Kek Gula Hangus akhirnya...... - masam manis f

Breaking

Sep 5, 2014

Kek Gula Hangus akhirnya......




Kek Gula Hangus.. Kek Sarang Semut.. Kek Sarang Lebah adalah kek yang sama.. yang membuatkan hidup ita tak keruan...

Ita cukup mengemari kek yang satu ini.. tapi banyak kali ita cuba buat tak pernah yang menjadi..
Setiap kali kawan-kawan post gambar kek gula hangus masing-masing, ita seakan menjeruk rasa.. Kenapalah.. saya punya tak jadi.. jadi.. bukan nak nampak sarang lebah... sarang semut.. sarang anai-anai pun tak muncul.. muncul.. 
Namun ita tak pernah putus asa.. ita terus cuba dan mencuba.. Mana sahaja resepi kek gula hangus yang ita tak cuba.. setiap kali kawan-kawan berkongsi resepi.. ita pasti tak melepaskan peluang untuk mencuba.. tapi hasilnya selalu menghampakan.. sedih sangat...





Nasib baik ita suka kek ni.. terkulat-kulat nak menghabiskan.. telan jugak walaupun hati remuk redam.. manalah silapnya..

Ita banyak menbaca tentang kek yang satu ini.. pelbagai tips yang di kongsi untuk mendapatkan sarang semutnya.. namun semuanya tak menjadi.. di mana silapnya ita pun tak pasti..
Menurut apa yang CMG kata.. kek sarang semut ni dia perlu kenyal.. jika teksturnya seperti sponge maknanya tak menjadilah kek tersebut..

Ita pernah makan kek ini dan antara kek yang ita suka.. Kek ni rasanya memang kenyal.. warnanya agak gelap dan warna gelapnya tu macam hitam keemasan yang membuka selera dan tak berkelip memandang..

Jaluran halus yang menjalar lubang-lubang kecil seakan sarang semut yang membuatkan lekat namanya di gelar kek sarang semut.. itulah yang membuatkan semua ingin mencuba..




Ita kalau makan kek ni.. ita suka gigit sikit-sikit sebab ita cukup suka melihat corak semutnya.. Teringat dulu masa mak kata nama kek ni kek sarang semut.. ita sibuk mencari kalau ada semut di dalam lubangnya.. takut juga nak makan.. maklumlah semutkan...? kata orang kalau makan semut nanti otak kita bengap 44 hari.. hahah.. gelak aje emak bila ita sibuk mencari semut dalam lubang kek tu..

Kemarin.. ita nampak  Kak Nor buat kek ni.. sekali lagi hati ita berbunga ceria.. cantiknya corak kek itu... Seperti biasa ita akan baca setiap apa yang di catat.. dan komen daripada pembaca.. ita nak tahu ada tak apa-apa tips bagi membantu ita mendapatkan hasil yang sama..

Resepi kali ini kak Nor cuba resepi dari Cida ita dah berapa kali mencuba resepi yang sama.. tapi tak tahulah mungkin nasib belum menyebelahi ita untuk dapatkan hasil yang cantik! Akhirnya ita terbaca yang kak Nor kata biasanya dia menggunakan resepi arwah ibunya.. Ita terus lihat resepi dari arwah Ibu kak Nor dan terus salin.. Ita harap kali ini menjadi..


Sepanjang ita mengadun.. mulut ita tak berhenti berkumat kamit membaca doa.. Ya Allah jadikanlah kek ku kali ini.. Tolong lah Ya Allah.. 
Ita ikut semua arahan.. Telur jangan di pukul... kacau hingga cair sahaja..

Peram selama 3 - 4 jam (lagi lama lagi elok utk menghasilkan lubang2 yg lebih banyak)
Ita peram 5 jam.. kalau tak jadi jugak ita tak nak lagi buat kek ni.... bisik ita dalam hati..
Berdasarkan pd eksperiman yg dah berjaya CMGebu buat, kek ni perlu dibakar dgn menggunakan api bawah sahaja utk tempoh 35 min pertama, lepas tu baru la di on kan api atas dan teruskan proses membakar lebih kurang 10 min lagi ya. Test dgn lidi, utk pastikan kek telah pun cukup masak. Suhu yg digunakan 165 - 175C. 

