepi macaroon ini sebab kak CT telah mencuba beberapa kali tapi tidak berjaya.
Terima kaseh sekali lagi
Salam
Kak CT
kiutttnyeee . ten que akak for sharing this recepi .
igtkan ssh tp simple ja step nya . InsyaAllah pasti akan try nt . :)
kak ita, tenkiu2..kite de beli mix macaroons tp takut la nk wat..sbb org kata macs ni sgtla fragile...huhuh
ALHAMDULILLAH.. DPT GAK TGK CARA BISKUT INI DIBUAT.. INSYAALLAH NAK BUAT RAYA NANTI.. TQ KAK..
housemate saya ada buat hari tu. tapi x jadi sangat. saya pun x sure apa sebabnya. teringin jugak nak cuba resepi ni.
gune 50 boley?
measihh macaron jadikk!! tp saya sngt pelik napa dalam macaron macam kosong yer?? ermm.. tp ok jek jadik cantik la..tp pakai api bawah ke atas??
cek la blog saya.. ade macaron x jadik.. tp lepas ikut step akak.. jadik :) thx!!
thankyouuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu ! nnt nak tryyy !
tq ita share cr nk bt macaron nie... bl la agaknya tie nk bt...teringin sgt2 nk cuba
wahhhh... rai pun nk try gak ah..tq kakkk...
ngeee...comey nya...kecik2 g2...syg nk makan t...heheheh...thanks kak for syering resipi macaron..mmg simple ssgt....asz nk try wat t... :p
salam kak ita..thx for sharing the recipe..i try buat tadi xmenjadi..out of no where dia melimpah kat tepi2..xjadi bulat kenapa eh?? lepastu kaler turquoise kak ita guna kaler apa? sbb mostly kat kedai kek ada jual kaler dark green n apple green.. is it apple green?? thanks
Wan belum pernah mkn lg macaron...ni kak ita dah ajar step by step blh la try wat sendiri..tq kak ita...muahhhhhh.....
salam. dh cuba resepi step by step macarons. alhamdulillah jadi...tq azlita:)
wahhhh.. nk try la!!
salam kak ita.nak tnya la.masak macaron ni guna api bawah ke? lepas tu kenapa dila dah masak,dia xjadi cantik.dia turun balik.huuhu.silap buat ke eh?
As salam Ita, saya seronok sangat tengok cara Ita ajar membuat macaroons. Saya nak minta izin dari Ita untuk saya pastekan ke blog saya ye. Untuk buat rujukan Pu3 saya, pada masa yg akan datang. Terima kasih.
terror la akak nih. kak, nak email add boleh tak? boleh jadi pakar rujuk. Nanti akak email add email akak to rohana_haznee@yahoo.com ye. Thanks akak.
sy sangat suka kuih ni.. dah try buat byk kali tapi masih tak puas hati lagi la.. akak buat cantik jer.. sy siap promote resipi ni kat fanpage facebook perekacerita --> http://www.facebook.com/likeperekacerita
kak kalau saya tak taruk serbuk badam agak nye menjadi tak????
Assalam,
Ita, anak akak dah cuba banyak kali tapi dia jadi terlalu keras. Lepas ni kita cuba resepi Ita pula ok... Terima kasih
kak terima kasih berkongsi cara membuat maracon ni...saya minta izin copy dan cuba yer.
terima kasih kak sudi kongsi cara2 bt macarons.ingatkan susah rupanya tak pn.blh lh merasa macaron lps ni
terima kasih kak sudi kongsi cara2 bt macarons.ingatkan susah rupanya tak pn.blh lh merasa macaron lps ni
Salam kak Ita..
Alhamdulillah cubaan saya buat macaron kali ke-5 ni (kalau saya x silap, hihi) baru la menjadi..tima kasih byk2 sgt kt akak sbb sudi kongsi step2 utk buat macaron ni jadi lagi senang..yg 4 kali sblm ni sy buat semuanya bakul sampah yg tolong 'makan' kan..mudah2an budi baik akak berkongsi resepi dalam ni dibalas olehNya...
thanks again kak ita :)
alhamdulillah jumpa jgk step by step nak buat ni..maybe next time saya boleh try..tgh bz exam ni pon bila tgk gmbr makannn kat blog akak rasa release tension :)
salam kak,nk tanye tang telur tu... suhu bilik camne ye? sorryla tnye soklan yg pelik...sy ni pandai sgt klu ayat2 camtu...sy jenis lurus skit...
http://chocolattehouse.blogspot.com/2011/11/macaron.html
thanks Kak Ita... dah berjaya buat walaupun ader toncet Mak Enon...
salam kak ita..thanks resepi sangat membantu...lame da teringin nak makan...walau x cantik dapat la makan gak...huhu...tolong komen ape yg kurang kak...
http://ituinisanasiniaku.blogspot.com/2011/11/macaroon-project-yang-failed.html
sis, mohon copy resepi ni yea..terima kasih sebab sudi kongsi ilmu..semoga terus sukses & menjadi inspirasi kepada semua
Salam kak.
