Bersua lagi kita hari ini.. semoga semuanya sihat-sihat dan sentiasa dalam rahmat Nya.
Hari ini ita nak kongsikan satu resepi yang ita rasakan dah meletup-letup dari tahun lepas lagi.. dan dijangkan pasti lebih bom lagi tahun ini.
Biskut yang sangat kruncy ni sangat mudah cara membuatnya tak sampai 15 minit dah siap! tapi harganya cukup mahal.. bertambah-tambah lagi harga barangan baking seperti badam dah melambung-lambung naiknya. Semasa ita beli ni aje harga badam dah RM 38 sekilo. Bayangkan berapalah harga biskut raya yang bakal di jual pada hari raya nanti..
Kaedah membuat biskut ini sangat mudah kerana ia di sediakan dengan tepung yang khas. Tepung florenta ni anda boleh dapatkan dari kedai menjual bahan kek. Masa ita beli harganya RM19 satu bag yang beratnya 500gm. Kalau anda nak buat berniaga boleh dapat dalam harga RM 16 satu bag tapi kenalah beli dalam kuantiti yang banyak iaitu satu kotak yang kalau tak silap ita ada 6 bag didalamnya.
Ini pula adalah bahan lain yang kita perlukan. Badam keping, kuaci hitam dan bijan. Anda boleh juga guna biji bunga matahari jika suka.
Kerana bahan-bahan ini mahal tak hairanlah biskut ini dijual dengan harga yang sangat mahal. 1 kotak yang berukuran 12 x 24 di jual pada harga RM 45 sekotak pada hari raya tahun lepas, tahun ini tak taulah pula berapa harganya memandangkan harga barang yang dah melambung-lambung naiknya..
Ada juga yang diletakkan dalam jar. Jar yang biasa kita buat cake in jar tu.. harganya pula RM 25 satu jar.. aduh..!! tak tertelan rasanya. Bayangkan jika kita mempunyai keluarga yang ramai pasti terkebil-kebil biji mata nak membelinya kan..
Biskut ini hendaklah di bakar dalam loyang 14x14 inc. Loyang pula hendaklah di alas dengan kertas kek bukan kertas minyak ya sebab nanti ia melekat. Kertas kek tu ada jual di kedai kek 1 gulung harganya RM 12 ringgit kalau di JB di tempat lain ita tak pasti. Kertas ni kita boleh guna semula, ianya boleh dicuci dan diguna semula.
Selepas biskut dimasak ia hendaklah terus dipotong ketika ia masih panas-panas, kalau lewat dan ia dah sejuk.. alamatnya memang tak boleh potong lagilah.. patah-patahkan ajelah.. jawabnya.
Ita potong dengan pisau aje.. tapi ada rakan-rakan yang cadang guna pemotong pizza.. ikut lah kesesuaian.. Ukuran memotong tu terpulanglah pada kita nak potong besar atau kecil.
Jom kita intai-intai cara membuatnya
FLORENTINE COOKIES / KRUNCHY KARAMEL ALMOND
Rujukan : Kak Patmah Aspar
200 gm tepung Florenta
200 gm badam keping
100 gm kuaci hitam
20 gm bijan hitam
Badam dan kuaci di bakar sebentar dalam oven pada suhu 160 C selama 5 minit
Satukan semua bahan dalam bekas
Gaul rata, hingga semuanya bersalut sempurna
Sediakan loyang 14x14 inc, alas loyang dengan kertas kek sahaja
Panaskan oven pada suhu 160C
Tuangkan adunan tadi dalam loyang dan ratakan nipis
Bakar dalam oven selama 10 minit
Sejurus keluar dari oven terus potong kepada kepingan
Simpan dalam bekas kedap udara.
Mereka yang tinggal di Johor dan Singapura boleh dapatkan dari Kak Patmah Aspar.
138 comments:
Asslmkm Kak Ita.
Tq Kak share resepi..Memang nampak sedap sgt..:)
Apa yg mlekatkn kekacang ni semua..mcm sgt menarik
Satukan semua bahan sahaja ke? Tak perlu bahan lain? Semua bahan kering kan?
