Hari ni memang kena merajinkan diri.. walaupun tak berapa nak rajin sebenarnyer... cuaca yg mendung di JB ni membuatkan perut anak2 ni cepat betul berkeroncong.. adoiii.. berpencak bersilatlah maknyer di dapur dari tadi tak habis2...
Ok kita cerita pasal agar2 rintik santan ni pulak. Sedap! rasanyer lemak2 manis. Kadang2 rasa macam makan cendol pun ada jugak! sesuai lah sebagai pencuci mulut selepas makan. Adunan agar2 ni mmg dapat sikit aje.. sesuai benar untuk sekali hidangan aje.. Tak payah dok peram lama2 dalam peti ais tu haa..
Tapi ia agak lembut sikit.. payah jugak nak potong asyik tercumpis aje... Untuk rintik2 dia tu ita potong gunakan straw.. tu yg jadi bulat2 tu... mmg tau!! nanti mesti ada yg tanya ita buat cam mana tang rintik2 dia tu kan.. jawapannyer gunakan straw tapi yg besar sikit bulatan straw tu..
Terima kasih kepada tuan empunyer resepi Cik Izah kita oppss.. Puan Izah lah... minta izin tuk share kat sini pulak lah ye!
MyKitchen's Recipe
AGAR-AGAR RINTIK SANTAN
by: Izah
Bahan A
1/2 sudu besar agar2 serbuk
250 ml santan
1 sudu besar gula pasir
1/2 sudu kecil garam
sedikit pewarna kuning - ita tambah
Campurkan semua bahan-bahan dan masak sehingga mendidih.
Masukkan ke dalam loyang dan sejukkan sehingga keras.
Bila agar2 sudah keras, potong kiub kecil2 dan ketepikan.
Bahan B
1/2 sudu besar serbuk agar2
500 ml air
100 gm gula merah *boleh tambah gula biasa untuk lebih manis
1 sudu besar tepung kastard *bancuh dengan 2 sudu besar air
2 helai daun pandan *optional
Masak air , daun pandan dan gula merah sehingga hancur.
Masukkan pula agar-agar dan masak hingga mendidih.
Kemudian masukkan bancuhan tepung kastard.
Masak hingga mendidih. Tuang ke dalam loyang.
Kemudian masukkan agar2 yang telah dipotong kiub tadi ke dalam agar2 B.
Sejukkan dan hidangkan.
17 comments:
akak...law xjd cmne????teringin nk try wat...
pitam kejap tengok rintik2 tuh.. waduh kak ita.. agar2 akak ni lagi cantik dari buku yang saya refer resepi dia tu.. waduhh dah tahap pro dari chef lagi ni kak..
teruskan kekreatifan akak dengan teknik2 masakan yang cantik ye kak. mmg kreatif gune straw. saya pun tak terpikir. hehee
kretiff la kak ita ni...
patut la cantik jerk rintik2 tu....
betul tu kak..rasanya ala2 cendol kan...
agar2 mas baru jerk abiss...kikiki
WOWWWW lagi sekali ita dgn gaya kretipnya membuatkan kita semua terujaaa.. tahniah..kongsi ilmu ni dek ita.. semoga ada lagi kretip tu ...utk lain2 masakan..
cantiknyer..blh lah liza try nnt cuti hjung minggu ni. :)
menggoda
Cantekkkkk !!!
Kak ita ni kreatif la suka tgk hasil kerja akak.. Teliti tak terfikir nak potong guna straw...:)
Itaaaaaaaaaaaaaaa...syanteeeekkknyaaaaaa...sayang nak makan...nk cermin muka je laaa...hehehe
uishhh lawonya rintik-rintik tu kak...terguda dah ni tapi kalau ada santan tu mcm fobia jer takut menambahkan lemak yg sedia ada jer ni...hehe
cantik!
tiya dulu pnah wat gak kak,tp x potong bulat2 pki straw tu...
potong dadu,buat 3 kaler...
so x rintik arh kan?
huhu
As'salam Ita
emm..memukau mata memandang, tu belum masuk dalam mulut lagi tu.. hihihi. kalau kat rumah semuanya suka makanan manisan macam ni. memang sesuailah nak buat anak2 semuanya ada kat rumah boleh cepat habis.. hihihi
idea kreatif guna straw
x terfikir lak
anyway congrate kak ita
salam,
sukalah tgk food presentation kat blog ni... cantik2... rs nak tgk je, nak makan syg, hehehe...
salam ziarah dr sy...
cantik! Menarik! Tertarik! Mmg da boomm!! Akan ku cuba.... tunggu.....
terpukauuu kita tengok agar2 ita ni.. tak terpikir langsung kalu straw tu boleh guna utk potong/bentukkan agar2... ita memang seorang yang kreatif... boleh jadi cikgu seni tau!
memang kelasss la...ada jer idea ita kan...
Post a Comment