Semalam ita buat sambal pelam mangga muda. Dah lama teringin nak makan sambal pelam. Tapi kalau gi pasar kadang ada kadang tak ada, bahan-bahan kampung macam ni biasa kita hanya boleh dapati di pasar tani. Nak tunggu pasar tani hari Sabtu baru ada..
Bila ita gi pasar dan jumpa mangga muda ni ita beli lah sikit sekurang-kurangnya dapat juga melayan anak tekak yg mengidam mengalahkan org yg berbadan 2 hihi
Kalau kat kampung banyak lah kan dan mudah nak dapat pelam muda. Biasa kalau kat Johor ita panggil pelam pauh yg mmg selalu digunakan utk buat sambal belacan atau masak gulai.
Kalau pelam yg biasa kita makan , macam pelam apple ke.. mak ita tak bagi buat sambal. Menurut kata emak atau pantang larang org tua2.. kalau pelam tu kita buat sambal nanti buahnya buruk.. maksudnya buah pelam tu akak selalu rosak atau busuk bila dia berbuah semula..
Sebab tu ada pokok pelam yg khas mmg untuk buat sambal atau apa2 masakan yg berasaskan pelam. Jomlah layan sambal belacan mempelam muda ni. Ita makan bersama masak lemak dan ikan goreng.. hihi itu pun dah tersandar kekenyangan..
SAMBAL BELACAN MANGGA MUDA
15 tangkai cili padi
3 batang cili merah
sedikit belacan bakar
1/2 biji bawang besar
1 biji buah mangga separuh masak ~ di hiris halus
Garam dan gula secukup rasa
Tumbuk kesemua bahan kecuali mangga hingga halus
Masukkan mangga dan gaul rata
akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa
22 comments:
aduhai...menyelerakan. cantik la gambo masakan kalau ada bunga mcm tu.
ica biasa pelam muda..suka buat kerabu mangga
sambal mangga yang mengiurkan rasa lagi pula cantik dihiasi bunga segala..tqsm for giving a beautiful pica for my mind pagi jumaat yang barakoh ini..May Allah bless ita n all..amin
wahh...dah terliuq dah ni....
dahlah tak breakfast ni, tgk gambarq terus terliurq!
ouch!! kecur...
ummi faa slalu guna buah bacang/kuini..akak knal buah tu?hehe..
penah skali ummi faa buat gune apple hijau..sedappp!
Itaaaa...adeeei apa tayang sambal2 ni...kecuuuqqq ayaaaqq liuuqqq akak dibuatnya taaauuu..makan dengan nasi panas2, pastu ada ikan goreng embal2 gitu...alaaa bestnyaaa Ita weeii...hehe
ya Allah,kecur air liur mie kak ita tayang pelam pagi2 camni...
sedapnye akak!!!!
ni kalau dpt pelam muda xdan mak nk buat smbal,mie dh buat colek dulu dah...hehheheeh...
emm sedapnya kak ita .....
makan dengan nasi panas. fuhh... terangkat .........
salam
kecur air liur nengoknya...
kena dengan ikan masin, ulam, nasi panas, ikan bako, makan kat pangkin....sahhhhhhhhhh tak sedo ada ayam tenggek ateh kepala.
aduhhh.. kecur air liur akak tgk sambal pelam muda ita buat ni... mmg best!
p/s: akak ada komen kat dessert buah pear tu.. nnt ita baca ye! ada maklumat yg dikongsi.. TQ!
Adoi kecur liur tgk.best nie makan dengan ikan goreng nasi panas2.memang tersandar la lepas tue.
ishh sedapnye mkn ngn ikan sungai goreng garing2...kecurnye
oh tidakkkkkkkkk Ita.. sedap nya sambal belacan mangga muda.. boleh terasa kat anak tekak ni.. Lawan kan dgn Kari ikan.. nasi panas.. fuhhh berpeluhhh..
auchhh...kak ita..bab sambal memang suka..ada mangga ni mesti masam2 gitu.duhh memang leh ngencesss...kecur je air liur...sib baik jenguk pagi..kalau time lunch konherm tewus lelehhh je...x tahanzzz...
sedap nyerrrrrrrrrr
wow...walaupun gambar sambal belacan ajerr..tapi dah terliuq ...gambar kak ita tuuuu cantik sangat macam dah ada atas meja makan kat rumah sendiri pulak ...adoiiiyai
laparrrrrnyaaaaaaaa.....akak blh add waniey...saya bru nak blajar ni..
Ooooiii.... Sedapnya.
sedapnya. . terbayang bayang dah nak makan.
Dalam banyak banyak resepi. Ni yang buat sye teringin sgt. Hehehe.
Post a Comment