Ita cuba untuk patuhi setiap arahan.. supaya ita tak hampa lagi..




Ting! bunyi oven membuatkan ita cukup bedebar.. Ya Allah jadilah hendaknya...
Kek tak naik tinggi.. jadi ke ni..?
Tak sabar rasanya nak tunggu kek sejuk..
Panas.. panas tu juga ita... zassssss......
Ya Allah...... Alhamdulillah... jadi jugak akhirnya.... terima kasih Allah... Terima kasih kak Nor... 
Ita melonjak kesukaan.. akhirnya.. dan entah yang ke berapa kali ita mencuba...
Ita terus capai talifon..
Ayah... kek ita jadiiiii.....
Alhamdulillah..... kata suami ita di hujung talian....
Pantas ita menjamah kek dengan juraian air mata... 
Hanya Allah yang tahu apa yang ita rasa... terima kasih Allah... kerana Kau mendengar doa hambamu...
Sedapnya lah kek ni.. kenyal.. liut-liut.. dan kejadiannya.. benar-benar membuatkan ita tersenyum...


KEK GULA HANGUS
Resepi Oleh : Bonda Kak Nor
Rujukan : Kak Nor

Ita buat sukatan yang kak Nor dah kurangkan.
Di bawah ini ita terangkan cara dan kaedah ita buat, manalah tau kalau ada yang senasib dengan ita. Anda juga boleh mencuba

1 1/4 cawan gula halus
1 cawan air panas
125gm butter
4 bj telur A
1/4 cawan susu pekat manis
1 cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanilla

Mula-mula kita cairkan gula dahulu untuk menbuat gula hangus.
Ita suka cairkan gula dalam pan leper. Ratakan gula dan biarkan gula mencair dengan api yang perlahan. Jangan kacau sebab nanti ia berketul-ketul. Tapi pastikan api perlahan dan pastikan gula tidak hangus.
Bila gula dah cair barulah tuangkan air panas. Jika guna air panas dia kurang sedikit merecik berbanding air sejuk.
Bila dah cair sejukkan. Ita tunggu dia betul-betul sejuk dan mencapai suhu bilik.

Dalam bekas periuk kecil yang lain, ita cairkan mentega
Kemudian sejukkan juga hingga mencapai suhu bilik

Bila mentega dan gula dah sejuk, barulah ita sediakan bahan yang lain.
Pecahkan telur dalam bekas dan kacau hingga telur cair dan rata, jangan pukul ya.. cuma kacau dengan senduk kayu hingga ia cair dan rata
Kemudian masukkan susu pekat. Susu ni juga ita biarkan ia pada suhu bilik ( bukan sejuk dari peti ais)
Kemudian kacau rata perlahan aje
Bila dah rata, masukkan mentega cair, dan kacau rata perlahan juga

Ita tambahkan esen vanilla
Kemudian ayakkan tepung dan soda
Kacau rata perlahan

Akhir sekali tuangkan gula hangus
Dan kacau rata
Tuangkan di dalam loyang 7x7 inc yang telah di lapik kertas pembakar dan di oleskan sedikit butter
Kemudian perap aduan ini 3 hingga 4 jam. Lagi lama perap lagi cantik lubang-lubangnya .
Ita letak atas meja aje... dan ita biarkan selama 5 jam


Bila dah 5 jam di perap barulah masukkan di dalam ketuhar yang telah di panaskan terlebih dahulu 15 minit pada suhu 170C dengan hanya api bawah sahaja yang di on.
Bakar selama 45 minit
5 minit terakhir ita buka api atas dan bawah

45 minit tu kek memang dah masak dah.. kalau tak masak lagi panaskan semula.
Bila kek dah masak keluarkan dari oven dan letak atas redai
Tunggu kek sejuk sebelum di potong.




Tadaaaaa..... inilah hasilnya setelah kek ita siap di potong..
Syukur sangat sebab kek ita jadi kali ini
Rasanya pun tak manis sangat.. dan serasi selera ita
Terima kasih Kak Nor
Dan sekalung  Al Fateha buat arwah bonda kak Nor






109 comments:

Unknown said...