Satu kan semua bahan sekali jer ke? Semua bahan kering?
ya satukan semuanya dan ratakan dalam loyang.. nampak agak pelik tapi jangan bimbang bila di bakar ia akan melekat antara satu sama lain kerana kandungan tepung yg dah tersedia dengan karamelnya..
Salam kak.. nmpk sdp sgt... bhnnya pun mudah xperlu guna gula or butter.. In Shaa Allah sy nk cuba..
Syukran kak ita. Dh lama cari resepi ni...semoga Allah membalas jasa baik akak....
Panjang intronyer kak..tp tetap nak baca jugak..mintak halal resepinyer ye kak...
Mmg favorite biskut ni.... sedapnyer... mesti buat raye ni.!
Tks ita ats perkongsian ilmu ini..semoga ita dan keluarga terus diberkati dunia akhirat
amboi...tengok aje dah terliur...saya memang penggemar kekacang kak ita...boleh jugak kalau nak cuba buat, kena pejam la sebelah mata tang harga bahan2nya tuy. tapi setakat ni tak pernah pulak jumpa tepung florentine tu.. ^^
Salam ita. Can i know bakery mana u beli tis tepung. Tq.
Memang mudah membuatnya kak its... tapi MasyaAllah harga bahannya tersangat Mahal...
Terima kasih share resepi ;-)
salam Reen kalau kat JB ita beli di Bake Zone di larkin bomba
nampak sngt sedap Ita akak mmg fav yg berkacang gini, nak try cari tepung tu dulu kalau ada kat sini mesti nak try utk kudapan mmg laris ni sambil tengok tv hee
kak ita..mmg nmpk sdp,,
Salam Kak Ita...
Mula2 tengok tadi da berangan nak buat..skali tengok rupanya guna tepung khas er....melepas la....dah terasa2 kesedapan cookies tu...
thanks sis ita...share resepi ni...nanti boleh cuba buat setelah jumpa tepung florenta ni....harap ada jual kat KK
kak ita, nak potong tu macam mana?
kak ita..sy pena cuba buat dlm acuan muffin..npk comel mcm tempeyek mini..
senang pon nk mkn n keluarkan tak payah nk potong2..cuma kena ade byk acuan le hehe..
Terima kasih kak ita atas perkongsian resepi ni, penah makan dan sedap tp tak tau pulak ada resepi
wah kak ita, pasti akan saya buat nanti. memang meletops. saya memang nak try bila tgk barefoot contessa buat kudapan mcm ni cuma bila tgk resepi kak ita, lagi senang rupanya. kak ita, kalau kita bakar dalam magic pan boleh tak agaknya ek?
Wah senangnya kak...nnti bolehla saya guna resepi ni utk diajar d kolej komuniti ye
Ita, gee angkut dulu resipinya... boleh buat untuk raya nanti... mekacih
As'salam Ita
Alhamdulillah..bolehlah ct mencuba juga untuk kudapan hari raya nanti. balik JB nanti nak cari tepung ni kat larin bomba tu area mana tu Ita...
terima kasih Ita :)
saya nak komen sikit boleh? actually the original italian florentine tak pakai florenta, but a mix of of melted butter, sugar, cream. and a mix a bit of plain flour with dried fruits. saya tak pernah pakai florenta flour, dan saya rasa tak berbaloi especially sebab resepi asal senang, maybe cream je yang mahal sikit.
sorry for the different opinon..sekadar sharing a lil that i know.
salam kak ita....Tq mmg tgh cari recipe ni....love you kak ita...
Love this so much...tq kak....syg kak ita rapat2...xoxo
sedap tu ita... dah terliur tgk ita tayang.. terbayang rasa lemak2 kekacang tu...
bila ita dah promote ni tentu lebih meletop2 lagi biskut ni utk raya tahun ni.. hehe.. tp betul la bahan2 yg digunakan semua mahal2 ni... mcm tak berapa nak mampu je nak hidang utk raya... kalau buat silap2 habis utk anak2 sendiri jer.. hehe.. apa2pun t.kasih berkongsi resepi yg mudah tp menarik ni ye.. nnt nak usha2 tpong florenta tu dulu kat kedai bakeri...
