Kek Gula Hangus.. Kek Sarang Semut.. Kek Sarang Lebah adalah kek yang sama.. yang membuatkan hidup ita tak keruan...
Ita cukup mengemari kek yang satu ini.. tapi banyak kali ita cuba buat tak pernah yang menjadi..
Setiap kali kawan-kawan post gambar kek gula hangus masing-masing, ita seakan menjeruk rasa.. Kenapalah.. saya punya tak jadi.. jadi.. bukan nak nampak sarang lebah... sarang semut.. sarang anai-anai pun tak muncul.. muncul..
Namun ita tak pernah putus asa.. ita terus cuba dan mencuba.. Mana sahaja resepi kek gula hangus yang ita tak cuba.. setiap kali kawan-kawan berkongsi resepi.. ita pasti tak melepaskan peluang untuk mencuba.. tapi hasilnya selalu menghampakan.. sedih sangat...
Nasib baik ita suka kek ni.. terkulat-kulat nak menghabiskan.. telan jugak walaupun hati remuk redam.. manalah silapnya..
Ita banyak menbaca tentang kek yang satu ini.. pelbagai tips yang di kongsi untuk mendapatkan sarang semutnya.. namun semuanya tak menjadi.. di mana silapnya ita pun tak pasti..
Menurut apa yang CMG kata.. kek sarang semut ni dia perlu kenyal.. jika teksturnya seperti sponge maknanya tak menjadilah kek tersebut..
Ita pernah makan kek ini dan antara kek yang ita suka.. Kek ni rasanya memang kenyal.. warnanya agak gelap dan warna gelapnya tu macam hitam keemasan yang membuka selera dan tak berkelip memandang..
Jaluran halus yang menjalar lubang-lubang kecil seakan sarang semut yang membuatkan lekat namanya di gelar kek sarang semut.. itulah yang membuatkan semua ingin mencuba..
Ita kalau makan kek ni.. ita suka gigit sikit-sikit sebab ita cukup suka melihat corak semutnya.. Teringat dulu masa mak kata nama kek ni kek sarang semut.. ita sibuk mencari kalau ada semut di dalam lubangnya.. takut juga nak makan.. maklumlah semutkan...? kata orang kalau makan semut nanti otak kita bengap 44 hari.. hahah.. gelak aje emak bila ita sibuk mencari semut dalam lubang kek tu..
Kemarin.. ita nampak Kak Nor buat kek ni.. sekali lagi hati ita berbunga ceria.. cantiknya corak kek itu... Seperti biasa ita akan baca setiap apa yang di catat.. dan komen daripada pembaca.. ita nak tahu ada tak apa-apa tips bagi membantu ita mendapatkan hasil yang sama..
Resepi kali ini kak Nor cuba resepi dari Cida ita dah berapa kali mencuba resepi yang sama.. tapi tak tahulah mungkin nasib belum menyebelahi ita untuk dapatkan hasil yang cantik! Akhirnya ita terbaca yang kak Nor kata biasanya dia menggunakan resepi arwah ibunya.. Ita terus lihat resepi dari arwah Ibu kak Nor dan terus salin.. Ita harap kali ini menjadi..
Sepanjang ita mengadun.. mulut ita tak berhenti berkumat kamit membaca doa.. Ya Allah jadikanlah kek ku kali ini.. Tolong lah Ya Allah..
Ita ikut semua arahan.. Telur jangan di pukul... kacau hingga cair sahaja..
Peram selama 3 - 4 jam (lagi lama lagi elok utk menghasilkan lubang2 yg lebih banyak)
Ita peram 5 jam.. kalau tak jadi jugak ita tak nak lagi buat kek ni.... bisik ita dalam hati..
Berdasarkan pd eksperiman yg dah berjaya CMGebu buat, kek ni perlu dibakar dgn menggunakan api bawah sahaja utk tempoh 35 min pertama, lepas tu baru la di on kan api atas dan teruskan proses membakar lebih kurang 10 min lagi ya. Test dgn lidi, utk pastikan kek telah pun cukup masak. Suhu yg digunakan 165 - 175C.
Ita cuba untuk patuhi setiap arahan.. supaya ita tak hampa lagi..
110 comments:
Assalamualaikum kak ita...cantiknya sarang semut tu...rasa nk gigit2....tq share resepi ngn step by step...cuma komfius sikit...susu cair ke susu pekat? Sbb kat resepi susu pekat, kat cara2 susu cair...yg mna ek? Tq kak ita...
Waalaikumussalam..