Assalamualaikum kak ita...cantiknya sarang semut tu...rasa nk gigit2....tq share resepi ngn step by step...cuma komfius sikit...susu cair ke susu pekat? Sbb kat resepi susu pekat, kat cara2 susu cair...yg mna ek? Tq kak ita...

Azlita Aziz said...

Waalaikumussalam..
Maaf akak tersalah taip.. terima kasih ingatkan..
dan akak dah betulkan semula
maaf sekali lagi ya..

ekin_s said...

Cantik kek tu. Pnh bt 5x. Sume xjadi... huhu. Nk ty, kalo sejukkan mentega ke suhu biasa, mentega tu xkeras smula ke? Trm ksh~

Shiela said...

Perfecto Ita!.. terbaek hasilnya.. seronok kann.. :)

Azlita Aziz said...

Tak eikin
tapi pastikan guna mentega bukan margerin

Azlita Aziz said...

Terima kasih Shiela..
Alhamdulillah seronok campur terharu.. hihi

azie said...

Tahniah kak Ita.. Nak mengalir air mata baca tulisan kak Ita...
Cantik Sangat kejadiannya!!!

Eyma Balkish said...

Tahniah berjaya membuatnya dengan baik. Penerangan yang panjang lebar dan jelas sekali. Membangkitkan semangat orang lain untuk mencubanya pula.. Tq :)

kutikura said...

Thanks kak ita.. Lama dah cari resepi Kek favorite saya nie.. Will try this one day!

Unknown said...

Tq kak ita....tgk saja pun dh tau sedap....nk try secepat mungkin...terima kasih pd tuanpunya resepi....

Mat Gebu said...

Salam kak ita...saya pun frust dah...sbb klau buat tak jadi lubang byk sgt. Sampai ada yg usik suruh saya kawen dulu baru buat kek ni nanti jadi berlubang2...haha....sabar jee lah..

KLUANG MUSLIM SHOP said...

K ita...ukuran sukatan cawan tu mcm mn kak...kdg sy confius saiz cwn besar mn yg digunakan...akk post sikit kak saiz cawan akk guna...suka tengok hasil air tngn akk...mmg kebabommm..:)

Azie said...

As salam. Saya pun suka kek ini. Cantik kejadian kek Ita

Nor Adawiyah said...

wow...semutnya xde....sarangnye saje...gojes sgt sarangnya....

Unknown said...

Salam k.ita...
Tahniah akhrnye menjd prcubaan k.ita kali ini...sy penah cuba byk kali kek ni...menjd sarangnye ...tp agak manis...nti nk cuba resepi k.ita plk...kek ni mmg kek kegmrn kami sklrga...

kha said...

Cantik...

Kak Rose said...

sebak dan gelak sama banyak baca kisah kek ita ni.... Alhamdullilah, Allah sentiasa mendengar doa hambanya.... tahniah.

chichi ebum said...

Tahniah Kak Ita...berjaya gak akhirnya ye...kuar tanggisan gumbira lagi....hehehe...

Unknown said...

Tks share resepi k.ita..nampak keikhlasan yg tulus ... moga btambah2 ilmu dlm bidang masakan ni.. org x kdekut ilmu Allah sayang.

Unknown said...

Tks k.ita..nampak keikhlasan yg tulus ..moga btambah ilmu didada didlm bidang masakan ini..org x kedekut ilmu Allah syg :)

Unknown said...

Wow kak ita...cantiknya corak sarang semut tu..tahniah n terima kasih kak ita..:-)

ekin_s said...

TQ puan... nk try buat malam nih. Weee

Fakardellawarni said...

Happy nya saya... alhamdulillah sekian lama n hampir putus asa..akhirnya kek saya menjadi..tq kak ita..berkongsi pengalaman

K.Nor said...

salam ita..

alhamdulillah.. terharu baca coretan ita.. tahniah juga sebab dah berjaya menghasilkan kek gula hangus spt yg ita idamkan dgn menggunakan resipi arwah mak k.nor.. terima kasih kerana sudi memanjangkannya kepada yg lain, semoga ianya menjadi saham terkumpul buat arwah dan juga utk ita.. :)

Sahanoor Hawa said...

