Hari ini ita kongsikan satu lagi resepi kek span asas.
Jika sebelum ini ita kongsikan kek span coklat yang lembut, gebu dan mudah di SINI
Hari ini ita kongsikan pula kek span vanilla yang juga mudah, lembut dan gebu.
Kes span asas vanilla biasanya kita gunakan sebagai asas kek. Contohnya jika nak buat kek strawberry , blueberry cheese cake, sebagai dasar kek cheese yang tidak perlu di masak atau juga sebagai dasar puding kek yang tengah meletup-letup sekarang.
Cara dan kaedah penyediaan kek span vanilla ni sama sahaja seperti kek span coklat anda boleh rujuk cara dan kaedah penyediaan step by step membuat kek span coklat sebagaimana yang pernah ita terangkan di SINI
KEK SPAN VANILLA
4 biji telur gred A
180 gm gula halus
170 gm tepung kek
70 gm air
5 gm baking powder ( 1 sudu teh)
15 gm ovellete
50 gm minyak jagung
1 sudu teh esen vanilla ~ cari yang oil base
Mula-mula satukan, tepung kek dan baking powder kemudian di ayak. Kalau rajin ayak 3 X kalau rasa macam nak cepat sekali pun ok!
Tepung kek ni sama juga dengan tepung superfine atau tepung halus
Masukkan semua bahan ke dalam mesin pemutar kecuali minyak jagung
Kemudian putar dengan speed perlahan dulu.
Mesti ada yang tanya kenapa speed perlahan..?
Cubalah guna speed laju.. pasti berbedak muka tu nanti hihi ^_^
Speed perlahan untuk ratakan dia dahulu.. supaya tepung tu tak berterbangan..
Bila nampak dah bersatu, tukar speed laju dan putar hingga ringan dan gebu.
Jangan putar lama sangat ya.. sampai dia dah gebu aje.. kalau lama nanti lepas bakar kek turun
Bila dah gebu, tutup mixer.
Tuangkan minyak dan kaup balik dengan spatula aje.. hingga rata
Jangan lama-lama tau kaup balik.. sampai rata minyak tu aje..
Kemudian tuang di dalam loyang 8 inc yang kita dah lapik dengan kertas kek dan kita dah sapukan butter sekelilingnya.
Bakar di dalam ketuhar yang kita dah panaskan 15 minit awal pada suhu 170C
Ingat oven kena panaskan 15 minit awal dengan menggunakan api atas dan bawah
Bakar selama 30 ~ 35 minit
Proses yang ini kena fahamkan betul-betul ya
Bila kek kita dah masak, terus keluarkan dari oven
Biar dia sekejap dalam 5 mint, lepas tu cepat-cepat keluarkan dari loyang
Toreh tepi loyang dengan pisau untuk keluarkan kek
Terbalikkan kek atas redai sekejap aje 1 minit
Lepas tu terus terbalikkan semula
Ok buat cepat-cepat.. sebab kalau lambat nanti kek akan turun sebab tarikan graviti.
Ingat kek span ni dia sensitive sikit
Biar kek betul-betul sejuk sebelum kita nak potong dia kepada kepingan..
Macam mana cara nak ptong kek kepada kepingan?
Boleh rujuk di SINI
47 comments:
Kak ita...saya dah cuba tapi masih gagal...mesti kek mengecut kat tengah...huhu... :(
Yup..sma jugk dgn nana..sbr...sbr..kna wat lg dn lgi..tp geram jgk kn..dlm geram tu nk tergelak pun ada juga nengok ke rupa kek tu..hihihi..apo yg tak kono ni...hihihi..xpa lh..cuba lg...
mungkin suhu oven kita tak sama, Nana dan nurul cuba tambah masa membakar. kalau akak guna 35 minit nurul dan nana cuba bakar 45 minit ~ 50 minit. Jangan buka pintu oven masa kek sedang di bakar. Pastikan telur adalah telur baru dan jangan lupa ayak tepung. Jangan kacau lama sangat ya nanti kek akan turun atau mendap
Thank you kak ita. Sedap dan gebu macam saya kek ni
Kalau kukus ok x kak?....
as salam, kak klau ganti t.kek dgan self raising flour boleh jg?
