Cekodok pisang gebu dan tembam - masam manis f

Breaking

Sep 27, 2015

Cekodok pisang gebu dan tembam




Ada yang panggil cucur, ada panggil cekodok dan ada yang panggil jemput-jemput. Walau apapun panggilan yang di beri ia adalah menu yang sama. Cuma apa yang membezakan adalah bahan yang di gunakan.. kalau cucur pisang menggunakan pisang, cucur udang mestilah ada udang, cucur bilis pastilah dengan ikan bilis begitulah juga cucur bawang dan kentang.



Kalau nak belajar masak.. mula-mula belajar dulu buat cucur.. kalau buat cucur yang mudah pun gagal.. alamat makan kedai ajelah ya..
Cucur adalah makanan yang paling mudah , paling simple dan paling murah. Oleh itu tiada alasan untuk kita tidak tahu membuatnya. Bahan asas simple sahaja, iaitu tepung dan air. Kalau nak cucur bilis letak bilis dan letak secubit garm, jika suka cucur yang manis macam cucur pisang, campurkan pisang, gula dan secubit garam. Mudah kan.. semudah ABC. Anak-anak ita pun pandai buat cucur tak kiralah si kecik Dalili mahupun abang-abangnya.

"Malulah kalau buat cucur pun tak tahu.. macam mana nak kawin nanti.."
Biasa itulah perkataan pertama kita dengar bila atuk dan nenek mula bersuara. Bebelan itu mungkin sedikit bingit di cuping telinga.. namun itulah hakikatnya.. ramai lagi yang tak pandai buat cucur rupanya... Tak kira bujang atau anak dara.. belajar buat cucur dahulu.. ianya adalah asas sebelum kita belajar yang lain.


Hari ini ita kongsikan satu lagi resepi cucur pisang yang sedap! lembut dan gebu.. tembam-tembam lagi pulak tu..
Ada yang mengalami masalah bila buat cucur pisang. Masalah yang sering di alami adalah cucur terlalu menyerap minyak. Cucur pisang yang menyerap minyak yang banyak bila pisang terlebih dari sukatan tepung. Lagi satu bila menggoreng pastikan  minyak betul-betul panas, kemudian tukar pada api sederhana dan baru masukan adunan cucur. Mengoreng cucur dalam minyak yang kurang panas menyebabkan cucur menyerap minyak yang banyak.



Ada yang mengalami masalah cucur melekat-lekat di kuali atau melekat sesama sendiri. Cucur yang melekat adalah di sebabkan kandungan gula terlebih. Cucur bukan sahaja melekat , ia juga lembik dan kehitaman. Untuk mengelakkan situasi ini berlaku, kurangkan sukatan gula atau sebaiknya gunakan gula perang.

Bagaimana nak dapatkan cucur yang montol-montok dan gebu. Mudah sahaja, anda perlu tambahkan baking powder ke dalam adunan dan perap sebentar sebelum di goreng.

Buat cucur sebenarnya tiada sukatan yang tepat. Semuanya bergantung pada kebijaksanaan anda. Jika adunan terlalu cair, tambahkan tepung begitu juga sebaliknya. Bila mengadun, sukatan air tu masukkan sediki-sedikit, jangan boh tuang semua.. tuang sikit-sikit sampai adunan tu kita boleh cekut2 dengan jari.
Jika anda suka cucur yang garing di luar dan lembut di dalam, letakkan sedikit tepung beras, jangan banyak sesudu dah memadai. Kalau banyak nanti keras dan liat pulak cucur anda tu.






CEKODOK PISANG GEBU DAN TEMBAM
Resepi Oleh : Adnan Ibrahim

8 biji pisang emas ~ pisang yang lain pun boleh
3/4 camca teh soda bicarbonat
1 sudu teh baking powder ~ ita tambah
1 camca besar gula peerang
1/3 camca besar gula halus
1 cawan tepung gandum ( lebih atau kurang ikut adunan kalau terlembik tambah sikit tepung )
1/4 camca teh garam halus
Minyak untuk menggoreng

Kupas pisang, lecek bersama gula, garam, baking powder dan soda bikarbonate hingga hancur.
Masukkan tepung dan gaul rata hingga sebati. Perap 30 minit.
Panaskan minyak pada tahap kepanasan sederhana. Basahkan hujung jari dalam air, jemput kan adunan tadi ke dalam minyak panas, pastikan jangan banyak2, mat buat dalam 10 biji macam tu, sebab ianya akan kembang. 
Tapi ini bergantung pasa saiz kuali yang anda gunakan.
Goreng hingga kuning keemasan pada seluruh bahagian cekodok. Angkat dan toskan. Letak atas paper towel dan biar minyak terserap. 