Tested and it works!
Posted here for review. Thanks for sharing :))
http://www.marietfemme.net/2011/11/macaron.html#.TrqHFlYwh6A
salam.. kak ita, saya nak tanya sikit..kalau kita ganti baking paper tu dengan pan non-stick boleh x?
Kak,saya dah cuba semlm,menjadi...cantik rupa macaron tu, perfect feet...thanks a lot.
salam,k.ita...sy dah try buat ikut resepi akak..alhamdulillah jd..:-) thnks a lot..cuma nak tanya..memang manis ke?
Tq sebab tunjukan step by step ni...boleh la sy cuba untuk majlis cukur jambul nak buah nanti.
salam kak ita...
1st time baca akak nye blog ni sgt best...dgn celoteh akak...n gambar yg sgt cantik...SUKA2x..
saya nk mntk copy paste resepi akak dkt blog saya utk save aje..n rujukan..no publishing...
saya mntk cmnie sbb takot kena mrh lg mcm hari tu..trus fobia saya nk ambik resepi dkt blog...
kalau akak bg saya nk copy..xbole xpe...huhuhu~~
tq so much..dh lama btl kt cr resepi ni,nk pergi class x sempat2,busy memanjang..dengan berkat resepi ini semoga memberi menafaat bt semua..once again tq so much pd tuan empunya resepi...
selama ni..tengok org buat macaron..rasa cam susah jer. Bila tengok ita buat..mcm mudah jer. Rasa konfiden nak cuba..terima kasih yer
waahhh!! terime kasih banyak2 kak sbb kongsikan step by step ni..saya dah banyak tgk resipi macaron tapi mcm susah,org lain pun cakap leceh buat macaron ni. tapi step by step akak ni mmg clear instructions die..thank you so much kak. saya nak cuba nanti ye. ^____^
akak! saya nak try! tenks for the recipe
akak..saya dah buat..tapi xmenjadi! sob sob :(
xpe nanti nak buat lagi!
minta izin share resepi nah...
http://faafeefoo.blogspot.com/2012/01/macaroons-junior.html
jemput la jenguk kak ita..
mcm mne nyh x jd pong :'(
tak pe cuba lg
kak ita...sy dh try buat...ikut step by step cam yang akak tunjuk...tp malangnye x jd...adunan cam keras..huhu.x tau salah ape..
hmmmm...so sad. tak jd pon. mim nak tnya...masa rehat kan mcaron tu nak ltak kat tmpt yg mcm mana...ada org kata kat suhu blik. ada yg kata mpt ekon...yg mana 1 ntah...
hmmmm...so sad. tak jd pon. mim nak tnya...masa rehat kan mcaron tu nak ltak kat tmpt yg mcm mana...ada org kata kat suhu blik. ada yg kata mpt ekon...yg mana 1 ntah...
Hi, Love ur macaroons....its so tempting and tks for sharing the step by step in baking em'. And can i ask how did u spread the stiff-paste nutella on the macaroons cuz in the pic the nutella looks moist and shiny. Did you double boil it? Regards Ash
salam kak ita,
wani dah try tapi sayangnye tak jadi. adunan wani cair sangat T.T
http://miss-wani.blogspot.com/2012/03/macarons-first-attempt.html
kak.. xjadi! sedap, but bentuk carca merba! :P
kak nak tanya..mcm mn nk dpt rupa smooth mcm tu ? 1st buat jadi mcm puncak everest...2nd buat jadi mekar kembang penuh 1 try...
Salam Kenal Kak Ita,
Saya pernah cuba dengan resipi dari internet dan juga serbuk macaron yang dah siap di jual di kedai bakeri supplier. Tapi dua-dua tak jadi.
Mungkin saya akan cuba cara kak ita ni lagi sekali kira cobaan ke-tiga.
Yer kak, saya nak jadikan blog akak sebagai contoh dapatkan resipi untuk dessert tabel.
Thanks akak
salam kak..
thanks sbb share resepi nie..sy dh try buat n syukur alhamdulillah 1st trial menjadi..sgt2 happy n puas hati..
Salam,kak. sy try buat hari nie..x jd lah..sebab almond tu sy x blend betul2 kot. and gula tu mmg kene bnyk mcm tu ke?? rasa manis sgt lahh..mcm mana kalau nak kurangkan manis? terima kasih
salam.kak,sy try buat x jadi la.adunan jd cair.time nk bkr tu kena guna api bwh ke atas bwh
Assalam kak ita.. saya anis. saya da ikut da step by step kak ita ni.. tapi tak jadi la kak ita.. xfaham.. ): saya sedih la..da banyak kali saya buat. sampai mak saya marah. asyik beli bahan je..jadinya tak..
