Menu 3 Ramadhan 1437 H - masam manis f

Breaking

Jun 8, 2016

Menu 3 Ramadhan 1437 H


Waaahhhh.... ku lihat hijau...
Assalamualaikum..
Sebentar lagi umat Islam di Malaysia dan yang sewaktu dengannya  akan berbuka puasa. Mungkin ada negara lain yang baru mula berpuasa. Mungkin ada yang lagai dua tiga jam lagi menunggu waktu berbuka.




Tika dan saat ini, suri rumah lah yang paling sibuk berpencak silat di dapur menyediakan juadah untuk berbuka puasa. Ada juga yang masih sibuk mencari juada berbuka di bazar Ramadhan.
bagi kami sekeluarga, tahun ni.. ita merancang untuk memasak sendiri untuk keluarga. Lebih menepati selera anak-anak, dapat makan bersama di samping dapat berjimat juga.

Menu ita hari ini pun sama juga masih simple. masih lagi selera anak-anak.

Untuk sahur ita masak yang simple juga. Ikan masak asam


IKAN MASAK ASAM

2 ekor ikan kembung - disiang, cuci bersih digaul dgn kunyit dan garam dan digoreng hingga kuning keemasan. angkat dan toskan minyaknyer.

2 biji bawang besar - dipotong bilat
1 biji cili merah - dihiris serong
1 biji cili hijau - dihiris serong
6 biji cili api - dibelah 2
3 ulas bawang putih - dimayang
1 cm halia - dimayang
sedikit belacan jika suka
200 ml air asam
garam secukup rasa

Panaskan minyak dan tumis bahan yg dimayang hingga harum. Masukkan air asam dan belacan yg telah dikisar dan masak hingga didih. Perasakan garamnyer.
Kemudian masukkan cili api, cili hijau, cili merah dan bawang besar.
Akhir sekali masukkan ikan kembung biar seketika hingga kuah menyerap dan sedia dihidangkan.

Simple-simple aje menu bersahur ita. Janji ada nasi.. kami memang akan bersahur dengan nasi setiap hari


Petang ni ita sediakan lontong untuk keluarga. masih lagi yang simple dan ita masukkan bahan yang ringkas-ringkas aje.. Mana yang anak-anak tak suka makan ita tak letak. Ini bertujuan untuk elakkan pembaziran di bulan yang mulia ini.

Satu yang istimewa ada serunding daging kiriman anak murid ita dari Kelantan. Adoiii... tak sabar nak tunggu waktu berbuka. dah tak sabar nak merasa serunding daging ni.. mesti sedap! kebetulan kami memang mengemari serunding daging. kalau balik Kota Bahru berkilo-kilo kami beli untuk stock. Terima kasih ya Puteri Marina atas kiriman serunding daging ni.. nanti lepas buka baru akak dapat rasa.


LONTONG

Bahan Sayur 

1/2 biji kobis 
8 batang kacang panjang 
1 batang lobak merah 
1 biji sengkuang kecil 
1 biji terung panjang 
1 keping tahu kering ~ rendam 
4 biji kentang 
4 keping tauhu ~ di potong kecil dan goreng 
4 keping tempe ~ dipotong dan digoreng 
2 ikat suun ~ direndam 
lada merah dan hijau ~ dipotong serong


Bahan Rencah ~ dikisar halus

2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 jari kunyit hidup
1 hiris halia
2 sudu udang kering
2 sudu ikan bilis
sedikit belacan  
2 sk jintan kasar ~ digoreng tanpa minyak
2 batang serai ~ dititik 
4 helai daun salam 
1/2 jari lengkuas ~ dititik


Bahan lain

200 g udang hidup yg dikupas kulit 
2 liter santan pekat dan cair ~ daripada 2/3 biji kelapa
air secukupnya 
garam secukup rasa 
1/4 cawan minyak utk menumis 


Pijarkan minyak dalam periuk dan tumis bahan-bahan kisar dan serai hingga wangi. Masukkan udang dan tumis lagi
Kemudian  masukkan santan, daun salam, lengkuas dan masak hingga mendidih.
Masukkan sayur-sayuan bermula dengan sayur keras dulu dan tambah air secukupnya hingga sayur tenggelam. Bubuh garam secukup rasa dan masak lagi hingga mendidih dan sayur lembut.  
Kemudian masukkan bahan-banahn yang lain
Biar hingga kuah didih
Kuah lodeh di sajikan bersama lontong atau nasi himpit ataupun ketupat. Enak di makan bersama sambal tumis, kuah kacang, serunding, rendang  dan telur rebus



Untuk minuman pula hari ini ita sediakan air bandung hijau. Resepi yang di kongsikan oleh Hasue  dan ita ambil dari My Resepi. Ita buat sendiri Kordial Pisang kerana ita tak jumpa cari di sini



AIR BANDUNG HIJAU

Air secukupnya
1 sudu teh esen pisang
1 sudu teh pewarna hijau 
1 helai daun pandan di simpul
gula secukup rasa
1 tin susu cair

Masak air bersama gula dan daun pandan hingga larut
Letakkan esen pisang dan pewarna hijau
Bila didih matikan api dan biarkan sejuk
Tuang air dalam jug
masukkan susu cair
masukkan ketulan ais
Sedia di nikmati

Untuk pemanis mulut pula ita sediakan kuih sago Bronok. Dah lama nak buat tapi asyik tersangku-sangkut aje.. hari ni dapat juga ita merasa




SAGO BRONOK
Resepi Oleh : Mama Kastam Tioman

1 cawan sagu berwarna ~ merah atau hijau
2 cawan air
1 sudu teh garam
3/4 cawan gula
1/2 biji kelapa parut putih
1 helai daun pandan di simpul

Rendam sebentar sagu, kemudian di rebus dengan daun pandan sambil senantiasa di kacau
masukkan gula dan masak lagi hingga gula larut dan sagu menjadi jernih
Bila adunan pekat tutup api dan tuangkan dalam loyang 8 inc yang di oleh minyak
Kukus selama 20 minit hingga masak.

Kelapa pula di gaul bersama garam
Bila kuih masak, potong dan salukan dengan kelapa




  • Selamat berbuka puasa dan selamat menjamu selera


3 comments:

Warisan Petani said...

Wkmsalam.
Nampak semuanya sedap. Selamat berbuka.

Kak Rose said...

ku lihat hijau...... cantik dan yang pasti sedap. suka dengan kaler yang lembut macam ni.

wanmar said...

Menu kak ita sangat membantu di kala kebuntuan idea untuk memasak di bulan mulia ini

Post Top Ad

test