Akhirnya.... THANX ZILLION pd akak. Lame dh ngidam nk makan biskut ni lagi. mmg sedap coz crunchy! Senang rupenyer... boleh la try wat.. sedappnyer................
kak ita...recipe yg akak hidang kan mmg mantop dan gambar pun aduhai cantik sangat...terus usaha akak...semoga sentiasa dlm lindunganNYA dan penjagaanNYA yg ESA.
assalamualaikum azlita...mekacih atas perkongsian resepinya itu boleh la cuba nanti utk hari raya...:)
salam kak ita,
waah, mengoda betullah resepi kak ita ni, tak sabar2 sy nk cuba :)
Iye la...brg2 kuih mmg dah mahal skrg. Untung buat sendiri..tak bayar kos upah penat...Bila dekat raya byk bahan dah takde di rak...tinggal tagging aje..rak kosong...tauke kedai kira untung...
Nampak sedap & mudah disediakan. Boleh cuba nanti.
Salam...kak Ita nak tanya tepung florentine tu akak beli kat kedai mana?Selangor ke KL? Kalo x keberatan bg lah nama kedai tu kut2 boleh kirim kat Penang....
Ok thanks ita. Will go there to beli.
Alhamdulillah...saya pun salin resepi dr kak pathma masa kelas chef ameer ari2 tapi hari baru berkesempatan nak buat...lagi2 ada akk sebagai rujukkan...terima kasih ..nak tau berapa ukuran akak potong cookies nie ..?
Brp hrga setelap? Ada brp keping 1telap?
Assalamualaikum. saya minta izin salin resepi ini ye. Terima kasih.
Salam k.Ita..time kasih share resepi yg mmg ramai tercari2...mmg sedap biskut nih...saya mesti try...Insyaallah bole buat utk raya nanti
saya nak mohon salin resepi yerr.. nak try buatlah.. cam sedap jerr.. trimakasih ita kongsi resepi..
owh nk try wat lah.
mana nak dapatkan kuaci .. yang dah siap kupas kulit kan ..?
mana nak dapatkan kuaci hitam .. yg dah siap kupas kulit kan ?
kat kedai jual bahan kek ada jual
Oh mcm ni recipe dia...senang gile..anyway thanks kak share resepi ni..must try....
Salam Ita.Akak dh try buat..mmmg sedap x boleh brenti mkn.Di Penang ni tepung Florenta tu mahal 1 bag RM 31.Nk minta tlg Ita tunjuk kertas kek tu boleh?
Salam ita..kene timbang dulukan bhn2x dia...huhu sbb try gak ari tu...x bape nk jd huhu...
Salam ita camana nk contact or pesonally emaip ita erk...huhu ada byk nk tnya
Mmg sedap.. n mmg cdg nk buat sdiri.. thanx k.ita bg resepi
Thanks 4 the resepi..sy tgh buat biskut ni..
Thanks kak resepi tu..sy tgh buat ni..hrp2 jd..
hahaha HIG... glamournyer pakcik mail langkawi... hahaha macam senang kak tapi kat langkawi ader tepung tue lah..
Kak ita, dh lama baca blog akak, duk mengidam biskut nih. Semalam pg kedai peralatan bakery, tetiba nampak tepung Florentines dijual dgn harga rm18 satu.
Tahun ni boleh la buat biskut raya sejenis ni aje.. Lalala
Kak ita, dh lama baca blog akak, duk mengidam biskut nih. Semalam pg kedai peralatan bakery, tetiba nampak tepung Florentines dijual dgn harga rm18 satu.
Tahun ni boleh la buat biskut raya sejenis ni aje.. Lalala
Salam kak ita... hari tu saya buat jadi...sbb saya pakai tepung forenta... n now.. tepung tu susah nak cari...kata kakak di yummy tu kata...lepas raya baru ada.. saya pulak dah ambik oder...aduhhh... ni saya nak tanya ngan kak ita... kalau pakai tepung crispy cookie mix ni mcm mana
Salam kak ita... mcm mana pulak kalau guna crispy cookie mix ye...
Memang dah lama mencari resepi ni. Syukran jazilan..terima kasih Ita.
boleh try tuk raya ni..tq k.ita..