Bakar kek guna api atas bawah ye kak
Tuangkan minyak dan kaup balik dengan spatula aje.. hingga rata
Jangan lama-lama tau kaup balik.. sampai rata minyak tu aje..
hingga rata tu macam mana kak ?
salam Api atas bawah kan akak ita dah bagithu hehe bace betul2
akak ita kek ni tahan brp lama...??
Salam kak ita.. Nk tanye.. KLo ganti tpong kek tu guna tepung gandum+baking powder boleh x?? Kalo boleh, brape sukatannya??
Alhamdulillah 1st trial menjadi..Thanks Kak ita...!!! ;)
Assalamualaikum k.ita...dua kali sy try buat mmg gebu elok..tp masa terbalik kn dr loyang mmg ia akn pecah tepi..knp yer kak..? Tq.
Sy bru nk try kak, x thu apa hasilnya
ok,saya try!
Alhamdulillah....menjadi.....cuma minya Dan air ja tukar sukatan Dan Tambah Oren sunquick tuk perisa serta sedikit garam....tqvm
KAk ita,, n smua please help me... nape kek span sy bile da msk n mase nk potong tu dkt bhg lapisan bwh seperti bantat...tp dkt atas ok je mcm span... agk2 ape sbbnye ye
Anggaran dalam berapa minit ye?...
Anggaran dalam berapa minit nak putar..
Anggaran dalam berapa minit ye?...
Oven lain2.. myb kena tmbah suhu.. or masa
Assalamualaikum, ovallete tu ada substitute tak? Kalau x guna boleh?
Dah try buat. Tepung kek tu saya ganti dengan tepung gandum. Alhamdulillah jadi dengan gebunya. Thanks kak ita. ��
X jadi,lembik kat atas.mcm minyak terkumpul kat atas
salam semua....tumpang tanya ye,....korang pukol adunan dengan mixer ape ye? kalau guna hand mixer okay x? atau xgebu nanti? mohon pencerahan.terima kasih.
Hi kak ita, nak tumpang tanya. Kalau buat fruit cake boleh ke?
Kalo x pakai ovelet tu jd tak
Askum.nak tanya kalo x pakai ovelette tak?
Alhamdulillah..utk prtama kalinya..memang mnjadi..trima kasih sis azlita...😊 mohon halalkan ilmu ni ye sis..
Semua mixer sama. Cuma masa yang kita ambil untuk mix tu yg jadi perbezaan.
Alhmdlah.. dr zman ank dara fail je buat kek.. ikut resepi kak azlita.. rasa dah jd master chef of passtries plak.. dah jd terus buat kek butterskosh walnut.. jazakallaj kak azlita. Smoga diberi kemurahan rzqi sokmo2
Wow sedapnya..
As salam..sy da cuba tp kek mcm x naik..
Nak pukul lama takut x jadi..
😩😩
berapa minit ye nak putar sampai gebu tu?takut overbeat. tq
berapa minit ye agak nak beat sampai gebu tu?sy takut overbeat. tq sape respond :)
berapa lama ye nak beat sampai gebu? sy takut overbeat.
Hai kak.. Kalau pakai loyang size 6" ok x?
Kena letak ovelatte ..utk stabil kan kek tu.
Minyak dikaup balik serata
Dlm 5min - 7min mcm tue.. high speed. Smpi putih n gebu..
Kak ita..kalau nk buat tray 9" atau 10" nk pakai brp adunan.. minta pencerahan pls.
Kak ita..kalu loyang 10" nk pakai brp adunan pls?
Assalamualaikum kak ita .Sy share ye resipi. Halalkan semua. Semoga kak dimurahkan rezeki selalu.
Assalamualaikum kak... sya nak ucapkan terima kasih pada akak,sebab selama ni saya belanjar buat kek dan hiasan kek kebanyakannya saya ambik dari blog kakak,trutama sekali resepi kek span vanilla dan coklat yg sya gunakan utk jualan kek sya,huhu.. Terima kasih banyak kak, sya mohon halalkan ilmu yg sya belajar dr kakak... ☺☺☺
Salam kak, jalau kukus ok tak?
Salam...muat loyang size berapa utk adunan ni?
Alhamdulillah dah buat span coklat dan sangat menjadi. Terima kasih banyak-banyak atas ilmu. kek yang saya buat guna resepi ni lebih sedap dari kek yang vendor letak di cafe saya. sekarang dan boleh jual kek sendiri. Mohon halalkan ilmunya
Post a Comment