Maaf akak tersalah taip.. terima kasih ingatkan..
dan akak dah betulkan semula
maaf sekali lagi ya..
Cantik kek tu. Pnh bt 5x. Sume xjadi... huhu. Nk ty, kalo sejukkan mentega ke suhu biasa, mentega tu xkeras smula ke? Trm ksh~
Perfecto Ita!.. terbaek hasilnya.. seronok kann.. :)
Tak eikin
tapi pastikan guna mentega bukan margerin
Terima kasih Shiela..
Alhamdulillah seronok campur terharu.. hihi
Tahniah kak Ita.. Nak mengalir air mata baca tulisan kak Ita...
Cantik Sangat kejadiannya!!!
Tahniah berjaya membuatnya dengan baik. Penerangan yang panjang lebar dan jelas sekali. Membangkitkan semangat orang lain untuk mencubanya pula.. Tq :)
Thanks kak ita.. Lama dah cari resepi Kek favorite saya nie.. Will try this one day!
Tq kak ita....tgk saja pun dh tau sedap....nk try secepat mungkin...terima kasih pd tuanpunya resepi....
Salam kak ita...saya pun frust dah...sbb klau buat tak jadi lubang byk sgt. Sampai ada yg usik suruh saya kawen dulu baru buat kek ni nanti jadi berlubang2...haha....sabar jee lah..
K ita...ukuran sukatan cawan tu mcm mn kak...kdg sy confius saiz cwn besar mn yg digunakan...akk post sikit kak saiz cawan akk guna...suka tengok hasil air tngn akk...mmg kebabommm..:)
As salam. Saya pun suka kek ini. Cantik kejadian kek Ita
wow...semutnya xde....sarangnye saje...gojes sgt sarangnya....
Salam k.ita...
Tahniah akhrnye menjd prcubaan k.ita kali ini...sy penah cuba byk kali kek ni...menjd sarangnye ...tp agak manis...nti nk cuba resepi k.ita plk...kek ni mmg kek kegmrn kami sklrga...
Cantik...
sebak dan gelak sama banyak baca kisah kek ita ni.... Alhamdullilah, Allah sentiasa mendengar doa hambanya.... tahniah.
Tahniah Kak Ita...berjaya gak akhirnya ye...kuar tanggisan gumbira lagi....hehehe...
Tks share resepi k.ita..nampak keikhlasan yg tulus ... moga btambah2 ilmu dlm bidang masakan ni.. org x kdekut ilmu Allah sayang.
Tks k.ita..nampak keikhlasan yg tulus ..moga btambah ilmu didada didlm bidang masakan ini..org x kedekut ilmu Allah syg :)
Wow kak ita...cantiknya corak sarang semut tu..tahniah n terima kasih kak ita..:-)
TQ puan... nk try buat malam nih. Weee
Happy nya saya... alhamdulillah sekian lama n hampir putus asa..akhirnya kek saya menjadi..tq kak ita..berkongsi pengalaman
salam ita..
alhamdulillah.. terharu baca coretan ita.. tahniah juga sebab dah berjaya menghasilkan kek gula hangus spt yg ita idamkan dgn menggunakan resipi arwah mak k.nor.. terima kasih kerana sudi memanjangkannya kepada yg lain, semoga ianya menjadi saham terkumpul buat arwah dan juga utk ita.. :)
Salam K.Ita,
Seronok kan kalau kek menjadi...saya pun selalu buat tak menjadi...sekali buat menjadi, 3x buat tak menjadi sarangnya..sedih kan :( ...kadang-kadang, saya pun confuse kenapa jadi macam tu...walaubagaimanapun, ia tak menghalang untuk terus saya mencuba...dan kek K.Ita betul-betul nampak sedapp...
Ya Allah..cantik jd nyer...alhamdulillah jd jugak kan kak ita...sy pernah buat 1x je.pastu xpernah buat lg...bila tgk kak ita punya ni, teringin pulak nak cuba lg..hehehe...Tahniah kak..Tq share cara & resepi...
Assalamualaikum. Terima kasih share resepi. Nanti boleh try.
Salam Kak Ita, saya nak tanya butter yg digunakan salted butter or unsalted butter? Terima kasih :)
saya dah cuba... tp tak perap lama .. jadi lah jugak sarang tu sikit2... nak cuba lagi... nak perap lama... sedap resepi nih...
