Hari ni bersempena dgn B'day anak ita Dalili ita buatkan dia cup cake. Ini adalah permintaan dari Dalili untuk jamu kawan2nyer kat sekolah. Mula2 ita hanya buatkan goodie bag aje.. pas tu dia nak suruh buatkan cup cake lah pulak.. kalau tak buat kang merajuk pulak... Bila dah buat tu senyum sampai telinga.. hehe suka lah tu..
Untuk cup cake ni ita gunakan resepi kek cokolat Chef Zubaidah. Ita pernah buat kek ni dulu masa tu kebetulan kucing ita yg Aboo tu mati.. jadi mmg tak de mood lansung nak ambil gambar... nak makan pun tak tertelan rasanyer sebab kenangkan Aboo yg mmg suka makan kek coklat. Jadi kek tu ita hantar pada anak ita kat asrama. Kawan2 Amirul semua kata kek ni sedap! tapi masa tu, kek ni ita kukus. Untuk cup cake ni pulak resepi kek ni ita bakar. Ita rasa kedua2nyer sedap! lembut, gebu dan penuh rasa coklat.
Untuk toping atasnyer ita gunakan butter cream dan printed fondant yg ita beli kat kedai kek. Adoiii... sengal punggung dok mengadap cup cake ni.. buat cup cake ni tak lah susah tapi part nak deco2 tu lenguh jugak lah leher ni... masa buat ni dok terbayang macam mana lah mereka2 yg dok buat cup cake dan ambil tempahan tu kan... penatnyer...
Masa ita buat ni Dalili tak de.. dia gi tusyen.. bila balik aje waaa... member terkejut beruk! suka bukan kepalang... tak boleh tidur malam, kalau boleh malam tu jugak nak gi sekolah nak tunjuk kat kawan2... aiii... seronok betul jadi budak2...
Terima kasih pada penyumbang resepi kek yg sedap ni. Disebabkan kek ni ita ambil dari dapur Mas, nak minta izin jugak lah kan dekat mas tuk akak letakkan resepi ni disini pulak.. akak rasa, akak akan gunakan resepi ni juga kalau akak buat cup cake lagi sebab mmg sedap!
MyKitchen's Recipe
KEK COKLAT LEMBUT KUKUS CHEF ZUBAIDAH
Resepi : along@myresepi
Sumber : Mas
**100 gm serbuk koko**1 tin susu cair
**200 gm minyak masak / minyak sayuran / butterdicairkan
**250 gm susu pekat
250 gm gula kastor -ita letak 200 gm aje
4 biji telur - pukul hingga berbuih
150 gm tepung gandum
1st soda bikarbonat
1 st baking powder
Campurkan kesemua bahan bertanda ** dan masak dengan api perlahan sehingga licin. Tak payah sampai menggelegak
Satukan dengan telur yang di pukul tadi dengan mixer. Gaulkan bahan2 kering dan campurkan sedikit2 sehingga sebati.
Masukkan ke dalam tin yang di lapik dan minyakkan. Kukus selama 1 jam dengan api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus.
Kek ini sesuai juga dibakar. Bakar selama 40 - 45 minit dengan suhu 170c.
Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dengan icing atau ganache.
Kacau semua bahan atas api kecil hingga likat dan larut sepenuhnya.
Satukan dengan telur yang di pukul tadi dengan mixer. Gaulkan bahan2 kering dan campurkan sedikit2 sehingga sebati.
Masukkan ke dalam tin yang di lapik dan minyakkan. Kukus selama 1 jam dengan api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus.
Kek ini sesuai juga dibakar. Bakar selama 40 - 45 minit dengan suhu 170c.
Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dengan icing atau ganache.
1 cawan serbuk koko
1 sb butter/margerin/minyak masak
Kacau semua bahan atas api kecil hingga likat dan larut sepenuhnya.
