Apr 16, 2017

Nasi Lemak Mudah Dan Ringkas


Ita sediakan nasi lemak ni 2 hari yang lalu. Sebenarnya ita seringkali menyediakan nasi lemak untuk sarapan atau makan malam keluarga. Rata-rata anak-anak dan suami ita suka akan nasi lemak yang membuatkan ita kerap memasak nasi lemak untuk hidangan keluarga.

Nasi lemak makanan yang cukup popular di Malaysia. Kini di makan tidak kira untuk sarapan pagi mahupun untuk makan malam. Cara penyediaan nasi lemah cukup mudah dan ringkas sebenarnya, tapi kini terdapat pelbagai pilihan lauk pauk yang di makan bersama nasi lemak menjadikan ianya satu hidangan yang cukup di gemari tidak mengira bangsa dan kaum.

Berita gembira untuk adik-adik yang mula berjinak-jinak ke dapur. Sekarang kak ita ada rancangan baru.. "mari memasak bersama kak ita " di ig kak ita. Bagi adik-adik yang baru cuba-cuba nak ke dapur,  yang baru mula nak memasak untuk kelurga, bolehlah follow kak ita di ig kak ita azlitaaziz
Buat masa ini ada beberapa resepi yang kak ita tunjukkan cara memasaknya dan salah satunya adalah resepi set lengkap Nasi Lemak ini. Selain itu kak ita juga ada kongsikan bagaimana kak ita menyediakan kek 3D berbentuk teddybear bagi adik-adik bakers kita yang baru berjinak-jinak dalam dunia bakers. Insyaallah jika ada kek deco yang lain kak ita akan kongsikan di sana. Jadi rajin-rajinlah jenguk ig azlitaaziz ^_^ jangan lupa like dan follow ya!

Sebenarnya ita terpanggil untuk menunjukkan cara memasak, setelah ita dapati masih ada lagi adik-adik ita di luar sana yang masih takut ke dapur dan masih lagi tidak pandai memasak. Ada yang anak dah masuk 3.. 4 pun.. masih lagi tak pandai memasak. Aduh! sedih akak...
Memasak bukanlah satu yang sangat susah.. ia cukup mudah sebab tu kita seringkali dengar orang kata.. ala resepi campak-campak aje.. itu sudah cukup mengambarkan yang memasak ni sangat mudah semudah ABC.

Sebenarnya ita dulu pun tak pandai masak tau! ialah ita mempunyai adik beradik yang ramai.. dan emak telah membahagikan tugas mengurus rumah tangga kepada kami adik beradik. Ada yang tugasnya masak, ada mengemas, ada yang basuh kereta, ada cuci baju, ada lipat kain.. dan tugas ita mengemas dan pergi kedai.. sebab itu ita memang tak pandai masak.. kalau kemas rumah tak payah cakap memang tip top! ( amboi angkat bakul nampak.. hihi )

Bila berumahtangga, adoiii... seram sejuk di buatkannya lebih-lebih lagi bila kena tinggal dengan mak mertua. Mujur masa tu ita kerja jadi masa ita tak banyak di rumah. Bila tinggal rumah sendiri.. barulah ita kerkial-kial nak belajar masak. Apa yang membuatkan ita nak belajar masak bila mak ita pesan " kita kalau nak suami sayang kita.. jaga makan pakai dia... yang paling penting jaga perut dia.. "  mak mertua ita pula selalu ingatkan ita supaya jangan biarkan orang lelaki masak untuk kita..
Kata-kata dari dua insan yang amat ita sayangi inilah yang membuatkan ita berkobar-kobar dan berazam untuk pandai memasak.

Ada orang dia akan kata " saya dah kata kat suami sebelum kawin lagi.. saya tak pandai masak.. jadi bila dah kawin jangan paksa saya masak sebab saya memang tak tahu masak"

Adik-adik yang kak ita kasihi dan sayangi...
Jangan jadikan kata-kata kita sebagai senjata kita untuk mengelak atau melepaskan tengkuk dari menjalan tugas dan tanggung jawab. Memaglah semua orang pun tak pandai masak.. tapi kalau kita tak nak belajar dan perbaiki diri.. sampai bila..? kalau tak pecahkan ruyung mana nak dapat sagunya.. tak ada satu orang manusia pun yang lahir-lahir terus pandai masak.. nak seibu daya tak nak seribu dalih. Sebab tu ada pepatah atau kata-kata orang tua.. orang perempuan ni belajar setinggi langit pun akhirnya duk ceruk dapur jugak! itu menunjukkan betapa besarnya tanggungjawab kita sebagai ibu dan isteri..

