Tak lengah lagi terus ita godek2 kat dapur. Terima kasih ye CMG bagi akak idea untuk buat kan satu dessert yg sangat istimewa ni.. Menurut CMG resepi asal dari Datin Jun. Terima kasih buat kalian berdua yg sungguh istimewa kerana sudi berkongsi resepi yg bukan sahaja menarik malah sedap pulak tu! Bertambah2 tetamu ita makan tau!
Nama pun Rich Cocoa Puding, memanglah kaya dengan rasa coklat. Sedap pulak bila makan bersama kuah puding tu. Tapi kuah puding kali ni ita guna resepi yg selalu ita buat. Sebab anak2 pun dah terbiasa dgn kuah ni. Kalau ada yg nak cuba kuah yg CMG buat pun ita rasa sedap ! terpulang pada citarasa masing. Tapi resepi untuk kuah puding ita ni mmg ita masak dulu. Jom lah kita intai2 resepi Rich Cocoa Puding ni pulak!
MyKitchen's Recipe
RICH COCOA PUDING
by: Datin Jun
sumber: CMG
4 1/4 cawan air
1/2 cawan serbuk koko, diayak
1 cawan gula pasir
1/2 cawan susu tepung, diayak
1/2 camca teh garam (mat tak letak)
4 camca besar tepung jagung
1/2 camca teh esen vanilla
10 g serbuk jelly (mat guna konnyaku jelly)
3 camca besar mentega
Satukan semua bahan2 untuk pudding kecuali mentega, kacau rata dengan whisk hingga gula larut, (ita blend semua) kemudian tapis ke dalam periuk dan masak dengan api sederhana sambil dikacau tanpa henti hingga adunan likat (ita tak tunggu likat pun, agak2 serbuk jeli dah larut terus ita masuk butter dan tuang dlm loyang). Matikan api, masukkan mentega dan kacau rata2. Tuang dalam bekas kegemaran anda, biar hilang wap panas dan simpan dalam peti sejuk.
Kuah
1 tin buah2 cocktail, asingkan isi dan jusnya
1 tin susu sejat "Ideal"
Sedikit air gula
Ais kiub, jika suka
Keluarkan pudding, isi dalam bekas sesuai. Sudukan buah2an koktail tadi kemudian tuang sedikit susu cari dan juga sedikit air gula, letak ais kiub jika suka dan hidangkan. Air gula tu kalau nak ganti guna air dari buah2an koktail tu pun ok..Hidangkan sejuk...
Kuah Ita
1 tin susu cair
1 gelas air
1 sudu tepung kastard - dibancuh dgn sedikit air
6 sudu makan gula - kalau tak suka manis boleh kurangkan
secubit garam - sikit aje tau!
Masukkan semua bahan dalam periuk dan masak hingga didih. Hendaklah sentiasa dikacau. Kemudian sejukkan setelah itu boleh lah disejukkan dalam peti ais.
Untuk penghidangan, masukkan puding yg telah keras ke dalam mangkuk. Bolehlah letakkan buah-buahan cocktail, longan atau buah-buahan segar. Boleh juga letakkan ketulan ais kalau kuah puding tu kita buat manis. Curahkan kuah dan sedia dinikmati.
11 comments:
nti yong nk try
hmmmm...menyelerakan betul tengok dessert tu.....
Salam kak, sedapnyerr! kita pernah buat sekali jerrr pas tu lama dah tak buat ni nak kena buat jugak nii :D cantek gmbr2 akak suke tgk!
As'salam Ita
bolehlah mintak segelas pudding ni ya..sedapnya. tapi kena tunggu hari panas sebab KL hujan lebat ni mengigil kang makan sejuk2.. hihihi
Memang boleh pengsan.....
esok nak wat gak..i like coklat
sekarang memang musim org memuding kan ita..leh pengsan tgk puding ita ni tau
sukatan 1 cawan air tu agak2x banyak mna ekk???kadang sya buat puding/agar2 guna sukatan cawan2x nie kdg cair..xtahu nak agak..hope kak ita dpt membantu..TQ
sedapnya! nak buat jugalah nanti..:)
sungguh rich dan nmpk sgt lazat kak
akak.. saya punca nak edit tu sebab gambar kalau tengok kat file clear, tapi bila masuk blog nampak kelabu. tapi gambar2 akak memang dah cun tak yah edit dah tu.cume kena resizekan aje kot.
memang saya guna potoshop untuk resize gambo. kalau gambo size besar nanti tak leh upload gambar pulak bila dah banyak2 nanti. mcm mas hari tu pun dah tak boleh, so suruh dia resizekan gambar bagi kecil. tak pe nanti akak terror la main edit ni. masuk kat flickr untuk resize. try kat upload. memang slow sikit la..sebab tu saya simpan kat file dulu dan upload gambar yg betul2 nak guna aje.
tengok puding akak ni, cantik gilesss..hehe..memang sedap, anak2 saya suke puding coklat ni
Post a Comment