Sebagaimana yang di janjikan, Daging Masak Hitam.. oppssss!! dah jadi arang ke...?
eh! dok ahh....
Daging Masak Hitam ini ita lawakan dengan Nasi Minyak ita. Sedap tau! ita lawankan juga dengan lauk ayam masak merah. Lauk ayam masak merah ni dah selalu ita masak dan kalau dalam seminggu memang mesti akan sediakan sebab anak-anak memang suka. Dah selalu sangat tak payahlah ita kongsikan lagi lah ya..
Daging hitam ni walaupun nampak hitam.. tapi rasanya sedap! anak ita Dalili bukan main suka lagi.. sampai dah petang pun dia tanya lagi lauk daging ni ada lagi tak sebab dia nak makan lagi..
Bila ita kata dah habis.. dia kata nanti mak buat lagi ya..
Sedap lah tu kan pada tekak dan selera dia..
Ok hari ini ita kongsikan pula di sini bagi yang nak mencuba!
DAGING MASAK HITAM
Jom kita intai bahan-bahan yang di perlukan
1 kg daging batang pinang ~ di potong, cuci bersih. Jika guna daging lain, rebus dahulu hingga empuk.
Bahan tumis
3 tangkai daun kari ~ di raut
1 batang serai ~ dititik
2 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 biji pelaga
5 kuntum cengkih
Bahan Kisar
3 ulas bawang putih
6 ulas bawang merag
15 tangkai cili kering ~ rendam lembut dan kisar
1 inc halia
Semua bahan di atas di kisar
4 sudu besar kicap pekat
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk ketumbar
Bahan Perisa
1/2 cawan air asam jawa
1 kiub daging
garam dan gula secukup rasa
Maggi Cukup Rasa jika suka
Setelah bahan-bahan di siapkan bolehlah kita mula memasak...
Ita lawankan lauk ini bersama Nasi Minyak
Macam mana? terliur tak daging hitam legam saya ni.. hihi
Hitam bukan sebarang hitam tau!
Ni hitam terangkat ni.. sedap pula bila makan dengan nasi minyak dan acar rampai.. menangis mak mertua.. bila lalu anak menantu tak pandang...
36 comments:
Assalamualaikum kak ita. wahh terliurnya. thanks tunjukkan cara masak step by step. boleh sheila cuba hujung minggu ni :)
peh, tgk pun tau,,mesti sedap!
sedap nyer kak..
Sungguh menyelerakan...rajinnya Kak Ita masak sedap2....
Sungguh menyelerakan...rajinnya Kak Ita masak sedap2....
yummmmyyy....Nampak sedap sgt & menyelerakan...Suka la, skrg kak ita buat step by step....sgt membantu...tq so much with love...
walaupun perut kenyang tapi tetap telan air liur. Gluupppp!!!!
perghh..telan air liur ni..sedapnyaaaa..
Sedap..klu belah utara(kedah)basah sikit berkuah cicah dgn ketupat pun sedap.tq for resepi..sedap ni
awesome
memang sedap dan mengancam sungguh daging masak hitam kak ita tu..menggiurkan!!!
Sedap nya sis...macam arwah mak selalu buat...
Salam ita, saya dah try resepi daging masak hitam tu cuma saya gantikan daging dengan ayam dan dimakan bersama nasi butter tuu,,, memang sedapp sangat, puas kami semua makan. Terima kasih ita.
Assalam Ita...saya pun dah cuba resepi ni. Hasilnya terbaik. Terima kasih atas perkongsian ilmu.
Assalam Ita...saya pun dah cuba resepi ni. Hasilnya memang terbaik. Terimakasih atas perkongsian ilmu...
Thanks
Sedappp ...
.........
Thanks yeee boley cbe
Thanksss...
Wahh terbaikk ...boley cube ni
Nyummmy
Nymmmyy
thanks for the recipe! mmg nak cuba weekend ni.
assalam kak ita...boleh tahu kak guna kicap pekat jenama apa??? tq
As salam. Akk mtk halal sy share resipi ye. Thnks :)
Eh..yg ni pun sdp ni..nak buat nak buat!!!
Assalam...izinkn sy copy resepi ini
Saya dah buat resepi kak ita ni ...sedap sangat!
saya da try last weekend... husband suka. dia pun ckp jodoh dgn nasi minyak pun sedap... makan smpai bertambah hehehehe thanks ;)
Salam sis. Barakallahufik sudi share resepi. Nk try la sok. Smlm dh try resepi kuih kaswi akk. Alhamdulillah jd n sedap!
Assalamualaikum ita,
Sedapnya nampak masakan daging hitam tu...
kicap pekat ita guna jenama apa ya?
Memang terbaik blog akak. semua resepi yang akak share, semua sedap belaka. terima kasih kak sebab share resepi ni.
Tq share respi.. minta halalkan ye nak nak copy.nnt nak masak daging hitam.. nampak cam senang.. tq
Dah try arini.. hubby mkn licin pinggn.. slalu mkn kt kenduri jek.. tqsm kasi resepi.. mmg sedap giler..
Terima kasih share tip untuk masak..
Post a Comment