26 comments:

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

duluuuuuu.. sy selalu fail buat cekodok pisang ni Kak Ita.. tak pandai jaga api.. sudahnya.. hangussssssssssss

Mardiah Diana said...

Boleh cuba ni sebab kat rumah ada pisang yang dan masak ranum tapi buka pisang emas....hihi

Dhiradiana said...

Huhuu... Dh brape kali try buat xjd...😰 Texture xgebu gebas cam ni... Knp ek...

Unknown said...

Boleh la makan waktu study sejuk2 ni hehehh.

Unknown said...

Alhamdulillah jd... terima kasih ya..
Xleh nak masukkan gambar ya..

Unknown said...

baru nak buat cekodok petang ni. hehe :)

cik fitt said...

Thanks resepi..nk try ptg ni

ninie said...

nak tanya, apa beza soda bikarbonat dgn serbuk penaik ?

zahra abdul said...

Pertama kali mencuba resepi cekodok kak ita alhamdulillah mmg menjadi. Cicah plk dgn sambal kicap Enaq, mmg enak.

Sarah Yahal said...

Mmg menjadi . Terima kasih kongsi resepi .

mel said...

Kenapa bila dlm kuali gebu...bila dh angkat kecut pulak? Dimana silapnya?

Zulhairi said...

Sama je.

Unknown said...

Tima kasih kongsi resepi dan cara buat cucur..sedap dan menjadi..

Unknown said...

Walla wei!! Cayalah!! Menjadi utk percubaan pertama! Mcm dah pro daa..cuti sekolah boleh pacak kat dwpan rumah ni..hehehe tq tq tq

Simply Susan said...

Pisang jenis apa lagi boleh diguna selain pisang emas?

Mika said...

Hi! Cik Ita,selamt petang. Terima kasih untuk resepi cekodok pisang. Saya ada buat cekodok pisang tadi,memang senang dan SEDAP sangat sampai anak2 saya memuji saya.....😚😚😚

Ayu said...

Kak ita..saya ambik yer resepinya..terima kasih sgt2...selalu fail buat smpaikan ank2 pun suka yg beli lagi

Unknown said...

Assalamualaikum. Hr ni 1st time sy comment wlaupon sy dh tgk blog puan byk kali.. br lps buat gune recipe puan sbgai guide line. Cume sy gune 10biji pisang (xcam pisang apa ��), sy xde soda bicarbonate ganti dgn yeast secubit, sy tmbah 1 sudu teh serbuk kayu manis, 2 sudu besar kismis. Ngehngehngeh.. terime kasih byk puan utk recipe ni. It's a keeper!

nina said...

Nampak sedap sangat! Boleh try resepi ni..

F Nadhirah Z said...

Kalau guna tepung gandum je boleh x kak

Unknown said...

Harap menjadi nak buat petang nanti

Mika said...

Terima kasih atas resepi yg puan Ita berikan, memang menjadi cekodok pisang setiap minggu wajib buat untuk anak2.... 😍

Mika said...

Terima kasih atas resepi yg puan Ita berikan, memang menjadi cekodok pisang setiap minggu wajib buat untuk anak2.... 😍

Mika said...

Terima kasih atas resepi yg puan Ita berikan, memang menjadi cekodok pisang setiap minggu wajib buat untuk anak2.... ��

Siti Hamizah said...

Tak sama tu..Serbuk penaik tu namanya baking powderjenama royal ..tin merah tu. Soda bikarbonat tu natrium bikarbonat jenama kings .bekas biru putih

Unknown said...

AlhAlhamdulilah jadi..tqvm for the recipe

Post Top Ad

test