Laksa Johor adalah laksa yang paling ita suka. Biasalah kan kalau orang Johor mestilah suka laksa Johor. Tahukah anda bahawa laksa Johor boleh di kategorikan sebagai Laksa yang paling mahal dan paling rumit untuk di sediakan berbanding laksa-laksa yang lain. Oleh kerana itu ianya hanya di hidangkan pada hari-hari yang istimewa seperti Hari Raya dan di hidangkan juga pada majlis-majlis tertentu. Laksa Johor jarang kita peroleh di jual di kedai-kedai atau di warong - warong apatah lagi di jual di gerai tepi jalan.
Laksa Johor amat unik kerana menggunakan spaghetti sebagai bahan laksanya dan di makan bersama kuah yang penuh dengan rempah ratus. Kelazatan dan keistimewaan Laksa Johor adalah pada keseimbangan campuran bahan yang di gunakan untuk menghasilkan kuahnya yang menepati citarasa semua bangsa dan lapisan masyarakat di Malaysia dan antarabangsa.
Lazimnya kuah laksa Johor agak pekat, ia berasaskan isi ikan yang di masak bersama rempah ratus terpilih. Menggunakan santan pekat yang bermutu, kerisik kelapa dan juga ramuan-ramuan dan herba terpilih. Resepi asal laksa Johor menggunakan ikan parang. Ikan yang cukup mahal harganya ini di pilih kerana di katakan mempunyai isi yang halus dan cukup enak sekali, ia juga bagi menjaga kualiti keenakan kuah laksa Johor.
Proses memasak kuah laksa Johor mestilah menggunakan api yang kecil dan tempoh memasaknya agak lama. Ini adalah bertujuan supaya kuah ini tahan lama memandangkan ia menggunakan santan dan ia juga supaya semua bahan menyerap rempah ratus dan aromanya.
Selain ia di hidangkan bersama Spaghetti, ia juga turut di sertakan bersama, sambal belacan, ulam-ulaman seperti daun kesum, daun selasih, bunga kantan, kacang panjang, taugeh, timun yang di hiris halus, bawang mentah dan lobak asin.
Laksa Johor merupakan hidangan yang cukup rumit di sediakan, namun hasilnya cukup enak dan lazat tak terkata. Oleh kerana kerumitan itulah Laksa Johor hanya di sajikan pada hari-hari tertentu sahaja dan harganya juga jauh lebih mahal berbanding dengan laksa-laksa lain yang terdapat di Malaysia.
Hari ini ita akan kongsikan resepi Laksa Johor yang merupakan makanan tradisi rakyat Johor dan lambang masyarakat Johor yang cukup teliti dalam penyediaan makanan.
LAKSA JOHOR
Untuk menyediakan kuah laksa Johor, ita menggunakan ikan parang. Ia bertujuan untuk mengekalkan originaliti laksa Johor. Tapi anda juga boleh gantikan dengan ikan kembung atau ikan selayang.
1 kg ikan parang ~ ita beli 1 ekor ambil bahagian kepala, ekor dan 1 keping bahagian badan
Mula-mula kita sediakan stock ikan
Ikan parang di cuci bersih, kemudian di rebus hingga empuk
Asingkan ikan dan air rebusan
Kemudian asingkan isi ikan dari tulangnya
Ambil tulang ikan, kepala dan ekor masukkan dalam blender.
Tambahkan air rebusan ikan tadi dan kisar hingga halus
Kemudian di tapis
Buangkan hampasnya
Stock ikan dan isi ikan di ketepikan
Bila dah siapkan stock ikan kita sediakan pula stock udang
250 gm udang basah
Udang di bersihkan dan di asingkan isi dan kulit serta kepalanya
Kulit dan kepala udang kemudian di rebus dengan sedikit air
Kemudian kulit dan kepala tadi campurkan air rebusan dan di kisar halus
Kemudian tapis untuk dapatkan stock udang
Isi udang pula di kisar halus.
