Lauk macam ni kalau lawan dengan ikan kering dan ada pula sambal belacan.. pasti tak toleh kiri kanan. Bertambah pula cuaca sekarang yang panas melampau.. lauk yang simple-simple inilah yang selera di nikmati.
MASAK LEMAK PUTIH KANGKUNG DENGAN KELEDEK
1 ikat sayur kangkung ~ di potong ambil daun dan batang yang lembut. batang kangkung belah 2
2 batang keledek ~ di potong kecil
1 batang cili merah ~ di hiris
1 cawan santan
air jika perlu
garam secukup rasa
Bahan Kisar
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 gengam ikan bilis atau udang kering ~ di rendam lembut
Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar hingga harum
Tambahkan air dan keledek dan rebus hingga keledek empuk
Masukkan santan
Perasakan dengan garam secukup rasa
Akhir sekali masukkan kangkung dan cili merah
Biar sayur lecur sikit , tutup api dan hidangkan
6 comments:
wuiiiih mantap nih CHEF boleh ane coba ga kayak nya enak nih..
Hi, I tasted this dish last weekend in Kampung Chitty Melaka and I was told this is one of their Peranakan Chitty dish. It was delicious.
kecur liur... sedapnya :D
first time ni jumpe resipi ni..boleh try~~ :)
wahhh kene try ni
Kak Ita.. lauk lemak2 putih ni memang sy suka. Kalau ada keledek, sy suka lenyek dengan nasi.. wowww... kecur ailio.. haha. Paling best dilawankan dengan sambal belacan dan ikan kering, mmg bertambah nasilah jawabnya.. hurmmmm...
Post a Comment