Assalamualaikum
IKAN PARANG SANTAN BERLADA
3 keping ikan parang ~ di cuci bersih
1/2 cawan lada kering ~ direndam dan cuci bersih
6 ulas bawang merah ~ dikisar
3 ulas bawang putih ~ dikisar
1 batang serai ~ dikisar
1 inc halia ~ dikisar
1/2 inc lengkuas ~ dikisar
sedikit belacan ~ dikisar
3 helai daun limau perut ~ buang tangkai tengah dan kisar
1 batang serai ~ dititik
Minyak untuk menumis
1/2 buku gula Melaka
Garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan air asam jawa
1/2 cawan santan ~ sederhana pekat
Ikan parang di potong dan dicuci bersih
Lumurkan dengan garam dan kunyit kemudian di goreng
Setelah kuning keemasan, angkat dan toskan
Kisarkan semua bahan yang perlu dikisar
Pijarkan sedikit minyak dalam kuali dan tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar hingga garing
Masukkan juga serai yang telah dititik.
Masak sehingga garing dan terbit minyak
Tambahkan gula Melaka dan air asam jawa
Biarkan kuah merenih
Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa
Kemudian masukkan ikan yang telah digoreng tadi
Akhir sekali masukkan santan.
Biarkan kuah pekat sedikit.
Sedia untuk dihidangkan
Post Top Ad
test
21 comments:
Selamat malam Kak Ita...
singgah skejap tengok ikan parang berlada...sangat menyelerakan..malam2 mcm ni pun pandai lapar gak...hehehe..
Salam ita@kak ita, sy tak pasti. terima kasih atas jawapan itu, bkn apa sy dapati ramai blogger tak rajin nk jwb soalan kt blog mgkn sbb ada fb. Sy mmg xde fb. Bg kami yg amatur dlm masak2 ni sgt menghargai sekiranya soalan dijwb, tq once again.
Selamat malam rahel..
jangan makan malam nanti mok..mok tau! hihi
Wasalam Hafza..
Bukan tak nak jawab.. Biasanya akak akan jawab dalam N3 yang akak rasakan sesuai..
Biasanya akak kumpulkan semua soalan yang biasa sering di ajukan dan jawab dalam N3 yang akak rasa akak perlu terangkan segala kemuskilan..
Kalau nak jawab setiap soalan memang tak larat, dgn saoalan kat FB, PM, email, blog dll.. memang tak cukup masa.. kalau akak dok jawab soalan akak tak sempat pula nak masak, nak buat step by step, nak ambil gambar malahan nak tulis N3 pun tak sempat..
Sesuatu N3 masakan yang nak di siapkan perlukan masa yang lama, dari pemilihan resepi, mencari bahan basah, proses memasak, menyediakan props, mengambil gambar, mengedit dan pemilihan gambar, menulis N3 semuanya mengambil masa yang sangat panjang..
Akak benar-benar berharap agar adik-adik akak diluar sana amat-amat memahami masalah yang kami hadapi..
Insyallah cuba baca setiap N3 yang akak tulis pasti akan ada jawapan yang bersarang dalam fikiran..
TQ
sedapnya nmpak...
rindu plak masakan ummi faa..
Kak? Itu semua bhan tuk 3ketul ikan kan? Klu ikan ditmbah seganda @ 2x ganda... Bhan2 nyer pun ditmbh ikut ikan kan?
Salam kak Ita...
Pagi2 dahh tergoda...tak bley jadi nihh..kena cuba juga...
Selamat pagi...Ita...nampak meyelerakan di pagi hari. Ada nasi panas ..jalan dua pinggan.
Entry ni pelik, selalu Kak Ita membebel dulu.. urmmm...
tapi menu tu tetap mengancam sehhh!
Selamat Pagi kak ita....
mmg terrrrgoda pagi2 nie tgk lauk kak ita....:))
Apa2 sj yg d msak brlada pasti membangkit selera, sesuai d bwa bekal n d mkn siang n mlm
Hihi...setuju dengan seri kandi..selalu kak ita akan sembang2 dulu, musykil jugak nih..
Alhamdulillah saya dah book tempat untuk kelas chef amar, mudahmudahan kak ita ada juga 24hb nanti=)
Saya tunggu balasan emel saya dalam entri kak ita ye..akan sabar menunggu.
Hai Ita,
sedapnya santan berlada ikan parang ni ye... lama juga tak jumpa ikan parang, kalau masak pun tahunya masak asam pedas je, ni nak cuba pula yang bersantan berlada ni, mesti sedap!
TQVM kak Ita.
MMMMM terliur pulak tengok gambar tu...
salam dek ita lawa kuss cyg..
kak ilah baru bersiaran..cuti balik melaka.. wah berwajah baru dapo maya ita... tahniah..
kalau dek ita tak jwb kat sini...tapi ita selalu berkunjung balas itu yg membuat kak ilah suka tentang ita.. biar lah apa org nak ckp..teruskan kesibukkan itu demi utk dapo maya ini yaa...tahniah.. kak ilah amat hargai semua kerja disini..hidup masam manis!!!!
adoiii...lamanyeeeee x mkn ikan parang...sedapnyerrrr...iskkk...menarik gak menu ni...selalu ikan parang masak asam jekk...leh cube nih...tq kak ita
tengahari mcm ni tgk ikan parang santan berlada ni buatkan mas kecur liur la. sedapnyaaaaaa....
Salam Sis,
Bangkit selera kalau dapat makan lauk seperti itu..makan lauk tu saja dah memadai kalau saya la..sebab bila dah berlada tak perlu makan dengan kuah..nanti tak sedap... ^_^
ya allah sedapnya. dah la xmakan nasi lagi ni. :(
emm sedapnya..pic xle thn tu yg menambat selera..
Post a Comment