Best kn bila dh jd...sy pn berkali2 mencuba..skrg siap jual lg kek tu...mmg sy ska n org lain pn suka....
salam akak.. nk tnya.. kalau saya nak gantikan tepung gandum u dgn tepung self raising boleh tak? -wawa-
Assalammualikum...ni la resepi yg paling sedap yg pernah saya cuba...terima ksih berkngsi resepi berkongsi rasa..hanya Allah dpt membalas jaya baik akak..semoga Allah mempermudahkan segala urusan akak sekeluarga
As salam kak ita.nk kongsi sikit,sy dulu pun cam tkena sumpahan kek ni,smpi da kecewa sgt3.Alhamdulillah sy guna resepi kek karamel dr natural cooking club...keknye mabeles sedap,bersarang cantik n xperlu d peram,akak cuma perlu ikut semua arahan dgn betul n baik.
sy harap akak cuba resepi tu...tny pacik google taw...
salam kenal akak...
salam kak ita nk tnya, ape maksud masak dgn suhu kecil and then suhu besar?
saya selalu follow blog kak ita...memang terbaik resepinya
hari ni mencuba sponge basic cake
terima kasih atas ilmu dan pengkongsian.
Salam.. Cantiknye kek sarang semut...sy dh 2x buat..x naik...sedih..rmh sy tu oven api ats bwh...mcmana nk bkr api bwh sj..ada x sape2 tahu...
Salam akak..br2 ni ada yg bg petua agar gula yg dimasak disimpan semalaman...blm cuba oun lg..takut kecewa..hi3
Ya Allah.. sedapnya sis <3 alhamdulillah.. betoi2 perlukan kesabaran yang tggi nk buat kek nih.. inshaAllah.. nk try jgk buat. mekasih sis..
izinkan saya copy ye kak ita selalu buat tak mengikut selera suami kali ni nak test resepi kak ita pula..
Alhamdulillah. . 2 kali buat menjadi.. terima kasih sangat2 sebab share resepi ni. Memang mengikut citarasa. Tak terlalu manis..
Assalamualaikum kak ita..
cantik betul kejadiannya kek ni..mcm sarang semut betul2 lah..
Tkaseh atas resepi & step by step ..K.ita minta halalkan yer kalau kita buat ikut cara k.ita..sebelum ni buat sarang tak berapa nk jadi..
OO.....mcm tu caranya..semua nak tunggu sejuk, kacau ajer dan perap..nak try..saya suka kek ni..dulu buat tak naik cantik..pernah jadi mcm bingkang ajerr..frust dan trus stop trying..isk isk..tq for sharing..it is a must try...
Sudu kecil dengan sudu teh same atau lebih kechil?
Salam...akak nk cuba ...tp yg tk tahan tu kn perap 4 5 jam...apapn akan akak cuba....tq Ita...
Ya Allah, serius cantik sarang semutnya kak ita... Terliur pulak malam2 ni... Teringin nak buat, bahan x cukup lah pulak... hehe..
saya dah try semalam. jadi! walaupun perap tak sampai sejam. thanks sudi share resipi.
Thks pn azalita.. memang jadik.. resepi pn azalita semua nya memang menjadi..
Thks pn azalita.. jadik. First time try. Resepi pn semuanya mmg menjadi..minta halal ilmu..
Kalau tak guna vanila esen tak apa ke? Butter 125gram tu bnyk mana ya? Tak ada penimbang
Slm, Ita.
Pohon izin utk gunakan resepi awak ye..doakan menjadi jugak.
dh lama cari resepi yg sesuai.
Mai pun buat hari ini. Dari aritu tunggu tunggu nak buat. Harap jadik la teringin sangat nak makan.
Recipe mai dari kak ida
senang2 jejln kat blog mai ek
www.miraclevitaminsupplement.com
Kak, sy ad baca cara2 yg lain. Ad yg dorang letak air. Bole ke?
Salam Kak ita thanks coz sudi kongsi resepi ni.. Petang ni nak try wat la.. Mak kite suke sgt kek ni..
Hai Kak Ita, terimkasih resep kue ini.. kuenya lezat dan empuk serta berlubang dengan bagus. sebelum ini jika buat kue sarang semut, tidak pernah berlubang bagus seperti ini. terima kasih for sharing this recipe.
Sgt teruja nak membuatnya.tq ita
Sedapnya kek ni. Akak pun nak cuba buatlah. Terima kasih ita share resepi.
Assalam kak ita.. mohon share resepi ye.. cntik kek kak ita.. hehe..
