Bila anak-anak pulang bercuti ita suka sediakan masakan yang lain dari kebiasannya. Sesekali tukar resepi terasa enak pula menjamu hidangan bersama keluarga tersayang.
Anak-anak dan suami memang tak ada masalah bila ita sering tukar menu, mereka lebih rasa seronok dan lebih berselera menjamu hidangan kerana menu yang di sediakan berlainan dari biasa dan agak payah jika nak dapatkan di kedai.
Sekarang.. bila nak ajak anak-anak makan di luar semua pun tak tak nak makan di luar.. Katanya bila pulang cuti nak rasa mak masak.. rindu dengan air tangan emak. Suami ita juga pun sama.. katanya bosan makan di luar kerana menu yang sama sahaja di jual.. tak ada kelainan dan rasanya juga kadang kala tidak menepati cirasa dan selera anak tekak masing-masing.
Bila masakkan di hidangkan dan di sediakan sendiri oleh isteri, pasti berlainan rasanya. Ita juga sejak asyik sakit sudah semakin takut nak makan di luar..
Kadang bimbang tentang tahap kebersihan yang di sediakan untuk pelanggan. Apa yang sebaiknya kita sediakan sendiri makanan untuk keluarga, sedap atau tidak tu belakang kira yang penting kita tahu tahap kebersihannya.. dan ianya adalah air tangan ibu dan isteri untuk yang tersayang.
Hari ini ita kongsikan satu lagi resepi nasi yang boleh di cuba. Resepi yang agak berlainan dari biasa.. dan boleh tahan juga sedapnya. Kadang terasa macam nasi beriani pun ada juga rasanya. Bagi anda yang sukakan kelainan bolehlah mencuba!. Hidangan resepi ini agak banyak untuk 10 hidangan atau 10 orang makan, kalau nak jamu kawan-kawan bolehlah ikut resepi yang ita kongsikan ini. Tapi bagi anda yang keluarga tak ramai.. bolehlah sediakan 1/2 daripada bahan-bahan yang di cadangkan atau agak-agak lah ikut sukatan beras yang di gunakan.
NASI JINTAN PUTIH
Resepi Oleh : Chef Zaidah
Rujukkan : Citarasa Malaysia 1000 Resepi Unggul
Terbitan : Marshall Cavendish
2 sudu besar minyak sapi
4 sudu besar minyak masak
3 helai daun pandan ~ di simpul
1 sudu besar jintan putih
1. 5 liter air
100 ml susu segar
2 kiub pati ayam
1 sudu teh garam
5 cawan beras basmathi ~ cuci rendam 30 minit dan toskan
Bahan Rempah
3 cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 biji pelaga
3 tangkai daun kari
Bahan Hiris
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 cm halia
Bahan Pes
1 sudu besar serbuk kari
2 sudu besar air
Panaskan kedua-dua minyak dalam periuk nasi
Tumiskan bahan-bahan rempah dan bahan hiris bersama daun pandan yang di simpul
Masukkan jintan putih, bahan pes dan goreng hingga harum
Masukkan air, susu segar, pati ayam dan garam
Biarkan ia mendidih
Akhir sekali masukkan beras, tutup periuk dan tanak nasi hingga masak
Hidangkan nasi bersama lauk-pauk pilihan, sesuai di makan bersama rendang, lauk kurma ayam atau daging, ayam masak merah dan lain-lain.
3 comments:
air tangan mak mmg sedap & setiap kali teringat....
Trima kasih kak sudi kongsi resepi ni...sy nk try buat..;-)
Tima kasih kak sbb sudi kongsi resepi..sy nk try buat nnti..
Post a Comment