Salam K.Ita,

Seronok kan kalau kek menjadi...saya pun selalu buat tak menjadi...sekali buat menjadi, 3x buat tak menjadi sarangnya..sedih kan :( ...kadang-kadang, saya pun confuse kenapa jadi macam tu...walaubagaimanapun, ia tak menghalang untuk terus saya mencuba...dan kek K.Ita betul-betul nampak sedapp...

Unknown said...

Ya Allah..cantik jd nyer...alhamdulillah jd jugak kan kak ita...sy pernah buat 1x je.pastu xpernah buat lg...bila tgk kak ita punya ni, teringin pulak nak cuba lg..hehehe...Tahniah kak..Tq share cara & resepi...

Raimanda said...

Assalamualaikum. Terima kasih share resepi. Nanti boleh try.

dalila said...

Salam Kak Ita, saya nak tanya butter yg digunakan salted butter or unsalted butter? Terima kasih :)

Unknown said...

saya dah cuba... tp tak perap lama .. jadi lah jugak sarang tu sikit2... nak cuba lagi... nak perap lama... sedap resepi nih...

Unknown said...

Best kn bila dh jd...sy pn berkali2 mencuba..skrg siap jual lg kek tu...mmg sy ska n org lain pn suka....

Unknown said...

salam akak.. nk tnya.. kalau saya nak gantikan tepung gandum u dgn tepung self raising boleh tak? -wawa-

Unknown said...

Assalammualikum...ni la resepi yg paling sedap yg pernah saya cuba...terima ksih berkngsi resepi berkongsi rasa..hanya Allah dpt membalas jaya baik akak..semoga Allah mempermudahkan segala urusan akak sekeluarga

Unknown said...

As salam kak ita.nk kongsi sikit,sy dulu pun cam tkena sumpahan kek ni,smpi da kecewa sgt3.Alhamdulillah sy guna resepi kek karamel dr natural cooking club...keknye mabeles sedap,bersarang cantik n xperlu d peram,akak cuma perlu ikut semua arahan dgn betul n baik.

sy harap akak cuba resepi tu...tny pacik google taw...

salam kenal akak...

eyah_(kim nuri) said...

salam kak ita nk tnya, ape maksud masak dgn suhu kecil and then suhu besar?

Unknown said...

saya selalu follow blog kak ita...memang terbaik resepinya

hari ni mencuba sponge basic cake

terima kasih atas ilmu dan pengkongsian.

Unknown said...

Salam.. Cantiknye kek sarang semut...sy dh 2x buat..x naik...sedih..rmh sy tu oven api ats bwh...mcmana nk bkr api bwh sj..ada x sape2 tahu...

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
ieza said...

Salam akak..br2 ni ada yg bg petua agar gula yg dimasak disimpan semalaman...blm cuba oun lg..takut kecewa..hi3

Unknown said...

Ya Allah.. sedapnya sis <3 alhamdulillah.. betoi2 perlukan kesabaran yang tggi nk buat kek nih.. inshaAllah.. nk try jgk buat. mekasih sis..

Unknown said...

izinkan saya copy ye kak ita selalu buat tak mengikut selera suami kali ni nak test resepi kak ita pula..

Unknown said...

Alhamdulillah. . 2 kali buat menjadi.. terima kasih sangat2 sebab share resepi ni. Memang mengikut citarasa. Tak terlalu manis..

Aku Insan Biasa said...

Assalamualaikum kak ita..
cantik betul kejadiannya kek ni..mcm sarang semut betul2 lah..
Tkaseh atas resepi & step by step ..K.ita minta halalkan yer kalau kita buat ikut cara k.ita..sebelum ni buat sarang tak berapa nk jadi..

IbuAbang said...

OO.....mcm tu caranya..semua nak tunggu sejuk, kacau ajer dan perap..nak try..saya suka kek ni..dulu buat tak naik cantik..pernah jadi mcm bingkang ajerr..frust dan trus stop trying..isk isk..tq for sharing..it is a must try...