Kak ita. Brapa lama ea masa bakar kek ni if guna pemanggang ajaib? Hee.
saya tgh perap adunan kek ni. harap2 menjadi :)
As salam kak ita...klu kek ni d kukus boleh x?? N brpa lma nk kukus??
kak knp sy punye kek majerin dy mcm ketul2 kecil. pdhal sy da cairkan dulu da majerin tu . mmg mcm tu ?
Tks Sis Ita. Kita dah Cuba. Lembut Giler and Yummylicious. Unfortunately am
Not able to upload the photo.
As salam kak ita
Kalau peram tuh kena tutup or open air ?
assalamualaikum kak ita,,,terima kasih kerana sudi berkongsi resepi...nak tnya,,kak ita belah kek ni mcm biasa @ ada caranya untuk belah dan menghasilkan lubang sarang semuut tu...
CANTIKKK..dan dah cuba juga..sedap & tak manis :)
tq resepi :)
Thx utk resepi .. sy ambil resepi ye ..
Assalamualaikum kak...
Terima kasih kerana sudi kongsikan resepi..semalam saya dah cuba resepi nie, memang menjadi..elok ja kejadian sarang tuh..lembut, lembab & kurang manis..saya suka sngt..
Alhamdulillah. .saya dh cuba kek mosek
Yg bebelang tu mang marvellous
Semuga puan d rahmati.kerana berkongsi
Assalamualaikum. Semuga Allah memberkati anak kr berkongsi resipi ni..dh pon cuba mang tak tipu resipi ni
Kuih kek makcik menjadi..t.kasih atas keikhlasan anak ni
Assalamualaikum. Semuga Allah memberkati anak kr berkongsi resipi ni..dh pon cuba mang tak tipu resipi ni
Kuih kek makcik menjadi..t.kasih atas keikhlasan anak ni
Thanks kak ita. First time buat terus menjadi.. dah byk resepi kak ita saya cuba..
kak..kek ni boleh kukus ke??n mentega 2 tukar minyak zaitun..boleh x klu cm 2??
kak lita,alhamdulillah kek gula hangusnya jadi,terima kasih ya kak senang melihat blog kakak ini,blognya cantik
Tqs sis...sy amik resepi :)
tengah peram kek ni.. insys allah jadi la kan😃😃
Butter blh ke
Tq...sy dh cuba...alhamdulillah..sedap n menjadi sarangnya..tq sbb share resepi ni...
Salam kak ita..sy baru nak bakar nie..follow resepi kak ita..hihi..terima ksh share resepi..sblm nie penah buat tp pukul pkai mixer..kali nie kacau je..suke sgt kek nie..sdpppp
Alhamdulillah.. So far hati nie dah masuk Kali ke 5 saya bt Alhamdulillah.. Semuanyer menjadi.. Cantik dan sedap.. Saya suka kukus sbb lebih lembat..
Alhamdulillah.. So far hati nie dah masuk Kali ke 5 saya bt Alhamdulillah.. Semuanyer menjadi.. Cantik dan sedap.. Saya suka kukus sbb lebih lembat..
Catatan k.ita mmberi satu sinar baru. Saya selalu kecewa bila mncuba resepi kek tp gagal kejadiannya. Ada yg dah naik leluar oven turun jd kawah gunung berapi, yg bantat jgn ceritalahhh..yg kata kek moist tp kejadiannya kering mcm pdg pasir. Sgt sedih kak. Mcm k.ita lah kekadang smpai hafal resepi. Mmbaca tulisan k.ita saya terinspirasi jgn berhenti mencuba. Sehari sekilo tepung lama-lama...tentu jadikkk.
:)
talam tu kene sapu degan majerin tak mase nak bakar
majerin disapu supaya kek tu x melekat pada talam & memudahkan kita untuk keluarkan kek dari bekas..
salam.sya adlh pmint blog kak ita, ada bebrpa jnis kuih&kek sya dah try buat dri resepi kak ita alhamdullih mnjdi.. ada yg xjdi jgk tpi sya ggihkn kuatkn smngt buat smpai jdi jga, mklumlah bru jinak2 dlm bidang ni.. hihii.. so far mmg njoy tgk fmly mkn hsil titik peluh sndri.. n now tgh tunggu kuih bingka sjuk hsil resepi kak ita jgak.. arap2 mnjdi .. btw halalkn sya share stiap resepi kak ita yer.. 😘
As'salam ita tkasih resepinya saya minta halalkn nk buat mcm ita punya dh seminggu saya cari resepi ni. Saya x percaya resepi yg lain sbb dh terkena tipu. Menitis airmata saya dgn tulisan ita. Tkasih ye ari ni saya nk cuba blm beli bhn lg suami saya mmg suka kek ni tu yg saya sibuk cari
assalamualaikum kak ita..terima kasih diatas resepinya..sangat lengkap..saya tak sabar nak cuba buat nanti..tapi saya ada satu pertanyaan kak ita..dalam resepi ni kak ita guna kaedah bakar dalam oven kan..saya nak tanya, boleh ke kalau saya guna kaedah kukus? kalau boleh guna pengukus, berapa lama masa untuk kek gula hangus ni masak ye? saya harap kak ita dapat menjawab pertanyaan saya ini. terima kasih kak ita!
