Kek Asas 4 Kek Span Vanilla - masam manis f

Breaking

Sep 3, 2014

Kek Asas 4 Kek Span Vanilla




Hari ini ita kongsikan satu lagi resepi kek span asas.
Jika sebelum ini ita kongsikan kek span coklat yang lembut, gebu dan mudah di SINI
Hari ini ita kongsikan pula kek span vanilla yang juga mudah, lembut dan gebu.






Kes span asas vanilla biasanya kita gunakan sebagai asas kek. Contohnya jika nak buat kek strawberry , blueberry cheese cake, sebagai dasar kek cheese yang tidak perlu di masak atau juga sebagai dasar  puding kek yang tengah meletup-letup sekarang.

Cara dan kaedah penyediaan kek span vanilla ni sama sahaja seperti kek span coklat anda boleh rujuk cara dan kaedah penyediaan step by step membuat kek span coklat sebagaimana yang pernah ita terangkan di SINI


KEK SPAN VANILLA



4 biji telur gred A
180 gm gula halus
170 gm tepung kek
70 gm air
5 gm baking powder ( 1 sudu teh)
15 gm ovellete
50 gm minyak jagung
1 sudu teh esen vanilla ~ cari yang oil base

Mula-mula satukan, tepung kek dan baking powder  kemudian di ayak. Kalau rajin ayak 3 X kalau rasa macam nak cepat sekali pun ok!
Tepung kek ni sama juga dengan  tepung superfine  atau tepung halus


Masukkan semua bahan ke dalam mesin pemutar kecuali minyak jagung
Kemudian putar dengan speed perlahan dulu.
Mesti ada yang tanya kenapa speed perlahan..?
Cubalah guna speed laju.. pasti berbedak muka tu nanti hihi ^_^
Speed perlahan untuk ratakan dia dahulu.. supaya tepung tu tak berterbangan..
Bila nampak dah bersatu, tukar speed laju dan putar hingga ringan dan gebu.
Jangan putar lama sangat ya.. sampai dia dah gebu aje.. kalau lama nanti lepas bakar kek turun




Bila dah gebu, tutup mixer.
Tuangkan minyak dan kaup balik dengan spatula aje.. hingga rata
Jangan lama-lama tau kaup balik.. sampai rata minyak tu aje..
Kemudian tuang di dalam loyang  8 inc yang kita dah lapik dengan kertas kek dan kita dah sapukan butter sekelilingnya.
Bakar di dalam ketuhar yang kita dah panaskan 15 minit awal pada suhu 170C
Ingat oven kena panaskan 15 minit awal dengan menggunakan api atas dan bawah
Bakar selama 30 ~ 35 minit

Proses yang ini kena fahamkan betul-betul ya
Bila kek kita dah masak, terus keluarkan dari oven
Biar dia sekejap dalam 5 mint, lepas tu cepat-cepat keluarkan dari loyang
Toreh tepi loyang dengan pisau untuk keluarkan kek
Terbalikkan kek atas redai sekejap aje 1 minit
Lepas tu terus terbalikkan semula
Ok buat cepat-cepat.. sebab kalau lambat nanti kek akan turun sebab tarikan graviti.
Ingat kek span ni dia sensitive sikit
Biar kek betul-betul sejuk sebelum kita nak potong dia kepada kepingan..




Macam mana cara nak ptong kek kepada kepingan?
Boleh rujuk di SINI


47 comments:

Anonymous said...

Kak ita...saya dah cuba tapi masih gagal...mesti kek mengecut kat tengah...huhu... :(

Unknown said...

Yup..sma jugk dgn nana..sbr...sbr..kna wat lg dn lgi..tp geram jgk kn..dlm geram tu nk tergelak pun ada juga nengok ke rupa kek tu..hihihi..apo yg tak kono ni...hihihi..xpa lh..cuba lg...

Azlita Aziz said...

mungkin suhu oven kita tak sama, Nana dan nurul cuba tambah masa membakar. kalau akak guna 35 minit nurul dan nana cuba bakar 45 minit ~ 50 minit. Jangan buka pintu oven masa kek sedang di bakar. Pastikan telur adalah telur baru dan jangan lupa ayak tepung. Jangan kacau lama sangat ya nanti kek akan turun atau mendap

Bobby81 said...

Thank you kak ita. Sedap dan gebu macam saya kek ni

Unknown said...

Kalau kukus ok x kak?....

Unknown said...

as salam, kak klau ganti t.kek dgan self raising flour boleh jg?

Hazlina Ali said...

Bakar kek guna api atas bawah ye kak

Anonymous said...

Tuangkan minyak dan kaup balik dengan spatula aje.. hingga rata
Jangan lama-lama tau kaup balik.. sampai rata minyak tu aje..

hingga rata tu macam mana kak ?

Unknown said...

salam Api atas bawah kan akak ita dah bagithu hehe bace betul2

Unknown said...

akak ita kek ni tahan brp lama...??