Kertas kek tu mcm mana rupa?? Sbb sy beli kertas minyak...
salam sis,nak tye,berapa tebal sis buat biskut ni?sy buat jdi nipisla..
salam sis,nk tye berape tebal sis buat biskut ni?sy buat jadi nipisla..
salam kak ita saya wati bebaru ni saya guna tepung crispy kat bake with yem dia kata leh guna utk resepi akak saya x guna lah tepung florent nie...bila saya buat x cair2 tapi melekat
tapi buruk lah...
salam akak,,klau nk mntk tlg bli tpung ni boleh x? kt kb sy cri smua xdak:(
Salam xyah buh air ker sbb buh tpung ngan koci jer pastu bakar trus jdi melekat2 tu yer?
Salam akak xyah buh air ker hnya cmpur tpung dgn koci jer pastu bakar dan hasil dia melekat2 tu yer?
sshnya nak cari tepung florenta ni...
sshnya nak cari tepung florenta ni
tq akak.... dok ngidam nih...
Saya memang suka buat cookies ni. Saya sudah beli 3 carton tepung florentines ini, tiba tiba customer cancel pulak. Kalau ada siapa siapa yang perlukan, bolehlah hantar message kat I ya, 0164027128. ^^ Terima kasih banyak banyak kepada azlita, tanpa kak, saya pasti tak tahu ada cookies yang begitu senang dibuatnya. ^^
mohon copy resepi ya..t ksh :)
Salam kak ita..sy penah makan biskut nii..mmg sedap...mkn 2org 10minit dh abis..arini sy nk try buat..hope menjadi la yerr..resepi akk mmg simple..thanks kak...
Salam kak ita..sebelum ramadan baru ni ada la person yg bagi tester biskut ni..mmg sedap sgt.. beli la sebalang kecil..rm27, terdetik dihati..mahalnya. Akhirnya find kat internet resipi ni..last2 terjumpa resipi kat ita.. Raye ni memang nak buat la..tapi tak tahu la tepung tu ada jual ke tak kat Ganu nie...thanks kak ita..sudi share resipi.
Salam. Nak tanya..kertas kek tu same ke macam parchment paper? Plss answer..
Dah 4thn buat biskut nie..ni kira bnda wajib buat...anak2 sedara mmg paksa wat bnda nie time raya..n mmg xpenah sempat serve kat tetamu..mmg licin dibalun oleh mereka n adik beradik jek.. ;)
Kak ita...
Tolong syer gambar kertas kek....
Tq
Salam, k ita, saya minat betul dgn blog k ita, saya try resepi florentine ni sbb k ita gak, tapi saya sedih, apasal bila saya buat biskut ni, bila potong, tak dpt cantik mcm k ita...sedehhh...
Salam saya habaq, tepung florenta tuh ada di jualkat kedai bakeri belakang kedai tesco ampang, tak ingat nama kedai, tapi dia pembekal tepung florenta, satu peket dia jual rm 15 je, saya baru beli 2 peket semalam....
Salam saya habaq, tepung florenta tuh ada di jualkat kedai bakeri belakang kedai tesco ampang, tak ingat nama kedai, tapi dia pembekal tepung florenta, satu peket dia jual rm 15 je, saya baru beli 2 peket semalam....
tiba-tiba je terasa nak buat hihihi...thanx for d resepi n cara buat.. >_<
Kenapa saya bakar 20 minit pun tak tukar2 kaler.. saya bakar api 180... saya guna tepung bienetta.. sebab florenta susah nak carik.... normal ke
Kenapa saya bakar 20 minit pun tak tukar2 kaler.. saya bakar api 180... saya guna tepung bienetta.. sebab florenta susah nak carik.... normal ke
TQ atas perkongsian ini . Dah cuba, Alhamdulilah mudah dan sedap...
Pemilik blog, kalau perkongsian ini bermunafaat, boleh share dengan semua.. Salam Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin...
Link untuk dikongsi..
https://www.facebook.com/TualaWanitaBiasaPuncaBarahTukarKeLexeww
Haritu makan di kampung, mmg sedap dan crunchy...habis sebalang saya makan..
as salam kak ita..saya dah lama mengikuti blog akak.. sedap sgt2.. nak try buat tp kat c nie xda jual tepung florinta.. huhuhu
nak akak tlg beli kan boleh.. hehehhe :)
Ermmm..kene try jge nih...