Kenapa tak boleh guna marjerin ye kak?
Thanks kak ita..sy pn mcm akk jgk..dh byk kali try bt kek ni tp asyik jd sponge kek je..huhu..terima kasih sekali lg atas tunjuk ajar
thanks coz dapat resepi sarang semut yang sedap lagi terbaik
insyallah boleh hasilkan untuk aidil fitri nnt
I'm a Chinese & it was my first time trying this cake made by my BFF, Kak Linda. The texture is so soft, moist and the sweetness is just nice with delicious aroma. Love it to the max.
Cerita kakita lebih kurang sama dgn saya. Tak pernah putus asa & serik. Tgk gambar kek ni pun, buat saya terliur. Inshaallah..saya nak jugak cuba resepi ini buat manisan berbuka nanti.
Kak ita saya nak tnya ,klau kita perap keknya ,gula dekat.kek tu xturun ke ?
Kukus boleh? Tak de oven lah tp teringin nak buat..
Sy baru je buat petang tadi ikut resepi ni...Alhamdulillah jadi cantik macam gambar..tapi sy perap sejam setengah je...sebab dah x sabar nak makan
Thnks ita
I ikot ur resepi step by step
Perap 5jam setengah sbb trtido setengah jam tuu
Kalo tk mmg ngam2 5 jam
Bakar 35 minit guna api bwh
10.minit api ats bwh
Buat gula hangus guna kuali leper mcm u
Alhamdulillah mnjadik cake i
Nii 1st time buat ita
Alhamdulillah ur resepi mmg mnjadik
Moist lemak butter n tk berapa manis
Thnk Q ita
Sayang ketat2
I jwp ek sbb i dh buat ikot cara ita. Tk turun.cantik kejadiannya. Kalo ikot step by step spt yg ita ajar..mmg jdk pnya
As salam kak, sy ada terbaca kat blog yg lain katanya kena pukul telur smpai kembang...resipi ni plak kena kacau rata je...apa bezanya ye? Klu pkul smpai kembang jd cam mana plak adunan tu? Maaf tnya...hehe bru nk blaja
Assalammualaikum..saya nak tanya..klu xdipukul adunan ni bila diltk tepung kan berbintal..ok ke klu kejadian klu dibaka nanti
Saya baca sampai habis cerita kak ita ni. Saya pun rasa terharu dan dampang gembira. Ni memang salah satu kek favourite saya. Jelas dan terang penerangan nya, insyallah saya nak cuba guna resipi kam ita. Tq tq
Berapa hari tahan kek ni ya?
salam.. saya ingin minta kebenaran untuk repost gambar kek sarang semut di website bidadari.my
kredit link akan diberikan.
tq
Salam. Terima kasih sudi berkongsi resepi. First time buat dan ini resipi pertama yang saya guna. Moga murah rejeki selaluu.;)
1st time saya buat ni terus menjadi ! Ikut je semua yg resepi ni tulis.. Hehe thanks kak ita <3
Salam. Mcmmana nak kurangkan kemanisan kek ni ye?? Bg saya sedap je.. Tak perlu kurangkan apa2. Tapi mak saya kata terlalu manis. Apa yg perlu saya kurangkan ye? Susu pekat atau gula?
Terima kasih Ita atas perkongsian resepi. Kalau oven kita hanya ada fungsi api atas bawah aje mcmana ya. Perlu ke tutup loyang tu masa membakar?
Salam. Saya Amir dari iluminasi.com. Mohon izin berkongsi sebahagian info dari blog puan dalam post ni ya. Kredit dan link kepada blog puan akan diberikan. Maklumbalas dari pihak puan adalah amat dihargai :)
salam
salam
Assalam kak ita,
Dah try 2 kali ikut resepi. Menjadi sangat2. Trima kasih byk2. Sedap sgt kek ni ikut resepi kak ita ni. Moga akak dimurahkan rezeki ☺️
Post a Comment