Unknown said...

Sudu kecil dengan sudu teh same atau lebih kechil?

HASIMAH HASHIM said...

Salam...akak nk cuba ...tp yg tk tahan tu kn perap 4 5 jam...apapn akan akak cuba....tq Ita...

Unknown said...

Ya Allah, serius cantik sarang semutnya kak ita... Terliur pulak malam2 ni... Teringin nak buat, bahan x cukup lah pulak... hehe..

Unknown said...

saya dah try semalam. jadi! walaupun perap tak sampai sejam. thanks sudi share resipi.

Unknown said...

Thks pn azalita.. memang jadik.. resepi pn azalita semua nya memang menjadi..

Unknown said...

Thks pn azalita.. jadik. First time try. Resepi pn semuanya mmg menjadi..minta halal ilmu..

Unknown said...

Kalau tak guna vanila esen tak apa ke? Butter 125gram tu bnyk mana ya? Tak ada penimbang

Baya Musa said...

Slm, Ita.
Pohon izin utk gunakan resepi awak ye..doakan menjadi jugak.
dh lama cari resepi yg sesuai.

Unknown said...

Mai pun buat hari ini. Dari aritu tunggu tunggu nak buat. Harap jadik la teringin sangat nak makan.
Recipe mai dari kak ida
senang2 jejln kat blog mai ek
www.miraclevitaminsupplement.com

Unknown said...

Kak, sy ad baca cara2 yg lain. Ad yg dorang letak air. Bole ke?

Unknown said...

Salam Kak ita thanks coz sudi kongsi resepi ni.. Petang ni nak try wat la.. Mak kite suke sgt kek ni..

amelia said...

Hai Kak Ita, terimkasih resep kue ini.. kuenya lezat dan empuk serta berlubang dengan bagus. sebelum ini jika buat kue sarang semut, tidak pernah berlubang bagus seperti ini. terima kasih for sharing this recipe.

Arbaya said...

Sgt teruja nak membuatnya.tq ita

www.ummisihatcantik.com said...

Sedapnya kek ni. Akak pun nak cuba buatlah. Terima kasih ita share resepi.

mimie said...

Assalam kak ita.. mohon share resepi ye.. cntik kek kak ita.. hehe..

Unknown said...

Kak ita. Brapa lama ea masa bakar kek ni if guna pemanggang ajaib? Hee.

cheezylady said...

saya tgh perap adunan kek ni. harap2 menjadi :)

Unknown said...

As salam kak ita...klu kek ni d kukus boleh x?? N brpa lma nk kukus??

budak kecik said...

kak knp sy punye kek majerin dy mcm ketul2 kecil. pdhal sy da cairkan dulu da majerin tu . mmg mcm tu ?

Unknown said...

Tks Sis Ita. Kita dah Cuba. Lembut Giler and Yummylicious. Unfortunately am
Not able to upload the photo.

Unknown said...

As salam kak ita

Kalau peram tuh kena tutup or open air ?

Unknown said...

assalamualaikum kak ita,,,terima kasih kerana sudi berkongsi resepi...nak tnya,,kak ita belah kek ni mcm biasa @ ada caranya untuk belah dan menghasilkan lubang sarang semuut tu...

Unknown said...

CANTIKKK..dan dah cuba juga..sedap & tak manis :)

tq resepi :)

Unknown said...

Thx utk resepi .. sy ambil resepi ye ..

Unknown said...

Assalamualaikum kak...
Terima kasih kerana sudi kongsikan resepi..semalam saya dah cuba resepi nie, memang menjadi..elok ja kejadian sarang tuh..lembut, lembab & kurang manis..saya suka sngt..

Unknown said...

Alhamdulillah. .saya dh cuba kek mosek
Yg bebelang tu mang marvellous
Semuga puan d rahmati.kerana berkongsi

Unknown said...

Assalamualaikum. Semuga Allah memberkati anak kr berkongsi resipi ni..dh pon cuba mang tak tipu resipi ni
Kuih kek makcik menjadi..t.kasih atas keikhlasan anak ni

Unknown said...