Ermnn...kne try jge nih
ni kuih peberet sgt..tQ sis utk resepi..
Tengs Kak Ita, sy percaya dengan perkongsian akk ni, ramai rasanya yang dah buat duit.. Maksud sy buat duit dengan resipi yg akk kongsikan.. Mudah2an murah rezeki akk sekeluarga... Amin..
Salam Kak Ita. Terima kasih dengan perkongsian resepi... Saya percaya ramai yg dah buat duit dgn perkongsian akk ni... mudah2an dimurahkan rezeki Kak Ita sekeluarga.. Amin
salam kak. kalo kat srwk susah nk crk..
Alhamdulillah..da lama da cari resepinya..akhirnya berjumpa jua..terima kasih puan kerana berkongsi resepinya..
salam.
thank u for d recipe.:) ada soalan nak tanya, ade perbezaan tak nanti pada rasa bagi jenis jenis tepung yg berlainan seperti yg terdapat dalam sesetengah blog bila digunakan? contoh: florenta, siebin(bee-sting-mix), bienetta?
thank u:)
Salam Kak Ita,
Pertama nak ucap jutaan terima kasih sebab sudi post n benarkan kami yang amatur ni mencuba resipi dari kak ita. Saya dah cuba utk raya lepas dan memang sedap. Tak sempat nak sejuk dah habis..tapi saya mintak ampun sbb derhaka resipi akak sbb saya ubah bahan, saya masukkan lebihan cranberry kering,blueberry kering dan kepingan kulit limau kering.. sayang dengan lebihan yang ada, jadi saya campurkan sekali, dapatlah rasa yang pelbagai, tapi base masih guna sukatan yang kak ita bagi cuma saya gandakan.. terima kasih ya kak..
assalammualaikum....mntak halal dunia akhirat yer resepi....tq kak ita...
assalammualaikum....mntak halal dunia akhirat yer resepi....tq kak ita...
salam k.ita...susah nk dapatkan tepung florenta t diterengganu...bole k.ita tlng belikan
Tqiu for sharing kak ita.. :)
Oh myyy.... thanks for the recipe... kalau nak beli memang mahal sangat so boleh jimat banyak kalau buat sendiri macam ni... yeayyy... suka... sukaaa...
Salam kak...nak tanye..klu di JB, akk biase prg kedai kek yang mane yer??
Salam Kak...nak tanye..biase di JB, akk prg kedai kek dkt mane yer??
sdapnye sis
kak.. tq for the recipe. I buat jadi mmg sedap. yummy. Siap ade org suruh I buatkan lagi... TQ again
assalam...tq utk resepi. Sy baru cuba buat dan suami suka sgt2 sampai dipeluk yer balang tu...hehehee
assalam sis..dah cuba memang best!! thx for the resepi..
السلام عليكم
Jazakillah..terima kasih ita atas resepi..doakan menjadi akak buat florentine cookies ni
salam kakak,
kalo pakai microwave boleh x..
-reply ke direct mail.. kimmykiup@gmail.com
thanks.
sedap nyer...dah lame teringin nak buat.now...blh try...
jemput jenguk blog http://vitaminumiebeautyandhealthy.blogspot.sg/
Assalamualaikum kak Ita, saya nak tanya, florenta tu sama dgn bienetta tak? Murahla sangat florenta.Sini (Shah Alam), saya tak jumpa lg dgn florenta. So saya guna bienetta tp mahal la sangat bienetta nie. RM26.80 utk 600g. Ade sape2 di Shah Alam yg tau mane bole dptkn florenta? Tima kasih.
Share y
Àssalamualaikum. Sy ada jual tepung florenta ni siap dgn bhn2 kekacang dia lg. Tapi agak mahal la dr harga yg ada dlm reply2 sblm ni sbb dh ready.
Kalau nk detail lg pm sy kat
FB page sy ZN's Magic Premix Flour.
Assalamualaikum Kak Ita,
Alhamdulillah, tercapai juga nak buat biskut ni, my 3 year old suka.
Just nak tanya kertas kek yg dimaksudkan rupanya camane? Sbb kak iita kata boleh basuh and guna semula.