Adik-adik sayang tak kat suami...? sayang tak kat anak-anak..?
haaaa... kalau sayang haruslah di belai macam kita sayang kucing.. kita belai.. kita bagi makan baik-baik.. ni tahu sayang aje... tapi tak nak masak untuk suami dan anak-anak.. kalau suami cari orang lain.. pandai pulak meraung.. melakak..

Ok kak ita tak nak membebel.. tolong ya adik-adik.. cuba belajar masak.. tak susah mana pon.. akak percaya bila adik-adik dah mula memasak pasti rasa seronok sangat!! bila tak masak rasa macam ada yang tak cukup lengkap tugasan kita sehari.. ala.. belajar masak yang simple.. simple aje dulu.. akak percaya bila adik-adik akak dah mula masak pasti suami dan anak-anak dah tak nak makan kat luar dah.. mesti nak rasa air tangan ibu tersayang...

Jom kita semak resepi nasi lemak mudah dan ringkas. Untuk cara memasak boleh lihat di ig ita azlitaaziz


NASI LEMAK MUDAH DAN RINGKAS

3 cawan beras ~ cuci bersih dan toskan airnya
3 cawan air
* jika masak tak ramai boleh lah kurangkan sukatan beras. Sukatan air dan sukatan beras adalah sama jika gunakan beras biasa. Tapi bergantung pada beras jugak. Jadi harus kenal dengan beras yang di gunakan.
3 sudu besar santan KARA ( santan ni campur dengan air * kalau guna 2 cawan beras santan letak 2 sudu )

1 sudu teh halba
1 sudu teh garam halus
3 ulas bawang merah ~ di hiris
1 batang serai ~ di ketuk perdunya
2 inc halia ~ di titik atau di hiris

Dalam periuk nasi, panaskan  minyak
Kemudian tumiskan bawang hiris, halia, daun pandan, dan serai hingga layur.
Bila dah layur dan naik bau, baru masukkan halba. Halba jangan  tumis awal sebab ia cepat hangus, bila hangus nanti rasa pahit
Kemudian masukkan santan dan biarkan ia didih
Bila dah didih, masukkan garam secukup rasa
Akhir sekali masukkan beras
Jika airnya kurang boleh tambah air, mengikut sukatan air untuk memasak nasi anda
Tutup periuk dan biarkan nasi tanak seperti biasa

SAMBAL TUMIS IKAN BILIS 

1 cawan ikan bilis ~ di siang dan di goreng

Bahan kisar
1 cawan cili kering ~ potong , rendam hingga lembut dan di kisar
10 ~ 15 biji bawang merah ~ dikisar ( bawang letak lebih-lebih nanti kuah sambal manis )
5 ulas bawang putih ~ dikisar
belacan sebesar 50 sen. Di kisar bersama cili ( kalau tak nak sambal bau belacan yang kuat bakar dulu belacan tu)

1 sudu besar asam jawa campur air dan jadikan jus, ambil jusnya sahaja
1 sudu teh garam 
6 ~ 7 sudu besar gula ( gula ni letak sikit dahulu, rasa manisnya. Biasa ita letak 6 sudu )
1/2 sudu teh aji no moto jika suka

Panaskan minyak. Bila buat sambal minyak kena banyak supaya bahan tumis kita dapat di tumis garing. Lagi sau sambal kita tahan lama.
Bila minyak dah panas gorengkan ikan bilis hingga garing
Angkat dan toskan
Panaskan minyak semula
Bila minyak dah panas, masukkan cili kering, belacan, bawang merah dan bawang putih yang telah di kisar. Tumis hingga garing dan pecah minyak
Tumis ni lama-lama ya sebab bagi dia betul-betul garing dan hilang semua bau maung lada.
Bila dah garing masukkan air asam jawa
Lepas tu perasakan dengan garam
Kemudian masukkan gula. Gula ni kita letak banyak sebab sambal kalau manis-manis pedas sedap! Bila dah letak gula warnanya akan bertukar kemerah-merahan berkilat.
Biar dia merenih kejap 
Kemudian tutup api dan biarkan sejuk
Bila sambal dah sejuk baru masukkan ikan bilis, supaya bila makan ikan bilih masih rangup!

