Nikmatnya di 4 Ramadhan - masam manis f

Breaking

Jun 21, 2015

Nikmatnya di 4 Ramadhan


Hari ini dengan beberapa resepi menarik lagi yang ita sajikan untuk keluarga. Semua resepi ini adalah hasil perkongsian dari rakan-rakan dan juga himpunan resepi keluarga. Inilah nikmatnya Ramadhan, walaupun kita tak dapat merasa air tangan rakan-rakan, tapi dengan perkongsian resepi yang mereka kongsikan dapatlah kita sajikan buat anak-anak dan suami tercinta.

Bulan Ramadhan ni jangan membazir, makan mana yang termampu sahaja. Walaupun banyak mungkin menu yang ita nak kena siapkan, tapi ita menyediakan makanan ini dalam jumlah yang cukup minima, cukup hanya untuk kami 4 beranak.  Jadi tak lah membazir makanan tu.. Jika ada menu yang mungkin boleh ita bawa untuk ke sahur barulah ita lebihkan sikit sukatannya. Tak payahlah ita berkelentang-kelentung di dapur subuh hari.. Tinggal perangat aje mana yang berbaki di dalam periuk aje..



Kita terus sahaja pada menu yang ingin ita kongsikan ini. Menu ni semuanya sedap-sedap belaka! tak rugi mencuba. Anda juga boleh sediakan untuk keluarga anda juga. Sebenarnya menu ini juga amat sesuai untuk merai tetamu juga tau! manalah tahu kalau esok raya nak buat rumah terbuka, ini adalah antara pilihan menu terbaik yang anda harus sediakan untuk merai tetamu. Jom kita intai resepi.


AIR BUAH COCKTAIL
Respi Oleh : Kak Fida
Rujukkan : My Resepi

1 tin buah-buahan campuran ~ fruit cocktail
1 tin susu sejat
2 tin susu air ( guna tin susu sejat tadi untuk sukatan air)
3 sudu besar tepung kastard
1 cawan gula
Secukupnya agar-agar siap atau sumi
Ketulan ais secukupnya
secubit garam
1 sudu teh esen vanilla

Satukan air, susu, gula, tepung kastard, secubit garam dan sedikit esen vanilla dan masak atas dapur dengan api sederhana hingga mendidih
Senantiasa kacau adunan supaya kastard tidak melekat di dasar periuk
Bila dah didih, sejukkan
Setelah benar-benar sejuk, masukkan dalam mangkuk, letakkan sumi jelly dan buah-buah cocktail
Letakkan juga ketulan ais bila menghidang nanti
Jika suka boleh perahkan juga jus lemon atau hirisan lemon di dalamnya


LAICI SUSU
Resepi Oleh : HaSue

1 tin laici
1 tin susu cair atau susu sejat
air gula secukupnya
1 liter air sejuk
ais batu secukupnya

Satukan semua bahan dalam jug
jika suka boleh letakkan sedikit biji selasih
Hidangkan dingin






NASI 3 WARNA
Resepi Oleh : Umi e
Rujukkan : My Resepi


3 cawan beras
3 cawan air
pewarna merah, hijau dan kuning
secubit garam
satu ketul stok ayam (Knorr atau maggi)
2 helai daun pandan ~ di simpul
2 sudu makan margerin
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum cengkih

Cuci beras dan toskan
Blend bawang besar, bawang putih dan halia
Panaskan periuk dan masukkan margerin hingga cair
Tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang dan cengkih serta bahan yang telah di blend hingga naik baunya
Masukkan 3 cawan air, stok ayam, garam dan daun pandan
Masukkan beras dan masak hingga nasi kering
Setelah nasi kering, buatkan lubang dengan belakang sudu pada 3 bahagian yang berbeza dan masukkan sedikit ketiga-tiga pewarna ke dalam lubang yang berbeza.
Biarkan hingga nasi masak.
Kacau nasi setelah betul2 masak