Untuk cup cake ni ita gunakan butter cream sebagai lapis atas sebelum diletakkan printed fondant.
BUTTERCREAM
80 gm mentega
200 gm krimwell
350 gm golden syrup
Pukul mentega dan krimwell hingga kembang
Masukkan golden syrup perlahan2 dan pukul lagi hingga rata.
Bulehlah letakkan pewarna mengikut kehendak anda.
19 comments:
Buat anak tersayang...apa pun kita sanggup kan...selamat ulang tahun ye Dalili..
Salam Ita...
Amboi! rajinnya mama Dalili buat cupcake...bukan simple ni Ita...deconya je dah menarik...confirmla kawan2 Dalili exited nak makan dan makan lagi....untung Dalili ada mama cam Ita...
Happy Birthday Dalili...sejahtera dan ceria selalu...dan jadi anak yang cemerlang....
Kak cek nak seketul boleh...:)
cantiknyer akak mendeco..jadik..hihihi..
happy besday buat Dalili..semoga jadi anak yang solehah dan berbakti kepada ibubapa.Amin.
perrrhhh.....teror la akak mendeko cup cake tu...
cantikkk sangattt......
patut la dalili senyum lebar...
mas tak berani nak buat lagi cup cake ni...
ok juga kan idea akak buat kek coklat....
akak...butter cream tu akan mengeras ke klu lama.....
mas tak pernah buat lagi ni...
itu yg bertanya...he..he...
bertuah anak2 dpt ibu mcm ita.. semestinya dia org bangga tu.. :)
Waaaaaaaaaaaaaaaahhhhh, tersungkuqqq tgk Ita deko...seminggu akak pengsaannn....fuuuhhh!!! Bertuah la anak2 Ita...penah masuk class deko ke Ita? Nampak class gituuu!!! ^__^
waaa jeles ah~ saya x pernah buat lg hehehehe
betul tu Nazrah....
terima kasih ye!
waalaikumussalam kak cek...
barang tu dah sampai... terima kasih banyak2 ye kak cek..
ialah kak cek dari balik sekolah tadi mulutnyer tak berenti bercerita ttg kawan2 kat sekolah... layankan je leee... hihi
btw terima kasih
2, 3 ketul pun boleh... hihi
Terima kasih Ruby's... baru first time cuba nak mendeco... comot2 hihi
Terima kasih mas...
sedap mas kek ni buat CC
Butter cream tu kalau kita letak dlm peti ais nanti dia keras tapi klu letak kat luar dia tak keras.. macam gula icing.. lembut dan creamy.. buat dia senang aje mas.. mas pun boleh cuba...
terima kasih K.Nor...
harap2 begitulah hendaknyer...:)
hihi kak Ummi dah... pengsan pun boleh menaip lagi tu... hihi
terima kasih kak ummi...
mana lah ada masuk kelas deco2 ni hentam keromo aje ni kak Ummi.. asal jadi aje ni... buat pun dah tgh malam.. mana sempat je le...
nanti boleh cuba alinac..
ita pun baru2 aje mencuba ni...
kak ita... sy try chocolate cupcake tu sangatla best...
tapi bila sy buat choc ganache tu, mcm berketul2 la k.ita..sy dh ayak serbuk koko tu tapi berketul jugak.camne ek
lagi satu, krimwell tu ape k.ita.. biase la budak baru belajar, xreti hehe sbb nk jugak buat buttercream versi k.ita...
thanks, from http://anakibuilham.blogspot.com/
kak, nak tanya, adunan nie blh dapat berapa banyak eh cupcake medium size?
Salam kak.
nk tny sket bole,
untuk tepung kan, akk guna tepung brand ape ye ? ;)
assalamualaikum
saya dah banyak cuba resepi cc ni
memang confirm sedap, ringan dan nak cuba lagi dan lagi.
thanks kak. ;)
Kak bpe biji leh dpt dgn resepi ni..
Post a Comment