Ketepikan
4 sudu besar udang kering ~ di rendam hingga lembut
Kemudian di kisar halus
1 keping isi ikan kurau masin sederhana besar ~ di rendam hingga lembut
Kemudian di kisar halus
Ketepikan
Bahan Kisar
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inc lengkuas
1 inc halia
15 tangkai cili kering ~ rendam hingga lembut
Kesemua bahan di atas di kisar halus
2 sudu besar jintan manis
2 sudu besar ketumbar
Kedua-dua bahan ini di sangai atau goreng tanpa minyak hingga harum
Kemudian di tumbuk halus
Lain-lain bahan yang di perlukan
2 sudu besar rempah kari daging ~ ada juga yang menggunakan rempah kari ikan terpulang pada citarasa
2 sudu besar kerisik
3 keping asam keping
1 biji santan pekat ~ atau 1/2 kotak santan KARA
1 ikat daun kesum
1 ikat daun selasih
1 kuntum bunga kantan ~ belah 2
1 batang serai ~ di titik
1 buku gula Melaka ~ sederhana besar
Garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis
Sekarang semua bahan dah pun tersedia, jom kita mula memasak
Kuah laksa kita dah pun siap. Sekarang kita nak celur spaghetti pula
SPAGHETTI
1 peket spaghetti
sedikit garam
sedikit minyak masak
air secukupnya untuk merebus
Panaskan air hingga mendidih
Kemudian masukkan spaghetti
Masak hingga spaghetti kembang, lembut dan empuk.
Ambil sedikit spaghetti dan rasa jika tiada lagi rasa keras bermakna ia dah empuk.
masukkan garam dan minyak
kacau rata
Kemudian toskan airnya
Spaghetti kemudian di gulung bulat, atau di lingkar memanjang 1 jengkal atau juga di simpul. Terpulang cara masing-masing.
Susun spaghetti atas kain muslin supaya bentuknya kekal.
Laksa Johor juga di makan bersama sambal belacan
SAMBAL BELACAN
10 ~ 15 tangkai cili padi
2 batang lada merah
1 ulas bawang putih
1 keping belacan bakar ~ anggaran besar 50 sen
garam dan gula secukup rasa
Kisar atau tumbuk semua bahan hingga halus
Perahkan jus limau kasturi
Selain itu, laksa Johor juga di makan bersama ulam-ulaman
Timun ~ buang empulur tengah dan hiris halus bulat
Bawang besar ~ hiris halus bulat
Taugeh
Kacang panjang ~ hiris halus
Daun kesum ~ mayang halus
Daun selasih ~ mayang halus
Bunga kantan ~ mayang halus
Limau kasturi
Lobak Asin ~ potong dadu kecil atai racik halus
Dah pun siap Laksa Johor...
Apa tunggu lagi.. dah lama dah mengidam ni...
Jemput menjamu selera kawan-kawan..
60 comments:
"laksa johor, laksa yang paling mahal dan paling rumit untuk disediakan.." setuju sangattt!
maka dengan itu, saya suka dan pandai makan je..nak buatnya, malasss mak aihh..huhuhu
*sedappnya laksa johor dalam gambo tu* thumbs up!
boleh cuba ni..tq k.ita
Serrddaaarrpppnyaaa. Huhu mengidam nih gane nk buat kehkehkeh
mmg sedap laksa johor ni.... mkn sekali dok igt tu je
Kalau d sandakan sabah...ikan parang kira murah...hari tu beli rm5 sekilo.
Kalau d sandakan sabah...ikan parang kira murah...hari tu beli rm5 sekilo.
laksa Johor adalah laksa yang saya boleh makan berpinggan pinggan dan memang best.... maybe sebab saya orang Johor. Rumit nak buat tapi berbaloi...
Selalu guna resepi arwah mak...ada persamaan cuma ada beberapa ulaman yang saya tak guna...mcm lobak asin...
assalamualaikum kakita sedapnya tengok laksa johor ni ...lama x mkn..;)
oh ya ke Suhaimi, kalau di JB ni agak mahal juga. Akak beli RM 25 sekilo. 1 ekor tu dalam 2kg ++. Lagi musim tengkujuh memang mahal sikit. Mungkin di sana murah sebab senang dapat kot.. lagi pula ikan tu banyak tulang org tak berapa suka makan..
semua jenis laksa dah pernah try, tapi laksa johor blum pernah lgi..