SAYUR KACANG GORENG

1 ikat sayur kacang panjang ~ potong serong
1 batang lobak merah ~ potong mancis
1 batang cili merah ~ hiris nipis

bahan hiris

5 ulas bawang merah ~ di hiris
3 ulas bawang putih ~ hiris halus
1 inc halia ~ hiris halus

Panaskan minyak dalam kuali
Bila minyak dah panas, masukkan bahan hiris dan masak hingga layur
Masukkan sayur yang telah di hiris
Masak hingga sayur layur tapi masih rangup ( jangan lama sangat masak sampai lecur )
Perasakan dengan garam dan secukup rasa
Angkat dan hidangkan bersama nasi lemak





Apr 15, 2017

Kek Onde-onde yang sedap sangat!


Seperti yang kak ita janjikan dalam ig dan dalam blog yang kak ita akan kongsikan resepi kek yang sangat sedap ini.
Pelbagai kek kini muncul di pasaran dengan pelbagai tema dan rupa. Kini satu lagi kek yang pada kak ita amat serasi dengan anak tekak kak ita yang ke kampungan ni. Kek onde-onde di beri nama , mungkin cara penyediaannya yang mirip kepada kuih onde-onde atau rasanya yang mungkin serupa barangkali. Tapi pada kak ita, kek dan kuih adalah dua benda yang berbeza dan kak ita gabungkan keduanya dalam satu kek supaya dapat di nilai sendiri keenakkan yang sungguh asli.


Mungkin ada yang kata kek ni sama dengan kek pandan gula Melaka, hampir serupa tapi agak berlainan dari segi krimnya kerana pandan gula Melaka menggunakan swiss meringue buttercream , manakala kek onde-onde menggunakan cheese. Itulah yang memberikan kelainan pada kek yang satu ini.

Ok lah.. kita tak payah nak sembang banyak sangat, nampak dah berjeje-jejeh.. dah air liur masing-masing... ^_^  Jom kita masuk dapur dan kita mulakan proses untuk menyediakan kek yang sungguh enak ini.



KEK ONDE-ONDE


Kek Span Pandan

150 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
150 gm gula halus
5 biji telur A
80 ml santan
4 helai daun pandan
80 ml unsalted butter yang di cairkan
1 sudu besar ovellete
pewarna hijau
pandan emulco



Mula-mula kita satukan tepung gandum dan baking powder dan ayak
daun pandan cuci bersih dan potong kecil. Masukkan dalam blender, letakkan santan dan kisar hingga halus. Kemudian di tapis
Satukan jus santan pandan dengan pewarna pandan dan paste pandan emulco. Kacau rata
Butter di cairkan


Satukan telur, gula dan ovellet dan mixer dan putar hingga berbuih
Masukkan tepung yang telah di ayak dan putar hingga gebu
Masukkan pula jus pandan santan dan putar dengan speed laju hingga gebu
Tutup mixer
Masukkan butter cair dan kaup balik rata
Tuang adunan sama banyak dalam 2 loyang 8 inc yang telah di sapu butter dan di letakkan kertas minyak ( anggaran 350 gm setiap satu loyang )
Bakar dalam ketuhar yang telah di panaskan 15 minit awal pada suhu 170 selama 45 minit
Setelah masak, cepat-cepat keluarkan dari loyang dan terbalikan atas redai.
Kemudian terbalikkan semua atas lapik kek.
Proses ini kena lakukan dengan cepat supaya kek tak turun atau penyek oleh tarikkan graviti.

