Tumis boncis dengan kerang - masam manis f

Breaking

Aug 15, 2015

Tumis boncis dengan kerang


Bagi anda yang meminati sayur-sayuran, adakalanya pasti buntu untuk mereka cipta hidangan berasaskan sayuran buat keluarga.
Sayur memang sangat baik untuk kesihatan.. ada yang kata dengan memakan sayur-sayur ia memudahkan proses pencernaan di samping menghasilkan kulit yang cantik dan mulus.
Tapi ramai juga yang tidak mengemari sayur-sayuran.

Kami sekeluarga memang sangat meminati sayur. Setiap hidangan yang di sajikan pasti terselit satu menu sayuran. Kadang kala memang bingung kerana tak tahu lagi bagaimana olahan yang sesuai untuk masak sayur. Macam biasalahkan.. kalau tak tumis kering pasti di masak bening atau lemak.

Hari ini ita kongsikan satu lagi menu berasaskan sayur, tumis buncis dengan kerang. Jika tak suka kerang boleh juga gantikan dengan kupang atau udang.




TUMIS BUNCIS DENGAN KERANG

500 gm sayur buncis ~ di bersihkan dan di potong serong
sedikit soon ~ di rendam lembut
1/2 cawan kerang
1 batang lobak merah ~ di potong mancis
1 batang lada merah ~ di hiris
1 batang lada hijau ~ di hiris
1 labu bawang besar ~ di hiris
1 sudu besar sos tiram
garam secukup rasa

Bahan Kisar

4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 gengam ikan bilis
1 inc halia

Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan kisar hingga harum
Tambahkan sos tiram dan hirisan bawang besar
Tambahkan air jika kuah terlalu kering
Masukkan sayur boncis, lobak merah, lada hijau dan lada merah
kacau rata
Akhir sekali masukkan soon dan perasakan dengan garam secukup rasa.


3 comments:

mamawana said...

sedapnyer puuunnn.......marbeles

Malinda said...

sekali imbas pandang dah mcm sabal goreng johor pulak...sedapnye kalerful pulak tu

Ruzita Idias Ismail said...

letak pulak suhun.. lagi lah sedapnya...

Post Top Ad

test