Btl tu kak azlita...ikan ni bukan pilihan ramai... tu sebab murah... tp sy suka mkn klu ikn ni dibakar..lepas tu msk lemak dgn daun kedondong muda
Best nye kak ita...memang kene cuba ni
fadilah vitashop
Ahhh sedapnyaa!!! Tapi tgk resepi pun dah pening. Hihihi
Slurppp..!!!terbaikk...
salam k.ita..
pohon izin ambik gambar di blog k.ita utk laksa johor ni...nak buat lay out kedai..sangat cantik..harap k.ita izinkan ye...
Mas Aji dah buat untuk Aidil Fitri baru nie.Tapi bahannya tak lengkap macam resepi Azlita nie.Kira Johor gak la!
Assalamualaikum,
Saya antara peminat blog ni dan peminat laksa johor terutamanya.
Nak buat marhaban hujung minggu ni dan kawan2 x mau menu lain selain laksa johor.
Selain resipi asal rujukan saya dr buku Pn Asiah Samsudin, blog puan jadi perbandingan. Terima kasih.
mengidam tahun ini x dpt mkn laksa johor . sbb x beraya johor tahun ni . hehehe jiran sy sllu buat stp kali raya . kami mmg tertunggu . sbb ni ssh nk jumpa .
terliur pulak tgk gmbr laksa johor ni malam2..hehehe...sy mmg suka.,,,tp x pndai buat..
pndai laksa utara je,,
ok tq ye resipi..mcm nk try nnt.. hihihi
First time mkn laksa johor raya lepas. Memang best. Nak beli tak de org jual so google blog ita jumpa resepi ni. Terus buat semalam. Memang terbaik suami dn anak puji . Nanti nak buat lg sampai betul2 pandai. Tk ita..
Laksa Johor memang best.
Sedapnya...!! Moga murah rezeki orang yang share resepi nih... Nak cubala... Dah terliur tengok gambar pun...
Camane nak simpul dan gulung speghetti tu...?? Cantiknya... Terima kasih
Tq kak ita..nak try esok..terliur tengok gambar..good job
Sedapnya... Terliur plak...xpernah mkn, tp mcm nk Cuba. Resipi atas ni utk brp org mkn, Kak ita?
salam, tumpang tanya, ikan parang tu pakai yg sirip penjang ke yang pendek? Lps 2 klo xguna udang kering xpe ker? alergix udang..huhu..teringin nak cuba buat..
Baru lps buat...tq mmg sedap dan menjadi
Baru lps buat...tq mmg sedap dan menjadi
Ini lh resepi yg sbnrnya.. thx sbb sudi share..
Sy ikut 100% resepi ni..mmg rasanya cukup membanggakan...sedappp..
korang semua buatlah, berbaloi punya penat. Ikot sejarah nenek saya cerita org dulu2 smpi 2 hari nk siapkan. Sebab ikan parang tu dibakar dulu bkn direbus. kerisik pon buat sendiri. Resepi ni mmg lengkap, cumanya saya tak attach lobak masin sbb sambal belacan dah masin. mmg berpinggan2 makannya. skrang ni kalau ade jamuan di rumah, kuah saya buat awal sehari. then simpan beku. esoknya just prepare ulaman saja.
Doakan saya berjaya membuat nyr
k ita. mohon share resepi ini di blog sy sy. jzk k. ita.
Terima kasih atas resepi. Dah try masa Hari Raya .. memamg ohsem.. terbaekk.. mak saya dan adik-beradik makan berpinggan-pinggan.