DALCA SAYUR
Resepi Oleh : DianaA
Rujukkan : My Resepi

300 gm daging
2 batang lobak merah ~ potong kecil
1 batang terung panjang ~ potong kecil
3 biji ubi kentang ~ potong kecil
2 biji tomato ~ belah 4
100 gm kacang buncis ~ potong kecil ( ita gantikan kacang panjang )
2 cawan kacang dal
8 sudu besar bumbung rempah kari daging
1 biji kelapa ~ dijadikan 4 cawan santan
5 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
air asam secukupnya
garam secukupnya
Minyak untuk menumis

Bahan untuk dikisar

2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
3 cm halia

Bersihkan daging rusuk dan masukkan kedalam periuk dan diisi air cukup menutupi daging.
Rebus daging rusuk dan kacang dal sehinga keduanya masak dan empuk.
Sayur-sayuran di potong mengikut selera anda.
Masukkan kentang dan lobak dan dimasak sehingga empuk.
Bila kentang dan lobak telah empuk masukkan pula terung dan kacang panjang.

Tumis darat:
Panaskan minyak dalam kuali yang berasingan.
Masukkan kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga dan diikut dengan bahan yang telah dikisar. Tumis sehingga naik bau.
Masukkan rempah kari daging, gaul rata.
Masukkan asam dan garam.
Tumis sehingga ia masak dan masukkan kedalam periuk rebusan daging dan sayur-sayuran. Kacau hingga sebati.
Masukkan santan dan masak sehingga mendidih dan rasakan garamnya.
Akhir sekali masukkan tomato.
Padamkan api dan sedia untuk dihidang.





DAGING DENDENG

1 kg daging lembu potong sederhana besar dan rebus hingga empuk ( masa rebus boleh letakkan secubit garam dan hirisan halia)
500 gm bawang kecil ~ di hiris halus


Daging yang telah di rebus tadi di sejukkan
Bila dah sejuk, hiris nipis
Kemudian di tumbuk-tumbuk manja hingga leper
Bawang pula di hiri nipis-nipis, kemudian diramas-ramas sikit

Bahan Tumis
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji cengkih
2 batang serai ~ di titik
3 helai daun limau purut ~ buang tangkai tengah
25 tangkai cili kering ~ potong dan rendam lembut kemudian kisar halus
15 ulas bawang merah ~ di kisar
3 ulas bawang putih ~ di kisar
1 inc halia ~ dikisar

1/2 cawan kicap manis
1 buku gula Melaka
2 keping asam keping
air rebusan daging secukupnya
garam dan gula secukup rasa


Panaskan minyak dalam kuali.
Gorengkan bawang yang telah di hiris hingga kekuningan dan garing
Angkat dan toskan minyaknya
Baki lebihan minyak gorengkan pula daging yang telah di tumbuk hingga  kemasan
Jangan goreng lama sangat nanti daging keras
Angkat dan ketepikan
Baki minyak lebihkan goreng daging tumiskan pula kulit kayu manis, bunga lawang dan cengkih hingga harum
Masukkan bahan kisar, serai dan daun limau purut dan tumis hingga pecah minyak
Bila dah garing, masukkan kicap manis dan gula Melaka
Kemudian masukkan asam keping
Jika kuah terlalu kering, tambahkan air rebusan daging
Kemudian masukkan daging dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa
Masak higga kuah kering
Akhir sekali masukkan bawang goreng
Gaul rata
Tutup api dan sedia di hidangkan








5 comments:

Anonymous said...

wah..kak ita, berselera yong tengok menu ramadhan kak ita ni :)

::NureeN:: said...

salam
akak, saya mohon izin copy pic & recipi yer

intandayani said...

Sedapnya nasi hujan panas mkn dgn daging dendeng

Unknown said...

Rajinnya kak ita masak semua ni.

Anonymous said...

kak ita,boleh dekna share resipi kak ita di fb?

Post Top Ad

test