Assalamualaikum. Semuga Allah memberkati anak kr berkongsi resipi ni..dh pon cuba mang tak tipu resipi ni
Kuih kek makcik menjadi..t.kasih atas keikhlasan anak ni

Unknown said...

Thanks kak ita. First time buat terus menjadi.. dah byk resepi kak ita saya cuba..

Unknown said...

kak..kek ni boleh kukus ke??n mentega 2 tukar minyak zaitun..boleh x klu cm 2??

Unknown said...

kak lita,alhamdulillah kek gula hangusnya jadi,terima kasih ya kak senang melihat blog kakak ini,blognya cantik

Rose Azaki said...

Tqs sis...sy amik resepi :)

Unknown said...

tengah peram kek ni.. insys allah jadi la kanπŸ˜ƒπŸ˜ƒ

Unknown said...

Butter blh ke

puteri bongsu said...

Tq...sy dh cuba...alhamdulillah..sedap n menjadi sarangnya..tq sbb share resepi ni...

TiRaMiSu HokKaiDo said...

Salam kak ita..sy baru nak bakar nie..follow resepi kak ita..hihi..terima ksh share resepi..sblm nie penah buat tp pukul pkai mixer..kali nie kacau je..suke sgt kek nie..sdpppp

Unknown said...

Alhamdulillah.. So far hati nie dah masuk Kali ke 5 saya bt Alhamdulillah.. Semuanyer menjadi.. Cantik dan sedap.. Saya suka kukus sbb lebih lembat..

Unknown said...

Alhamdulillah.. So far hati nie dah masuk Kali ke 5 saya bt Alhamdulillah.. Semuanyer menjadi.. Cantik dan sedap.. Saya suka kukus sbb lebih lembat..

Unknown said...

Catatan k.ita mmberi satu sinar baru. Saya selalu kecewa bila mncuba resepi kek tp gagal kejadiannya. Ada yg dah naik leluar oven turun jd kawah gunung berapi, yg bantat jgn ceritalahhh..yg kata kek moist tp kejadiannya kering mcm pdg pasir. Sgt sedih kak. Mcm k.ita lah kekadang smpai hafal resepi. Mmbaca tulisan k.ita saya terinspirasi jgn berhenti mencuba. Sehari sekilo tepung lama-lama...tentu jadikkk.
:)

Unknown said...

talam tu kene sapu degan majerin tak mase nak bakar

Unknown said...

majerin disapu supaya kek tu x melekat pada talam & memudahkan kita untuk keluarkan kek dari bekas..

Unknown said...

salam.sya adlh pmint blog kak ita, ada bebrpa jnis kuih&kek sya dah try buat dri resepi kak ita alhamdullih mnjdi.. ada yg xjdi jgk tpi sya ggihkn kuatkn smngt buat smpai jdi jga, mklumlah bru jinak2 dlm bidang ni.. hihii.. so far mmg njoy tgk fmly mkn hsil titik peluh sndri.. n now tgh tunggu kuih bingka sjuk hsil resepi kak ita jgak.. arap2 mnjdi .. btw halalkn sya share stiap resepi kak ita yer.. 😘

Unknown said...

As'salam ita tkasih resepinya saya minta halalkn nk buat mcm ita punya dh seminggu saya cari resepi ni. Saya x percaya resepi yg lain sbb dh terkena tipu. Menitis airmata saya dgn tulisan ita. Tkasih ye ari ni saya nk cuba blm beli bhn lg suami saya mmg suka kek ni tu yg saya sibuk cari

Unknown said...

assalamualaikum kak ita..terima kasih diatas resepinya..sangat lengkap..saya tak sabar nak cuba buat nanti..tapi saya ada satu pertanyaan kak ita..dalam resepi ni kak ita guna kaedah bakar dalam oven kan..saya nak tanya, boleh ke kalau saya guna kaedah kukus? kalau boleh guna pengukus, berapa lama masa untuk kek gula hangus ni masak ye? saya harap kak ita dapat menjawab pertanyaan saya ini. terima kasih kak ita!

Unknown said...

Kenapa tak boleh guna marjerin ye kak?

