Selamat menyambut tahun baru Cina kepada semua rakan-rakan ita yang berbangsa Cina. Bagi kita rakyat Malaysia yang berbilang kaum, inilah keistimewaannya negara kita kerana dapat menyasikan kemeriahan sambutan perayaan setiap bangsa.
Seperti biasa kalau Tahun Baru Cina, kawasan rumah ita ni dah jadi macam pesta. Malam sambutan memang tak dapat lelapkan mata, bunyi mercun berdentam-berdentum seakan kita berada di medan peperangan pulak! Tapi memang seronok, pesta bunga api yang hanya dapat disaksikan setahun sekali. Itulah simbolik perayaan mereka..
Apa yang menghairankan.. tak ada pulak yang cedera putus jari ke.. putus tangan ke.. walaupun mercun yang di main ala-ala peluru dan ledakan meriam..
Ok lah sempena Tahun Baru Cina, ita sediakan kuih tart gulung, entahlah tekak ni teringin pula nak makan kuih tart, bila terpandang beberapa rakan blogger berbangsa Cina yang menyambut perayaan ini menayangkan kuih tart masing-masing..
Daili lah yang paling suka, kerana inilah biskut raya kegemarannya. Ita buat 2 adunan, satu ita letakkan inti jam nenas dan satu lagi ita letakkan jam bluberry. Intinya pula ita beli yang ready made aje jual kat kedai bahan kek. Jom lah kita cuci mata..
TART NENAS GULUNG
by: Kak Anim
4 oz butter - 115 gram
4 oz minyak sapi - 115 gram
1 biji telur gred B
1 lb tepung gandum -450 gram
sedikit garam 4 oz minyak sapi - 115 gram
1 biji telur gred B
1 lb tepung gandum -450 gram
air sejuk
Pecahkan telur di dalam bekas adunan,
Masukkan butter dan minyak sapi
Gaul hingga sebati dengan hanya menggunakan whisk
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Akak tidak menggunakan air sejuk tapi setelah adunan menjadi doh letakkan sebentar di dalam peti ais.
Guna acuan seperti gambar di bawah.
Tekan adunan dan bentukkan tart mengikut kesesuaian anda.
Jika letak inti yang banyak maka dapatlah tat yang tebal.
Bakar pada suhu 170C-180C selama 20-25 min
JAM NENAS
by: Kak Anim
10 biji nenas-di sagat dan toskan airnya
3 kampit gula
sedikit pewarna kuning
kacau nenas dan gula
Bila hampir kering masukkan pewarna kuning.
Kacau hingga kering dgn api yang perlahan
Untuk tampok bunga yg warna hijau tu ambil sedikit doh dan letakkan sedikit pewarna hijau.
16 comments:
Amboi, k.ita.. Pepagi lg dh tayang tart.. Mmg yummy lah!
rajin kak ita mengeTart.. kat sini pun berdentum dentam bunyi mercun..
ok la jgak.. buat peneman sy yg berjaga siapkan tempahan kek. :)
Kita pun suka tart nenas... sib baik ada dijual, bila teringin, beli he he heh.
wahhh..sedappnyee tart...my favourite jugak ^^
blueberry jem tu memang ada jual yg khas utk tart ke, Kak Ita... tolong saya, hehe
ada Seri, beli kat kedai jual bahan kek dan katakan nak buberry jam untuk buat tart bukan yg filling utntuk cheese tart punya.. sebab cheese tart punya cair yang jam ni dia pekat macam jam nenas.
my fav blog dari dulu sampai sekarang. klu tak jengah sini alamat tak berasap la dapurku...hehehe...
meh la kak ita jengah blog saya pulak...hehehe ...br nak berjinak2 ni... mama aqil
assalam..bes tgk blog k.ita ni..boring2 gilar je jengah blog saya yek..tq.. http://hanyasekadarhobi.blogspot.jp/
assalam...akak...kuih tart febret saya...kalu boring2 jom jengah blog saya...tq...http://hanyasekadarhobi.blogspot.jp/
Assalamualaikum Azlita
Wahhh..fav CT dan CM ni kuih tart ita. tapi CM lebih suka tart jenis dulu2 yang dikelim tepinya hihihi
pink ker merah tu..apapun I LIKE :D
sedapnya kiuh tart.....
menarik pula tu....
Lamanya akak cuti dr blog... Akak xsihat ker???
Alhamdulillah ita pun masih lagi stick dgn resepi ni ya..
Akak pun insyaAllah akan memulakan semula projek tat utk raya thn ni..Susah betul nak dpt nenas skang ni.
Biasa abg akan ke Johor utk borong nenas di Pontian atau Muar nun.
Thn ni tak tau lah lagi macam mana.
TerimaKaseh ita di atas ucap2 selamat dan doa2 yang ita panjatkan buat akak,suami dan sepupu2 akak sewaktu menunaikan haji tempoh hari..
panggilanmu ku sahut ya Allah dan akak juga berdoa semoga ita sekeluarga dan rakan2 kita yang lain juga di panggil untuk menyahut panggilannya sekali lagi..
Tidak akan jemu kita di sana....
INsyaAllah......
salam akak.. kalau kuih tart nenas gulung ni,, boleh tak guna tepung red rose?
Assalamualaikum Puan Ita. Berapa ya harga terkini tart nenas gulung ni
Post a Comment