Sedapnya sambal kerang, kalau di makan bersama nasi lemak ada bertambah-tambah nasi di pinggan.
Hari ini ita sediakan sambal kerang. Kerang lebih masak hari tu, banyak lagi berbaki, di buat sambal pastilah menjadi pembuka selera suami tersayang.
Suami ita memang suka sambal kerang. Kalau ada nasi lemak sambal kerang pasti juga menjadi pilihan. Tapi kali ini ita sediakan untuk makan tengahari kami sekeluarga bersama sayur bening dan ikan goreng panas-panas memang terangkat.
SAMBAL KERANG
Rujukkan : Kak Nor
Bahan
2kg kerang
3 btg serai ~ diketuk
sedikit garam
3/4 cawan air
Masukkan kesemua bahan ke dalam kuali.
Panaskan dan tutup kuali.
Biarkan seketika hingga keluar wap dan kacau2 biar sebati.
Tutup lg dgn penutup kuali dan masak seketika lg.
Padamkan api dan toskan kerang.
Kopek kerang hingga habis dan bilas sket utk buang kekotoran dlm kerang dan ketepikan.
5 comments:
kecur liur. huhu
Asyik makan kerang rebus....boring juga....sedap tengoknya...
yeayyy..ok next boleh cuba resepi ni plak :)
sedap
Suke suke
Post a Comment