Unknown said...

Salam kak ita.. Nk tanye.. KLo ganti tpong kek tu guna tepung gandum+baking powder boleh x?? Kalo boleh, brape sukatannya??

Unknown said...

Alhamdulillah 1st trial menjadi..Thanks Kak ita...!!! ;)

Unknown said...

Assalamualaikum k.ita...dua kali sy try buat mmg gebu elok..tp masa terbalik kn dr loyang mmg ia akn pecah tepi..knp yer kak..? Tq.

Unknown said...

Sy bru nk try kak, x thu apa hasilnya

Unknown said...

ok,saya try!

tm said...

Alhamdulillah....menjadi.....cuma minya Dan air ja tukar sukatan Dan Tambah Oren sunquick tuk perisa serta sedikit garam....tqvm

Unknown said...

KAk ita,, n smua please help me... nape kek span sy bile da msk n mase nk potong tu dkt bhg lapisan bwh seperti bantat...tp dkt atas ok je mcm span... agk2 ape sbbnye ye

Unknown said...

Anggaran dalam berapa minit ye?...

Unknown said...

Anggaran dalam berapa minit nak putar..

Unknown said...

Anggaran dalam berapa minit ye?...

Unknown said...

Oven lain2.. myb kena tmbah suhu.. or masa

Loompyspook said...

Assalamualaikum, ovallete tu ada substitute tak? Kalau x guna boleh?

Unknown said...

Dah try buat. Tepung kek tu saya ganti dengan tepung gandum. Alhamdulillah jadi dengan gebunya. Thanks kak ita. ��

Unknown said...

X jadi,lembik kat atas.mcm minyak terkumpul kat atas

Anonymous said...

salam semua....tumpang tanya ye,....korang pukol adunan dengan mixer ape ye? kalau guna hand mixer okay x? atau xgebu nanti? mohon pencerahan.terima kasih.

~j3nic3~ben ben~ said...

Hi kak ita, nak tumpang tanya. Kalau buat fruit cake boleh ke?

Unknown said...

Kalo x pakai ovelet tu jd tak

Unknown said...

Askum.nak tanya kalo x pakai ovelette tak?

Unknown said...

Alhamdulillah..utk prtama kalinya..memang mnjadi..trima kasih sis azlita...😊 mohon halalkan ilmu ni ye sis..

Unknown said...

Semua mixer sama. Cuma masa yang kita ambil untuk mix tu yg jadi perbezaan.

Unknown said...

Alhmdlah.. dr zman ank dara fail je buat kek.. ikut resepi kak azlita.. rasa dah jd master chef of passtries plak.. dah jd terus buat kek butterskosh walnut.. jazakallaj kak azlita. Smoga diberi kemurahan rzqi sokmo2

Kajang - Malaysia said...

Wow sedapnya..

Unknown said...

As salam..sy da cuba tp kek mcm x naik..
Nak pukul lama takut x jadi..
😩😩

Unknown said...

berapa minit ye nak putar sampai gebu tu?takut overbeat. tq

Unknown said...

berapa minit ye agak nak beat sampai gebu tu?sy takut overbeat. tq sape respond :)

Unknown said...

berapa lama ye nak beat sampai gebu? sy takut overbeat.

Siti Nurhafina said...

Hai kak.. Kalau pakai loyang size 6" ok x?

Sherin said...

Kena letak ovelatte ..utk stabil kan kek tu.

Unknown said...

Minyak dikaup balik serata

Unknown said...

Dlm 5min - 7min mcm tue.. high speed. Smpi putih n gebu..

Unknown said...

Kak ita..kalau nk buat tray 9" atau 10" nk pakai brp adunan.. minta pencerahan pls.

Unknown said...

Kak ita..kalu loyang 10" nk pakai brp adunan pls?

Anonymous said...

Assalamualaikum kak ita .Sy share ye resipi. Halalkan semua. Semoga kak dimurahkan rezeki selalu.

Aina said...

Assalamualaikum kak... sya nak ucapkan terima kasih pada akak,sebab selama ni saya belanjar buat kek dan hiasan kek kebanyakannya saya ambik dari blog kakak,trutama sekali resepi kek span vanilla dan coklat yg sya gunakan utk jualan kek sya,huhu.. Terima kasih banyak kak, sya mohon halalkan ilmu yg sya belajar dr kakak... ☺☺☺

Raihan76 said...

Salam kak, jalau kukus ok tak?

Sha said...

Salam...muat loyang size berapa utk adunan ni?

Melur said...

Alhamdulillah dah buat span coklat dan sangat menjadi. Terima kasih banyak-banyak atas ilmu. kek yang saya buat guna resepi ni lebih sedap dari kek yang vendor letak di cafe saya. sekarang dan boleh jual kek sendiri. Mohon halalkan ilmunya

Post Top Ad

test