Assalam..klu mls nk buat order je kt saye...hehehe...sebalang sy jual rm23 jer..alhamdulillah tahun ni tahun ke 4 bisnes saye jual almond crunch.. watsap 012-9195767 fb: anis sheikh's tq tuan rumah tompang iklan..
Terima kasih kak ita share resepi ni...
Dear....boleh share resepi yang u selalu buat tak? Nak jugak cuba buat...:-)
Terima kasih....
Uih. My feveret ni. sodap nye. boleh lah nak cuba buat nanti. kena carik bahan-bahannya.
anyway, thanks for sharing. semoga sentiasa dilimpahkan rezki yang berpanjangan buat sis.
wassalam
www.blograidah.com
Salam ... macam mana tak nak bagi kertas melekat kat biskut ni? ...
memang sedap biskut ni dan dah cuba..sedap sangat...
anyway...jemput singgah ke blog saya.. http//solehah.net
Mane caramelnyer, nak letak bila, camne nak buat caramel?
Dlm tepung florentine itu sendiri mengandungi dry caramel. Ia akan melekat sesama sendiri apabila aktiviti pemanasan berlaku. Mmg resepi asal florentine biscuit hanya memerlukn tepung pelbagai guna dan cream. Tapi sebg isteri separuh masa yg nyata2 masa itu sgt mencemburukan ibu anak 3 ini..maka tepung campuran florentine sgt2 membantu. Lagi pun di kedai yummy bakery bangi seksyen 9 menjual golden florentine dgn harga RM 10.00. Seed dan kekacang pun banyak pilihan disana. Jika suka rasa lemak kcg yg minima, campuran hirisan ceri dan sedikit zest limau dpt mengimbangkan rasa lemak kekacang.
Sebelah SEASONS CAFE tmn universiti pun ada
hi assalamualaikum,
your blog inspire me a lot!
thanks for sharing (:
Bijan hitam tu ape?? Rupa dia kering atau basah?? Nak beli dkt mana yee....
AS SALAM KAK ITA..
NAK TNYA KALU GUNA MICROWAVE..MCM MANA EY?SUHU/PERMINIT SEMUA..
TQ..
MOHON KAK ITA DPT BALAS DKT EMAIL SAYA..
eikarazak91@gmail.com
salam kak...tumpang tnya knp biskut yg sy buat ni melekat kt atas kertas parchment..ssh nk tanggal...tq
Saya pernah buat jadi mcm tu jugak..rupanya kertas yg diguna tu kertas minyak biasa walau pun warna putih jugak. At last beli kertas yg mmg tulis baking paper kt pasaraya baru tak melekat..ulang pakai byk kali pn takpe.
Alhamdulillah. Dah lama cari resepi florentine ni. Tapi blom pernah beli. Berapa harga yg dah siap ye?
Assalamualaikum, sya dh cuba cookies ni dan ramai yg suka. Klu nk buat biz mmg susah skit sbb bahan2 sgt mahal. So kna pandai2 lah....
Assalamualaikum, sya dh cuba cookies ni dan ramai yg suka. Klu nk buat biz mmg susah skit sbb bahan2 sgt mahal. So kna pandai2 lah....
Could you give me advice how to buy florenta?
Terjumpa org jual bnde ni IG.. izznur cookies namenye...mcm berbaloi nk beli compare dgn kedai lain....
Kat JB Ada jual.bhn2 tu sblm Crystal Crown Hotel
My friend ada jual Florentine cookies ni. Murah dan sedap, xbrenti makan...sgt2 berbaloi. If you all nk try boleh tgk IG dia, ilinadiah_
Hai sis sy da try bt cookies ni..ble tebal die keras sikit ble xtebal die nmpk tipiss..so nk mntk tips lh..
Assalam kak Ita.
Tertarik Za tgk Florentine cikut ni... kot gune magic pan tu, bleh x gune magic pan jenis lain? hihihihi........ krup krap krup krap x kak bile msk ats magic pan ni?
Alhamdulillah. Memang sedap rasanya. Adik saya telah berjaya menyediakan kuih ini.
Terima kasih kerana sudi berkongsi ilmu bakeri.
Alhamdulillah. Memang sedap rasanya. Adik saya telah berjaya menyediakan kuih ini.
Terima kasih kerana sudi berkongsi ilmu bakeri.
Post a Comment