Salam bersiaran di minggu baru, dengan semangat baru atau.... semangat yang hampir layu..
Bila lama tak ke udara, mulalah terasa longlai nak mengetuk papan ke kunci ni.
Kadang kala pernah terlintas di benak fikiran.. sampai bila?
Dimana penghujungnya..
Dalam kehidupan ita, jika apa yang ita suka ita akan lakukan dengan bersunguh-sungguh. Sebenarnya apa yang ita buat kebanyakkannya adalah berlandaskan kepada minat yang mendalam. Ita percaya jika kita suka, kita akan buat yang terbaik tanpa mengharapkan sebarang bentuk ganjaran.
Bila kita lakukan tanpa minat dan kesungguhan atau kita hanya mengikut arus, pastinya tiada tujuan dan kita mula terombang ambing di pukul gelombang.
'hangat-hangat tahi ayam' perumpamaan sebegitu yang sering di lontarkan..
Tapi sekuat mana pun benteng pasir, jika kerap di hempas ombak.. lurut jua ia di gigi pantai..
Adakah tersimpul perasan kesal, kecewa.. atau harus pasrah pada setiap ketentuan..
Akur dengan kehidupan yang pasang surut.. ada yang suka dan ada juga yang sering mencela..
Apakah kita harus melayan kata-kata nista, membiarkan hak kita di rompak.. atau hanya melihat sandiwara yang bermaharaja lela..
Kata perpatah 'buat baik berpada-pada'
Berpada -pada pada setiap apa yang kita lakukan..
Adakala buat salah.... tak buat pun salah..
PAVLOVA ROLL
4 biji putih telur
1 cawan gula castor - ita letak 3/4 cawan
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh cuka makan
Sediakan loyang
Alas loyang dengan baking paper.
Jika guna kertas minyak, sapukan sedikit minyak atau spray kertas dengan kek gris
Panaskan oven dengan api bawah 170 C nanti bila dah masukkan pavlova turunkan suhu kepada 120-100C
*Tips memukul putih telur
- Pastikan tiada sedikit pun telur kuning
- Pastikan bekas bersih dari sebarang gris atau minyak
- Sebelum memasukkan putih telur ke dalam mixer, sapukan sedikit cuka masakan pada bekas mixer supaya semua lemak atau bahan gris terhapus.
Pukul putih telur dengan kelajuan maksima hingga gebu
Masukkan gula sedikit-sedikit dan terus pukul hingga kental.
Satukan tepung jagung, esen vanila dan cuka dlm bekas kecil
Kacau rata hingga semua bahan larut
Masukkan dalam adunan telur tadi dan gaul rata dengan spatula aje dengan kaedah kaup balik.
Masukkan adunan dalam piping bag
Guna nozel bentuk bunga
Letakkan adunan atas baking paper secara memanjang
*Jika guna kertas minyak, sapukan sedikit minyak atau spray kertas dengan kek gris
Jangan terlalu tebal dan jangan terlalu nipis
Masukkan dalam oven dan bakar pada suhu 120-100C selama 1 jam hingga 1 jam 15 minit atau sehingga permukaan pavlova kering dan keras.
Tutup oven dan biarkan pavlova dalam oven dengan pintu oven direnggangkan sedikit, sehingga ia sejuk dan kering sepenuhnya
Bahan Hiasan
Non Dairy Wiping Cream
Strawberry - di dadu
Kiwi - didadu
blueberry
Markisa
Whiping Cream di pukul dgn kelajuan maksima hingga kental
Pavlova yang telah sejuk tadi, diterbalikkan atas sekeping kertas minyak
Letakkan whipping cream di atasnya
Untuk mengulung tak kisah nak guna jaluran melintang atau menegak, ikut keselesaan
Kemudian taburkan pula buah-buah yang telah dipotong tadi
Gulung pavlova dengan berhati-hati seperti membuat kek gulung
Taburkan lagi buah-buahan
Teruskan mengulung dengan kemas
Hendak mudah menggulung, gulung sekali dengan kertas minyak
Bungkus dengan kertas minyak dan simpan dalam peti ais sehingga krim mengeras paling kurang 4 jam lebih elok semalaman.