Assalamualaikum kak Azlita, tumpang iklan ye.
Saya ada menjual Macarons Silicone Sheet dari Germany. Lawati page saya untuk senarai barang dan harga. Terima kasih.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.216893275114103.54014.197644460372318&type=1
Assalamualaikum~
Cutenye..nak cuba lah.. thanks berkongsi~
Dah dua kali buat, tapi still tak jadi lagi. So sad :( :( :(
Dh dua kali buat. Tapi still tak jadi. So sad :( :( :(
sedapnya tgk....huhuhu...nak try la
kak ita <3
pinjam resipi . nak cuba buat n nak post kat blog . hehe
harap bagi ea :)
Akak,macarons saya x menjadi,even dah follow resepi akak,time dlm oven ok,tapi bila dah keluarkan,dia jadi mengecut n dah x kembang...mcm mana kita nak tahu,macarons dah masak bila di bakar?
salam~ Kak Ita kan? anyway kite nak tanye.. boleh x tukar serbuk almond tuh dengan bende lain? . second~ serbuk almond tuh Kak Ita beli dari kedai terus ek? makseh :D harap direply :D
Alhamdulilah thank u sis Ita. Saya buat Jadi! Your instructions very clear and easy!!! Moga Allah tambah rezeki u!
Kak kalau sy letak serbuk hazelnut takpe ke? Silap beli huaaaaaa
Assalam kak..i follow ur recipe..n i did it with great..my first time pula tu, besa beli jewr, p manalah larat nak selalu belikan.mahal giler..terima kasih kak. N saya telah share recipe akak ni k. :)
As salam kak ita.. Terima kasih atas resepi akak. Nak tanya macaron saya cantik jadi cuma kaki macaron jadi xrata dan dlm makaron jd kosong dan chew bila mkn.. Apa sbbnya yer kak? Harap dpt tunjuk ajar.. My mail aisyalamin@gmail.com
thanx kak.. 1st time buat dah menjadi. sedap ;)
salam. kalau ikot resepi nie dapat berapa biji macaroon ye?
assalamualaikum..kak ita, portion pewarna tu berapa byk ye???
assalamualaikum..kak ita, portion pewarna tu letak berapa byk ye???
cumelnya macaron kak ita...saya dah try ikut cara-cara kak ita memang jadi.thanks for sharing...jemputla ke blog saya. ada resepi roti2 yang gebu.hehe.sy newbie..:)
been looking for this. .thnx..boleh la share recipe rainbow cake plak.hehehe
Xjadi..frustnya..jadi cair..n bentuk xjadi bulat...mcmna akak nih sampai jadi cantek
Xmenjadi plak macaron sy buat...terlalu vair...mayb sbb sy guna badam kot
mcm sedap je..mcm comey je..x pnah rase lngsung..tp nk try..thanx 4 the resepisss ye kak..
Salam kenal nk cuba juga tqvm..
terus follow
Assalamualaikum kak... Ecah try buat tapi salah beli serbuk badam... Huhuhuhuhu sedih tak jadi esok ecah try lagi!!JGN PUTUS. ASA
Waaa.....sy dh ikut step...tp xjd...sedihnyee... die pecah..dh kurgkan suhu pun pecah jugak.. sedihhh...
Waaaa....sdihnye..sy dh ikut step xmjadi jugak..pmukaan pecah...dh kurg kan suhu pun pecah jugak...akhirnye cik tong yg mkn... sdih sgtt...nutella dh siap beli dh... waa.... =(
Waaa.....sy dh ikut step...tp xjd...sedihnyee... die pecah..dh kurgkan suhu pun pecah jugak.. sedihhh...
nak try skrg ar.. mekaseh kak ita.. :)
hmm nk tnye ni , klau x guna serbuk almond blh ke buat tu macaroon ??
hi , nak tnya sikit ne , hehe klau buat macaroon tnpa serbuk almond blh ke buat tuu ??
Kak..macaron sy x jd...
Nak cuba ni...dah lama nak mcuba tp ntah bila ada kerajinn
napak senng je
nk try buat
ad org request nk mkn macaron plak
2mgu die kje lua. so, nk try buat nnti blik nk bg die rsa :)
thanks resipinye :)
Saya dah try buat ikut resipi akak and menjadi :)) Thanks for sharing this recipe ^^
Nk trylah msa2 kuar dl...ada keinginan nk buat..tp termati kt situ je...seb ada y kt ssh...nmpk cm mdh la y k.ita tnjuk ni..tqvm...
