Hari ni baru ita berkesempatan untuk mencuba.. aduyaiii... ruginya rasa kenapalah ita tak cuba dari awal.. sedapnya lah aiii.... Terima kasih Sarimah kongsikan resepi yang sempoi tapi rasanya cukup umph!
Ita adalah olah sikit resepi.. sebabnya ita suka pedas. jadi ita tambahkan lada hitam , cili padi dan cili merah.. baru terangkat.. memang sedap! anda pun boleh cuba..
Cara membuatnya pun tak susah sangat.. ringkas dan mudah. Rasa memang sedap! Ita rasa sesuai juga kalau kita nak buat untuk jamuan. Kalau nak jual pun boleh jugak ni.. maklumlah sekarang ni.. kelitik keluar resepi baru.. masing-masing sibuk mengambil kesempatan untuk menjual.. tengok ajelah resepi jeruk asam boi yang semudah ABC tu pun habis di buat jual.. Tak pe lah.. rezeki masimng-masing kan.. kalau ianya dapat menambahkan pendapatan keluarga apa salahnya ya tak...?
Jika sebelum ni kita biasa makan Lapis Cracker, yang ni lapis roti pula. Tapi rasanya lain.. Kalau lapis cracker menggunakan rempah kari.. lapis roti menggunakan paste lada hitam. Memang serasi gabungan rempah daging dengan cheese yang mencair bila di bakar.. Baunya harum semerbak memang lapar di buatnya..
Apa tunggu lagi.. jom kita intai-intai resepi yang sedap ni..
ROTI LAPIS DAGING BERKEJU
Resepi Oleh : Sarimah Md Nor
12 keping roti
3 biji telur
200 ml susu segar
8 keping slice Cheese
Keju Cedar parut
garam secukup rasa
Inti Daging
300 gm daging cincang atau 4 keping daging burger ~ di hancurkan
2 ulas bawang putih ~ cincang halus
1 labu bawang besar ~ di dadu
1/2 peket perencah daging black paper Maggi ( ita guna sos black paper Maggi 2 sudu besar )
1 sudu teh lada hitam ~ tumbuk halus ( ita tambah )
2 batang cili padi ~ hiris halus ( ita tambah )
1 batang lada merah ~ hiris halus
daun sup dan daun bawang ~ di mayang
sedikit minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa
Panaskan minyak, tumiskan bawang putih dan bawang besarhingga harum
Masukkan daging dan goreng hingga daging empuk. Tambah sedikit air jika terlalu kering.
Masukkan perencah black paper atau sos lada hitam dan gaul rata
Tambahkan serbuk lada hitam garam dan gula secukup rasa.
Masak hingga kering dan daging empuk
Masukkan lada merah, cili padi, daun sup dan daun bawang
gaul rata
Tutup api dan biarkan sejuk
Mula-mula, sediakan loyang atau bekas pembakar.
Oles bekas atau loyang pembakar dengan butter
Campurkan telur, susu dan secubit garam dan kocok hingga telur sebati dengan susu
Ambil roti dan celupkan dalam adunan susu dan telur tadi
Susun dalam loyang pembakar satu lapisan
Kemudian ratakan inti daging di atasnya
Susukan pula slice chese atas inti daging tadi
Kemudian ulang proses yang sama hingga habis roti
Baki susu dan telur tadi tuang dalam loyang pembakar
Lapisan terakhir letakkan inti daging
Kemudian taburkan dengan parutan keju
Bakar dalam ketuhar dengan suhi 170 ~ 180 C selama 40 minit
Angkat setelah masak
Tunggu suam sikit dah boleh di potong
Makan panas-panas memang sedap sangat..
22 comments:
Salam Puan Ita,
Terima kasih atas perkongsian yang sangat menarik ini. Tak jemu rasanya tunggu resipi-resipi puan.
http://sihatdengansaya.blogspot.com
Nampak sungguh menyelerakan..
Semoga Allah sentiasa merahmati Kak Ita sekeluarga!
Menarik. Terima kasih atas perkongsian resepi. Semoga Allah sentiasa merahmati ita sekeluarga. In Sha Allah.
wajib cuba ni..t.kasih kak ita berkongsi resepi dan minak dihalalkan ka ya kakc=)
terima kasih share resepi dan langkah langkahnya.. teruja Norzi nak cuba ni.
10Q 4 share
Assalam kak ita,,,
Thanks for the recepi..dah cuba..sedap sgt2..
Manariknya..tq ye. Sy nak cuba la nnt..
jemput berkunjung ke blog sy..
Bestnye...Mesti cuba buat nie. Tq kak
Assalamualaikum Ita. Proses membakar guna api atas & bawah ke.
Sedapnye...
Sedapnye...rasa nk try ni
Sedapnya. Sya pinned dulu recipe ni nanti nak cuba. Tqvm
Sedap sgt2..sy dh cuba :) tQ kak ita..
Sedapnye...bole cuba ni..tq sharing resepi ni...
Nk set kat oven guna api ats bwh or bwh je?
Assalam.
Dah lama tak buat ini sampai lupa resipi. hehehe..saya ambil sini ya...TQ.
Assalam .
hehee... lupa resipi. Saya ambil sini ya. Rupanya saya pernah buat dan update di blog. Tq sharing.
http://nurqasehbiz.blogspot.my/2015/02/roti-daging-cheese.html
Nak Tanya lau bakar guna mangguk biasa bleh ke?
Nak Tanya lau bakar guna mangguk biasa bleh ke?
Terbaik k ita... tq ;)
Tq k.ita share yerr
Post a Comment