Potong dan hiaskan dengan taburan markisa
Maaf ye.. saya buat untuk keluarga..
Jika ada yang suka boleh lah mencuba..
Resepi untuk kita kongsi bersama..
Mana yang saya punya tetap ianya menjadi saya punya selamanya...
64 comments:
ya ampunnn.... cantiknyerrr!! terus berkenan melihatnya...
biasa dok tgk pavlova yang biasa2 tu.. sikit pun tak teringin nak mencuba.. tgk palvola ciptaan ita ni terus teruja... cantik sgt!
Yess...betul tu...mana yang saya punya akan menjadi saya punya selamanya...perangi lanun cetak rompak hasil kerja orang...tak beretika langsung...
Walla kak ita.....kagum..tp kn mcne nk jadikan die roll kak ita...ade step die x...
mendalam sungguh...
idea kreatif menggulung pavlova..
As'salamualaikum Kak ITA ...
cantiknya ....!!
sangat menarik kombinasi colournya~
Setuju sangat..!! Baris terakhir ayat kak ITA.
"Mana yang saya punya akan menjadi saya punya selamanyaaaa"
Like like likee!
dia takkan patah ye kak? ok2 nak cuba nak cuba!! Thank you kak!
cantik je bentuk rollcake pavlova kak ita ni.. kalau saya buat mesti retak seribu..
setuju dengan statement kak ita..mana yang saya punya akan menjadi saya punya selamanya... semakin tinggi pokok, semakin kuat angin yang berhembus.. sabar ye kak :)
Soooo...... Kreatifff... Bangat... Like100x
Soooo...... Kreatifff... Bangat... Like100x
Kenapa Ita? nmpk macam ada nada2 keciwa jer... Gee nak mintak sikit pavlova pon takut... hehehe... apapon air tgn Ita memang terbaek!! i like!!!
dalam tu maksud..:)
sedapnyer k.ita..nk meleleh air liur..
saya buat pavlova biasa pun fail kak, kalau buat roll ni lagi la... pandai betul akak variasikan.. tahniah
Oh dear...what a brilliant idea ni Ita...teringat masa kak ros buat cream puff menjadi tuna log untuk xmas tahun lepas.nampaknya tahun ni boleh la kak ros cuba yang ni...tahniah untuk ita yang kreatif.
kak, nasihat utk akk.... Better akk letak signature akk center gmbar, kl buat kat tepi org boleh crop.... Sy sgt pasti ramai yg jeles ngn akk, sbb gambar akk sgt cntik... Cantikk... Resepi dr lubuk akk pon kl cuba mmg x pernah tak jadi.... Semua jadi. Thanks kak kongsi ilmu.
So real dengan pic yg great...pavlova yg marveles.....nice...
but i like your fork ...mahal tu now susah nak jumpa ( I ada koleksi fork & spoon) nie...
hari tu sy ade nmpk gmbar durian crepe kak ita kat fb.
Ingtkn tu fb kak ita. rupanya bukan.
Kesal juga dgn sikap segelintir tu. hrmm
xda apa nak komen melainkan nmpk yummy dan cantik..
Fuuuhhh, fantastic pavlova Ita cayang...kreatif la sungguh dia... :))
nampak lebih menyelerakan pulak bila digulung...tapi saya tak pernah mencubanya..tapi Kak Ita memang kreatif
i like your last statement!
pernah nampak picture kak ita berlegar-legar dalam FB ntah dari mana asalnya.... ;-)
Kreatifnya.... selamat nie nampak pavlola semua buah-buahan kat luar....
sgt2 kreatif.... tak terfikir sy leh buat like roll... nnti leh try buat la utk mkn skeluarga.... thanks for sharing.... semoga akak murah rezeki... pinjam pic nak tunjuk kat member yer..
sedapnya!!!! fevret faa ni!
cntik, mnarik dan terus trtarikkkkkkkk..!!!
wah...kreatifnye kak ita!saya baru nak try buat pavlova biasa.entah jadi ke tak nanti.kalau dah jadi,nanti saya nak try buat yg ni pulak le.
