Assalamualaikum
Hari ini ita kongsikan juadah berbuka puasa pada hari ke 12 Ramadhan. Resepi yang serba ringkas untuk juadah berbuka puasa kami sekeluarga.
Ita sediakan mee bandung. Anak nak makan mee pulak hari ni, jadi ita sediakan mee bandung kesukaan anak-anak.
Untuk pemanis mulut pula ita sediakan bubur kacang. Suami pulak mengidam nak makan bubur kacang letak durian. Dah berapa hari dah asyik sebut nak makan bubur kacang aje.. hari ni dapatlah melempiaskan hajat beliau.
Minuman pula ita sediakan air nenas.
Jom lah kita intai menu yang serba ringkas ini.
MEE BANDUNG
Tulang dan daging - direbus
4 biji kentang - potong bulat2 nipis, digoreng kemudian diblend
Boleh gantikan keledek tapi jika keledek di rebus dahulu kemudian di lenyek halus
Bahan kisar
30 tangkai cili kering
3 labu bawang besar
6 ulas bawang putih
1 cwn udang kering - direndam dan dikisar
2 sudu besar sos tiram
6 sudu besar sos cili
2 kiub daging
1 buku gula melaka (yg kecil)
2 sudu besar kacang tanah
garam dan gula secukup rasa
udang basah
fish ball
sotong
tomato dibelah 4
karot
bunga kubis
telur
Bahan yg dimakan bersama
daun sawi - di celur
mee kuning
daun sup n daun bawang
bawang goreng
tauhu goreng
Panaskan minyak 1 senduk
Tumis bahan yg dikisar hingga naik bau dan garing.
Masukkan kentang yg telah dikisar masak hingga sedikit garing.
Masukkan daging dan air rebusan tulang masak hingga mendidih.
Masukkan kiub daging, sos cili, sos tiram dan gula melaka.
Masak hingga gula larut.
Masukkan buah tomato, garam dan gula secukup rasa.
Masukkan udang, sotong, fish ball dan masak hingga sedikit pekat.
Akhir sekali masukkan karot, dan bunga kubis.
Masa menghidang panaskan kuah dan pecahkan telur dlm kuah (jangan kacau) biar hingga telur keras dan bolehlah dihidangkan bersama mee kuning, sawi daun sup daun bawang, bawang goreng, tauhu dan cili jeruk jika suka...
BUBUR KACANG HIJAU DURIAN
2 cawan kacang hijau ~ di rendam hingga kembang
1 ketul gula melaka
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan gula merah
2 cawan air
1 cawan santan
1 helai daun pandan di simpul
secubit garam
6 ulas durian
air secukupnya
Satukan gula melaka, gula pasir dan gula merah dalam periuk bersama daun pandan dan masak hingga gula larut. Kemudian di tapis.
Sementara itu dalam periuk lain rebus kacang hingga empuk
Bila dah empuk masukkan air gula yang telah di tapis tadi
Biarkan didih sebentar
Masukkan santan dan garam
Akhir sekali masukkan durian
Masak hingga didih
Jika terlalu pekat tambahkan air.
Sedia di hidangkan
AIR NENAS
1 biji nenas ~ buang kulit dan empulur tengah kemudian di parut
Gula secukupnya
1 helai daun pandan di simpul
Perasa nenas
Air secukupnya
Pewarna kuning jika perlu
Satukan nenas parut bersama air, daun pandan dan gula dalam periuk dan masak hingga didih.
Setelah didih, sejukkan
Bolehlah hidangkan dengan ketulan ais.
2 comments:
cantiknya .. acik ita.. selamat berpuasa
Terima kasih kak ita share resepi.
Post a Comment