Unknown said...

Thanks kak ita..sy pn mcm akk jgk..dh byk kali try bt kek ni tp asyik jd sponge kek je..huhu..terima kasih sekali lg atas tunjuk ajar

Unknown said...

thanks coz dapat resepi sarang semut yang sedap lagi terbaik
insyallah boleh hasilkan untuk aidil fitri nnt

Unknown said...

I'm a Chinese & it was my first time trying this cake made by my BFF, Kak Linda. The texture is so soft, moist and the sweetness is just nice with delicious aroma. Love it to the max.

PinkHeart said...

Cerita kakita lebih kurang sama dgn saya. Tak pernah putus asa & serik. Tgk gambar kek ni pun, buat saya terliur. Inshaallah..saya nak jugak cuba resepi ini buat manisan berbuka nanti.

Unknown said...

Kak ita saya nak tnya ,klau kita perap keknya ,gula dekat.kek tu xturun ke ?

Unknown said...

Kukus boleh? Tak de oven lah tp teringin nak buat..

Unknown said...

Sy baru je buat petang tadi ikut resepi ni...Alhamdulillah jadi cantik macam gambar..tapi sy perap sejam setengah je...sebab dah x sabar nak makan

Rashidah Zainal said...

Thnks ita
I ikot ur resepi step by step
Perap 5jam setengah sbb trtido setengah jam tuu
Kalo tk mmg ngam2 5 jam
Bakar 35 minit guna api bwh
10.minit api ats bwh
Buat gula hangus guna kuali leper mcm u
Alhamdulillah mnjadik cake i
Nii 1st time buat ita
Alhamdulillah ur resepi mmg mnjadik
Moist lemak butter n tk berapa manis
Thnk Q ita
Sayang ketat2

Rashidah Zainal said...

I jwp ek sbb i dh buat ikot cara ita. Tk turun.cantik kejadiannya. Kalo ikot step by step spt yg ita ajar..mmg jdk pnya

MaMa AQiLaH said...

As salam kak, sy ada terbaca kat blog yg lain katanya kena pukul telur smpai kembang...resipi ni plak kena kacau rata je...apa bezanya ye? Klu pkul smpai kembang jd cam mana plak adunan tu? Maaf tnya...hehe bru nk blaja

rinaman.com said...

Assalammualaikum..saya nak tanya..klu xdipukul adunan ni bila diltk tepung kan berbintal..ok ke klu kejadian klu dibaka nanti

siti zubaidah bt basrah said...

Saya baca sampai habis cerita kak ita ni. Saya pun rasa terharu dan dampang gembira. Ni memang salah satu kek favourite saya. Jelas dan terang penerangan nya, insyallah saya nak cuba guna resipi kam ita. Tq tq

Unknown said...

Berapa hari tahan kek ni ya?

jejemiko said...

salam.. saya ingin minta kebenaran untuk repost gambar kek sarang semut di website bidadari.my

kredit link akan diberikan.
tq

Unknown said...

Salam. Terima kasih sudi berkongsi resepi. First time buat dan ini resipi pertama yang saya guna. Moga murah rejeki selaluu.;)

Unknown said...

1st time saya buat ni terus menjadi ! Ikut je semua yg resepi ni tulis.. Hehe thanks kak ita <3

Unknown said...

Salam. Mcmmana nak kurangkan kemanisan kek ni ye?? Bg saya sedap je.. Tak perlu kurangkan apa2. Tapi mak saya kata terlalu manis. Apa yg perlu saya kurangkan ye? Susu pekat atau gula?

Unknown said...

Terima kasih Ita atas perkongsian resepi. Kalau oven kita hanya ada fungsi api atas bawah aje mcmana ya. Perlu ke tutup loyang tu masa membakar?

Eh! Pop Media said...

Salam. Saya Amir dari iluminasi.com. Mohon izin berkongsi sebahagian info dari blog puan dalam post ni ya. Kredit dan link kepada blog puan akan diberikan. Maklumbalas dari pihak puan adalah amat dihargai :)

Eh! Pop Media said...

salam

Eh! Pop Media said...

salam

Post Top Ad

test