Maveles! Way to go kak ita..!
Selamat petang Kak Azlita...
sungguh mengancam pavlova roll itew...gue sudah tergoda...gambar pun cantik banget...memang terbaek..
ita, tqs for this, hubs baru tanya last week...and i baru terpikir nak cari how to make :p
perhh..memang tabik ngan akak nie....
pavlova ni sensitif sikt buatnya...
teruja mas tengok pavlova roll akak ni tau...
terbaikkkk la...
Tie nak cuba..ya allah boleh roll la pulak pavlova ni..terbaiklah kak ita
tak tahu nak kata apa dh..eiii kreatif sgt2...
i totally love this! sangat kreatif. ada bunyi2 tak berapa nak best bila baca ayat kak ita. sesungguhnya, saya sangat kagum dengan hasil tangan kak ita selama ni.
saya sokong cadangan readers kat atas pasal kak ita letak watermark atas gambar tu.
all the best kak ita! tak sabar saya nak cuba resepi yang n pulak :D
Ya allah. Pavlova yg basic pun tak sempat nak cuba lagi. Ni yg gulung pulak. Ngeee!!
Ya allah. Pavlova yg basic pun tak sempat nak cuba lagi. Ni yg gulung pulak. Ngeee!!
terbaekk la kak..xpenah tfikir lgsung pavlova ni bleh dgulungkan...tp QH xbrani nk buat..tak retak sribu nti pavlova tu..hihi
salam perkenalan kak ita...cantik,kreatif,terbaek....semoga apa yg kak ita kongsikan mdapat ganjaran Allah swt.
kenapa ni kak ita? macam merajuk je bunyinya? takut-takut juga nak cedok idea kak ita, saya ni pun budak baru belajar, kot la ada silap mencedok resepi kak ita ke..hehhee. tp kalau dah cedok idea orang, tentulah kena bubuh nama orangnya juga kan..setakat ni tak de la nak mengaku itu idea sendiri. lgpun masih tahap belajar kenal2 tepung, selalunya resepi yg dicuba tu tak jadi secantik yg ditiru sampai suami saya pun selalu bebel saya ni suka bazirkan bahan2 kuih.
Salam k.ita...
Kagumnya tengok pavlova ni...2hari lepas 2 kali saya buat pavlova tapi tak jadi-jadi...mungkin saya pukul telur tak cukup kental agaknya. bakar 1jam setengah pun tak juga mengeras permukaannya tu. Insya Allah akan cuba lagi sampai menjadi...
p/s: sabar ye k.ita, Allah Maha mengetahui mana yang benar mana yang salah... saya pernah nampak gambar cheese tart k.ita kat laman web Mudah. Sekilas pandang dah tau itu gambar akak sebab selalu bukak blog k.ita ni. Kesal dgn sikap segelintir peniaga yang mencuri hasil orang lain utk menraih keuntungan. Kawan saya pun ada yang kena... Sabar itu cantik... Insya Allah.
salam kak...sgttt teruja tgk sume rsepi2 dlm blog akak...sgttt kreatifff & akak sgttt rajin....mmg tabikk spring kt akak ^_^
salam perkenalan..
p/s: ade jugak follow step akak bt2 pavlova / doyan crepe bagai...mohon share ye kak :)
terbaeklahhhhhh Ita....kreatif betullah....
suka sgttttt..thx for sharing..will try soon :)
Wah kak Ita. Thanks for sharing. Nanti nak try la. Takde orang wat lagi ni camni. Teruja nak try la cara kak ita..nyummy...:-)
amboi kak ita cedapnye
Salam kak ita..yus dah cuba buat pavlova ni..ikut resepi kak ita ni...sedap! tapi kannnn...kenapa ek yus punya kulit pavlova tu x kering? dia mcm basah n x rangup? kenapa ek? blh x kak ita bg kaedahnya..puas cuba, still jd mcm tu..(x rangup di luar...mcm lembik...)
