hari ni ita buat kek pulak.. dah berapa hari ni dok tengok Dayang dok ulang tayang kek ni buat air liur ni meleleh tak tos tos.. mak aii... mmg terliur sungguh! tengoklah dia punyer moist... colour dia yg hitam legam tu... mmg betul lah kata orang Hitam itu menawan! "hitam- hitam si tampok mangis walaupun hitam dipandang manis..."
Rasa2nyer ramai yang dah buat kek ni .. selain dari kek chef Zubaidah yg tengah popular sekarang ni... Kek ni mmg moist dan lembab.. teksturnyer macam basah2 sikit... sedap! boleh cuba! pada yg sekarang ni takut nak makan telur tu boleh cuba resepi ni sebab dia tak letak telur... Kira selamat lah dari termakan telur tiruan tu..
Oh ye, bila kita bercakap pasal telur tiruan tu kan... ita rasa sebagai pengguna kita harus bijak memilih... sebab kuasa ditangan kita.. kita yg akak tentukan apakah pilihan kita. So kalau nak beli barang2 pilih2 lah kedai yg kita rasa terjamin barangannyer dan baik mutunyer...
Kan dah melalut pulak ke telur.... cerita pasal kek ni tak habis lagi.. Ok kita sambung balik ye... rancangan tergendala sebentar kita beri laluan sekejap kat berita terkini... Ok.. kek ni adunan dia sikit aje cukuplah untuk keluarga yg tak ramai. Jadi kalau nak buat tu guna loyang yg kecil rasa2 ita 5' ok! kalau nak buat besar gandakan adunan tu... Kek ni pun sesuai tuk buat kek Birthday sebab rasanyer tak muak sangat.. buat pun senang dan yg paling utama jimat kos... hahaha..
uik... sebelum kita salin resepi kena lah minta izin pada tuan empunyer resepi dulu... Dayang... Dayang...ita salin resepi kat sini pulak ye... terima kasih sudi share resepi yg sedap ni! bukan sahaja sedap tapi berbaloi!
MyKitchen's Recipe
SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE
by: Dayang
1 cawan tepung gandum - ita guna tepung kek
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko - ita guna Tudor Gold
2 sudu besar susu tepung
1 1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
1 cawan gula perang
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco - ita letak coffee paste
secubit garam
1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung - ita letak Mazola
1 sudu kecil cuka atau jus lemon - ita letak jus lemon
"DO IT YOURSELF"
Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek (5' atau 6'). Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.
Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.
28 comments:
hahaha.. kak ita.. samaa.. gimme 5!!
wah dah tayang..bila lak kita nak tayang kek kak dayang yang sodap nih
masyaAllah Ita oiii...pasai apa goda2 akak nih...bila la nk kurus badan camni...huhuuu...dah la gambar2 menggoda, tgk kek tu pun, rasa nak ngap terusss...
super duper sedap! akak nak buat lg ptg ni :)
nampak mcm mudah jer watnyer nk try la...izin yer mik resepi
whaaaa! pengsannn!...tak terkata nengok kek yg sungguh mengancam nih...trm ksh byk2 sudi cube yer..Alhamdulillah....
aik, kak Nor, nk buat lagik??..buat lebih sket tau...dyg nak 1/2 loyang bukan 1/2 cup yer...hehe
wahhh menarik ramai dh yg buat kek tanpa telur ni...ni terguda nengok kek kak ita lak..tapi baru jer buat kek chef zubaidah mcm mana nk diet cam ni...hehe
semalam baru wat kek chef zubaidah dan ada tambah cheese lagi...kalau wat lagi ni pun ok gak..heheheh..favourite ni....
sangat tertarik tambah2 tanpa guna telur...izin ya share....suka sgt ngan kek coklat ni...
mas juga tak buat2 lagi..ari ni tak sempat buat sebab ada hal tadi..baru jerk balik ni..he..he..
esok2 kene buat gak...tak tahan tengok....
Ita...cantik gambo2 kek ni...camana ek nak amik gambo pas tu edit cantik cam ni..he he..
Ita guna adobe ke...
Kak cek ni memang la tak reti nak menggunakannya....hu hu
haha.... macam mana boleh sama... cita rasa sama lah tu kot!
oh izah pun dah buat jugak ye! tak sabar nak tunggu tayangan amal tu...
haha... kak ummi mana boleh diet kalau cam ni... rugi ooo... tak cuba!... hihi
mmg sedap kan kak nor...
wah rajin nyer kak nor ni... suka ita tengok... :)
boleh eyda...
senang aje buatnyer tu... cubalah dan yg pasti rasanyer sedap tau!
ita dah pengsan dulu tgk kek dayang tu... sampai basah computer ni tau!... haha..
btw TQ dayang for sharing :)
hahaha tak yah diet lah cik Nieza oiii... kita makan dulu... hihi
Nieza dah buat eh kek Chef Zubaidah tu... eh akak ni bila lah nak buat..
jom Nazrah kita sama2 tambahkan lelemak kat badan ni ha...
akak pun suka kek cekelat... mmg fav..
boleh yati... cubalah... :)
hihi mas mmg rajin ... suka akak tengok ...
btw selamat ulang tahun Duniaku...
terima kasih cik cek...
gambar ni mmg ita yg ambil.. ita pun bukan pandai sangat sebenarnyer ita pun tembak sembarangan je ni...
Ita tak de edit... gambar ni semua yg ori dari camera.. ita pun tak pandai nak edit...
tapi kalau yg gambar 2,3 atau 4 keping dlm satu gambar tu ita guna picnik yg mcm CMG ajar...
hihi ita pun baru tau! selalu anak2 yg buatkan... bila diorg dah balik asrama mak dia ni terkial2 sebenarnyer tak paham sangat...
ramai yg dah cuba kek nih, sure sodap. xleh jd kene masuk list...:)
sedap! mmg sedap! bahan pun senang dan buatnyer pun mudah.. :)
kak ita, kalau kek ni kukus boleh x?
akak tak pernah cuba lagi... tapi kalau tgk pada bahan2nyer akak rasa boleh kot!
kak ita, kenapa saya buat lapisan atas kek tu cam crispy sikit?? camne nak jadikan ats kek tu moist gak mcm kak ita punya?
kak azlita... beli kt ner set piring tu? :) minat sgt..dh lama cari set pinggan mangkuk polka dot
salam kak ita, nk Tanya set pinggan tu beli kt ner? minat sgt :)
salam kak ita, boleh ke saya nk tau set pinggan tu beli kt ner? minat sgt
Post a Comment