Rumit juga rupanya nk buat laksa johor ni.. Tima kasih sbb posting resepi. Satu je soalan (harap sudi jawab), mmg kena guna spaghetti ye? Maknanye tok nenek kita buat dari dulu2 lagi guna spaghetti ke? Bukan laksa putih?
as salam..utk resepi ni boleh makan utk berapa org yea?
salam,1st time mkn laksa johor ni mati2 ingat mee kari tp tak mcm mee kari,memang jatuh cinta ngn laksa johor ni,insya Allah nk buat nnt,tq 4 d rcp👍
Trima kasih sudi share resepi...tq Kak ita
T.kasih bkongsi resepi. Bg yg ada alahan dgn udang, boleh cdgkn tak apa yg sesuai untk dgntikn dgn udng kering?
Semoga panjang Umur dan murah rezeki. Terima kasih share resepi <3
Moga mndpt baraqah dr perkongsian resepi2 puan. Kalu tanya cik Google utk resepi mmg sering jer trdpt dpt blog puan ni. Tahniah...photos pon cantik2 belaka😊 🖐bintang!
Saya selalu dapat soalan ni daripada kawan2 yg bukan johorean. Sebenarnya org dulu buat laksa pakai gandum samalah macam spaghetti. Skrg ni jalan mudah rebus aje spaghetti. Tapi pakcik saya jual laksa johor di kampung masih buat laksa homemade. Anyway, tahniah Kak Ita sebab kongsi resepi yg sejati ni. Takde lokek bahan. Mmg gerenti sedap
X sabo nak try! Yessss!!! Tenkiu kak ita!! Saya suka gilllllerrr laksa johoooorr...
Ingat lagi masa buat open house raya. Menu yang paling cepat habis tetamu makan ialah laksa johor. Sampaikan terpaksa buat lagi.. sbb tetamu ramai tanya. Kat johor ni pun mmg susah nak jumpe org dok jual kat luar.. jenis ikan lak kalo ikan parang mahal boleh tukar guna ikan selayang..
Alhamdulillah.. Hari ini En suami sibuk nk mkn laksa Johor. Termasuk hr ini dah dua kali sy cuba ikut resepi ini mmg menjadi dan sedap.. Terimakasih share
Laksa johor memang leceh nak buat. But I love it. Dulu memang rajin masak laksa johor. But sejak tak de maid ni, dah lama tak masak laksa johor. Ramai yang tanya kat akak bila nak masak laksa johor lagi. ��
Kuah laksa tu yg best... spegeti biasa je.. untung ada bini org johor
Mmg suka buat walaupun leceh membuatnya...suami dan anak2 suka laksa ni..
Penah mkn sekali je dkt open house.Tp rase die mcm lebih kurang je laksa tganu. Ingatkan resepi same. Bila tgk resepi ni ade udang mesti rase kuah lg kaw kan.. ulam je lain sikit. Mebi kuah die buat x ckup bahan2 kot. kena buat jugak lah nmpaknye sbb mmg susah jumpa dkt kedai kan..
Da cuba terima kasih byk2.. MIL happy sebab sedap banget..
Terima kasih kongsi resepi ni... Mmg terbaekkkk kuah laksa nya
Terima kasih kongsi resepi ni... Mmg terbaekkkk kuah laksa nya
terima kasih sanggup kongsi resepi.. sedap sungguh laksa johor...
Saya pun hari ne baru cuba..ternyata sedap dan resepi yg diberi memang detail tkasih share resepi ye..terbaikkk
Saya pun hari ne baru cuba..ternyata sedap dan resepi yg diberi memang detail tkasih share resepi ye..terbaikkk
Sy paling suka laksa johor... tp klu nk buat sendiri lmbt, kne ade org tolong jugak.. bersilat dkt dapur.. huhu
assalamualaikum puan,
sy dah beberapa kali rujuk resepi di blog ni.
mohon izin link resepi ni ke blog sy ye?
terima kasih!
Dah cuba dan menjadi. terima kasih.
assalamualaikum kak ita. saya mmg peminat resepi2 dr blog ni. minta halal resepi ya. selalu buat resepi kak ita tapi derhaka sikit2 lah tang udang tu sbb kami allergic & xmsuk ikan masin kurau. tapi rasa dia tetap superb! open house raya akan buat. org melaka sini jarang jumpa. so bila jumpa mmg memuji2! kadang2 dia dgg teringin time weekend. mmg resepi kak ita yg jadi rujukan. terima kasih banyak2!
Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉
Assalamualaikum salam sejahtera warga group📢
1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.
2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba saya ni. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺👍🏻
3) banyak pengalaman dah saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.
4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain lain
5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.
Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .💪🏼
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
..........................................................................
▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
....................................................................................................................................................
▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
..........................................................................
▪️ Kanser Limforma B - cel tahap 4
En Shahrizal Taib, 41 tahun, pesakit kanser Limforma b cell tahap 4 ketulan di paru paru 8 cm pernah kena tebuk paru2 sebab berair ,tahun 2020. Dia mula minum jus herba pada tahun 2021. Pernah jalani kimoterapi 8kali dan radioterapi 15kali. Dia minum jus herba ini semasa dalam kimoterapi dan badan terasa bertenaga, tidak mengganggu proses kimo malah amat memberi tenaga tidak seperti pesakit lain yg tak minum herba. Herba bukan beri tenaga saja tp merawat sampai sembuh.
Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi Bin Noordin- 017-4687570
Pesakit radang paru-paru Copd
En. Abd Kadir bin Sumardi berusia 42 tahun ialah pengguna produk jus Jutawan herbs. Beliau telah disahkan mengidap kanser radang paru-paru pada akhir tahun 2020. Petanda awal sakit yang dihidapinya ialah batuk tak berhenti selama 3 bulan. Batuk yang berkahak dan adakalanya berdarah. Setelah mendapatkn rawatan di pelbagai klinik kerajaan dan swasta ,batuk beliau tetap tak sembuh selain itu juga sukar bernafas dan dada terasa sakit sangat.
Banyak rawatan alternatif dari produk luar yang beliau ambil tapi tak berkesan. Kemudian rawatan hospital diteruskan termasuk prosedur X-ray dan sebagainya. Doktor pun mengesahkan beliau mengidap radang paru-paru akibat dari pencemaran alam sekitar yang mengandungi bahan kimia.
Untuk makluman, En. Ab Kadir bekerja dalam persekitaran yang mengandungi pencemaran bahan kimia. Dengan bantuan sahabatnya yg telah berkongsi testimoni pengguna-pengguna produk Jutawan Herbs yang lain di facebook Jutawan Herbs, beliau pun menghubungi saya untuk mencuba jus tersebut. Beliau mendapatkan nasihat dan pandangan daripada saya lalu saya mengesyorkan beliau jus-jus yang sesuai dengan radang paru². Alhamdulillah dalam masa 2 minggu minum jus tersebut ,katanya sekejap saja kesan sudah terasa. Batuk samakin berkurang, nafas semakin lancar dan lega, beliau terus mengamalkan 2 jenis jus yang disyorkan selama beberapa bulan sehingga masalah pernafasan dan batuk terus semakin baik. Dari pengalaman yang saya berjumpa pesakit-pesakit sebelum ini, penyakit radang paru-paru copd adalah penyakit yang tiada ubatnya dan pesakit perlu menggunakan oksigen sekiranya semakin teruk. Tapi Alhamdulillah sehingga kini beliau makin sihat dan terus mengamalkan jus ini. Syukur pada tuhan atas kesumbuhan yang diberikan. Semoga maklumat yang sedikit ini dapat membantu pesakit lain juga di luar sana untuk sembuh.
Nanti boleh hubungi En. Mohd Zuhairi dn pm sendiri testimoni2 td tu yer..😉
9)Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit kanser x kisah lah kanser apa pon...Call atau terus wasap saya sendiri okay👇🏻
En. Mohd Zuhairi - 017468 7570
💐Yg penting ubat nya MAMPU DIBELI dan mujarab..mudah mudahan aaminn..🤲🏼
Call order wasap@call saya- En mohd zuhairi- 0174687570
😁kalau wasap saya blas lambat (biasa nya sebab ramai yg wasap saya.)
Tak pa nanti sy balas wasap pelan2 taw
#sharepadayangmemerlukan
#sharing is caring
En. Mohd Zuhairi ,Pengasas Jutawan Herbs- 017468 7570
Post a Comment