Cantiknya.... siap perah markisa lagi...!
wowww..mmg terbaekkla ita!!
Marvelous!
Salam sis..beshh nyer pavlova nis..mcm nk try je tp takut x menjd n takut badan naikk.huhuhu..
Sis bole sue org yg mengciplak idea/gmbr/resepi akak tu..kasi ajor ckit org2 yg suka mengciplak harta benda org ln nie
Salam kak ita..slalu view kak ita pya blog..kagum dgn hsil masakan kak ita yg cukup kreatif dan slalu wat slalu telan air liur...apapun hopefully kak ita akn lebih success dlm dunia masakan dan dunia blog
Salam kak ita ..slalu view blog kak ita sebab kagum dgn hasil mskn kak ita dan kreatifnya akak mjdikan mknan tersebut bgtu lazat dan membuat saya slalu menelan air liur...hehehe..apapun hopefully kak ita terus dgn minat kak ita dan berjaya dlm dunia masakan wlupun hya utk family krn itu yg terbaik
wow..sangat chantek..teruja nyer nk buat..
just like other say..yg ni mmg creative betul..huu,x sabar nk balik rumah ibu..nk buat..
chantek..x sabar nk cube..like like
salam..x pernah buat pavlova..takut x jadi n x de org nak makan..manis x?
saya setuju dgn orang atas sekali..kak ita kena letak watermark atas gambar masakan betul2..letak kat tepi mmg org blh crop n curi..
cantiknya, nak buatlah jugak...tak patahkah time gulung tu?
Salam kak ita.. Kak.. Saye nak tanye.. Non dairy wipping cream tue akak pakai jename ape ye.. Saye cari tak jumpe pun non dairy wipping cream tue.. Akak pakai brand ape? Harap akak dpt bantu saye..
Slalu non dairy leh didapati di kedai bakery. Jenama macam rich dan vivo leh guna :) tumpang bg jawapan :)
Love your blog
Wah nampak sedap lah...
Salam kak ita,kreatif sgt..cantek je kejadian. :-)
Salam kak ita...tahniah dan terima kasih byk2 kerana menghasilkan blog yg sgt2 membantu org mcm sy yg baru nak belajar ke dapur...byk sgt ilmu berguna yg dikongsi bersama...boleh habis masa sepanjang hari just bc blog akak je...akak jgnla merajuk ye...mmg adat manusia kat dunia ni suka ambik mudah semua perkara...
Salam kak ita...tahniah dan terima kasih byk2 kerana menghasilkan blog yg sgt2 membantu org mcm sy yg baru nak belajar ke dapur...byk sgt ilmu berguna yg dikongsi bersama...boleh habis masa sepanjang hari just bc blog akak je...akak jgnla merajuk ye...mmg adat manusia kat dunia ni suka ambik mudah semua perkara...
Assalam kak ita. Teruja la msk blog ni. Mmg debom r.
Kak ita, nak tny, kenapa meringue saya masih xmenjadi? Rasanya putih telur saja yg tggl, tp dia masih melekat di kertas alas selepas di bakar. Lepas tu x ranggup tp masih lembek walaupun dh siap dibakar ikut time. Bleh akak advise?
Assalam kak ita. Selalu baca blog akak ni. Sangat teruja. Mmg debom. Thanx kerana sharing yg best2.
Kak ita, nak tny pasal pavlova. Knp meringue yg saya buat selalu melekat pada kertas alas pastu bila dah sejuk still lembek.
Harap akak boleh advise. Thanx.
kreatifnye kak azlita. nampak sangat sedap. mohon share resepi akak dlm blog saya (www.takeurstep.blogspot.com). Terima kasih sharekan resepi yang best ini.
Post a Comment