Kak ita, selain serbuk badam boleh guna apa lg yek? Harap balas
akak cantik sgt macaron tu..bertuah sungguh siapa yg dapat akak ni..pandai memasak dan rajin sgt..
akak macaron tu memang cantik..
pandai betul akak buat..bertuahlah keluarga akak dpt seoraang yg berbakat dan cantik pulee..
akak, nak tanya.. masa bakar tu api atas bawah ke cane??
email:amirahrajule@gmail.com
wah !!! best nyee dapat resipi macaroons yg senang gileee !!!
sedapnye...nak try ni..thanks k.ita sudi kongsi resepi ni..dah lama mencari..
kekwn sila follow blog sy..tq
http://syuhadanain.blogspot.com/
thank for sharing ;)
mekasih kak ita share resepi yang menarik
salam kak,kalau tak ada almond powder tu, boleh ganti dgn apa2 tepung lain tak? cth mcm tepung gandum ke? pls anwerr mee :)
salam kak, kalau tak ada almond powder, boleh ganti dgn bahan lain tak? answer me plss :)
tepung tak sesuai, boleh gantik dengan serbuk kekacang yang lain, macam hazelnut, pecan atau lain2 lagi
Tq kak ita utk rspi nie
Rase mcm sedap aje... nak try larh nanti..
Geram buat xjadi sampak sekarang xberani nak buat :(
Akak guna api atas bawah ke bawah shj? Tq!
Cantik kejadian macaroon kak ita. Comel2. Geram sy tgk
Kak ita kalau serbuk almond tu saya guna almond pastu blend . Sama tak
waa~ finally khai dah taw pa nak bwt smntara tnggu result spm nie .. thanks kak ita ♡ . your tutorial is the best ^^
Thanks kak ita... Nk try bt utk wedding.. Wehoo
akak kalau guna blend nestum gantikan dgn serbuk badam boleh tak? ataupun guna serbuk kacang tanah boleh ke hahahahaha😂
Alhmdulillah.. thnx sis... first time buat mnjadi... walapun ada juga kaki dia yg ok n senget... ank2 suka.... bleh la buat doorgift utk wedding adk bln 5 ni...
Mudah nampak gayanya ni...mesti dicuba...Terima kasih tuan ghumah..🍭
salam kak ita, saya da cuba ikut cara dan tips kak ita,tp macaron saya masih pecah dan xda kaki? wuahhhh! sedih T.T..kak ita tolong..
Thanks sis sudi share recipe ni, nampak mudah sangat step sis drpd step org lain =)
Akak sy try buat hari tu..tapi mcm pelik j..knp dia melekit lekit?lagi satu sy xtau salah kt mana tapi dia x naik cntik pon...ada kaitan x kalau sy rasa sy piping sikit j?sbb sy rasa sy x piping betul
as salam, saya yan dari pasir gudang
jika saya nak order macroon tu macam mana ya
dan berapakah harganya. TQ
email saya
mahiran@saj.com.my
Sis boleh tahu tak selain coklat, apa lagi ya kita boleh letak.. Harga pasaran berapa ya sis??
akaq, nk tanye ni.. akaq guna telur gred a kn.. saya guna telur gred c.. kalau telur gred a tu dalam 2 biji.. kalau yg gred c tu kira2 dalam berapa biji ye??
Kak..blh ke letak macaroon direct ke dulang tanpa kertas pembakar....
Kak..boleh ke letak macaroon ke dulang tanpa kertas pembakar...
Kak...boleh ke letak macaroon ke dulang tanpa kertas pembakar..
akak buatlah youtube channel . kalau akak buat sye terus subsribe
Manis x? Xprnah buat lagi
Salam kak ita, fina nk tahu..brpa sudu stiap bhan kat ats tu ye klo nk dtukarkn gram ke sukatan sudu?? Tak pndai sgt klo guna "gram"
Kenapa bahagian tengah macaroon saye cam kosong je ye?musykil betul...
Akak saya save resepi ya..tq
2 kali buat tapi tak jadi :(
Tq kak resepinya
tq kak ita utk resepinya..nmpk mudah..boleh try
Knape sy buat tk jadi.. die punye surface pecah... knapa ek..😷
Tq
Helo kak,
Thank you for your recipe... Nak tanya oven saya 4 tingkat.. So letak rak berapa ye?
Thanks in advance
Alhamdulillah menjadi kak! Terima kasih bnyk2 moga akak murah rezeki & sentiasa post lg resipi yg best2 💕💕💕
Brp lama macaroon ni blh btahan? Apa kaedah penyimpanan yg sesuai?
Brp lama macaroon ni blh btahan? Apa kaedah penyimpanan yg sesuai?
Assalamualaikum akak. Saya save resepi ya. Tq kak.
terima kasih untuk resepi kali ni kak ita harap harap menjadi bila saya buat
Post a Comment