Setelah kek kita siap kita sediakan pula syrup gula Melaka

Syrup Gula Melaka

1/2 cawan gula melaka ~ di hiris atau 4 keping gula Melaka
1/2 cawan air
1 helai daun pandan di simpul
1 sudu besar tepung jagung


Satukan semua bahan ini dalam periuk dan masak hingga ia pekat. Jangan lupa untuk sentiasa di kacau sewaktu proses memasak gula
Kemudian tapis
Biarkan ia sejuk

Sementara kita tunggu syrup gula Melaka kita sejuk, kita sediakan pula krimnya



Cream Cheese Gula Melaka

250 gm cream cheese
200 ml syrup gula Melaka
60 gm gula icing
300 gm whipping cream
12 gm gelatin
45 ml air


satukan gelatin dalam air dan biarkan ia kembang
Kemudian cairkan cara kukusan atau masukkan dalam microwave
Satukan cream cheese dan gula icing, dan putar hingga ia lembut dan berkrim
Tuangkan gelatin yang cair sambir terus di putar


Kemudian tuangkan syrup gula Melaka dan gaul rata
Dalam mixer yang bersih, putarkan non dairy whipping cream hingga kental
Satukan whipping cream bersama cheese gula melaka dan kaup balik rata
Sedia di gunakan



Proses Penyediaan


Kek span pandan yang telah kita sediakan tadi, kita potong setiap loyang kepada 2 keping
Ini bermakna kita akan dapat 4 keping kek span yang nipis

Letakkan sekeping kek atas lapik kek
Tuangkan syrup gula melaka dan ratakan
Paipkan cream cheese gula Melaka dan ratakan
Kemudian letakkan sekeping lagi kek
Ulang proses yang sama hingga selesai.
Salutkan keseluruhan kek dengan cream cheese gula Melaka
Kemudian salutkan keseluruhan kek dengan kelapa kering ( boleh di beli di kedai bakery)
Hiaslah kek mengikut citarasa anda.



Selamat mencuba dan selamat menjamu selera !


Apr 11, 2017

Russian Honey Cake Medovik


Mulanya  ita ingat nama kek ini Mendovik, rupanya ita silap bila seorang rakan ig dari Russia menegur dan menyatakan nama sebenarnya kek ini adalah Medovik bukan Mendovik. Med dalam bahasa Russia adalah madu dan oleh itu ramai yang lebih gemar memanggil kek ni dengan nama Russian Honey Cake.

Kek ini di katakan sudah mula menular viralnya kini. Ita pun tak pasti sejauh mana viral kek ini dan di mana keistimewaan kek ini sehingga ianya menjadi viral. Rasanya ke... atau rupa dan kejadiannya.. atau hanya indah khabar dari rupa aje..

Ramai yang menyatakan kek ini sedap! tapi mungkin tidak bagi tekak anak kampung ini. Kek yang di buat dari biskut madu dan di lapisi krim masam ini tidak serasi dengan anak tekak ita yang lebih sukakan kek yang lebih lembut dan ringan. Bukanlah ita katakan kek ini dari kategori kek yang berat-berat.. tapi tak tahulah mungkin bau madu yang kuat tidak dapat di terima oleh tekak ini. Bila ita tanya pada suami ita dia kata, rasanya biasa-biasa sahaja.. Tapi tak tahulah pada selera dan citarasa orang lain...


Kek ini di buat menggunakan biskut yang di adun sendiri. Rasanya seakan biskut marrie cuma di buat dalam saiz yang besar dan menggunakan madu asli. Oleh itu bau semerbak madu dari biskut ini yang menbuatkan ianya di berikan nama Medovik atau Russian Honney Cake. Kadang ita terfikir jugak buat apalah susah-susah nak buat biskutnya ni.. kalau guna biskut marrie kan lebih mudah.

Kek ini mungkin kek tradisi Russia , oleh itu biskutnya di sediakan sendiri dalam menghasilkan kek yang berlapis-lapis ini. Terdapat beberapa versi untuk fillingnya dan ita juga tidak berapa pasti yang mana satu adalah yang original Medovik.
Kerana biskutnya di buat menggunakan madu, ada  yang menyatakan krimnya sesuai menggunakan gabungan krim masam atau sour cream untuk nak menyeimbangkan rasanya.
Ada yang menggunakan cream custard bersama gabungan dulce de leche sebagai fillingnya. 
Ada juga yang menggunakan mascopon cheese untuk fillingnya kerana nak membezakan ia dari cream cheese frosting biasa.

Tidak hairanlah jika kek ini agak mahal jika menggunakan Mascorpone Cheese dalam penyediaannya, kerana 500gm Mascorpone cheese sahaja sudah berharga RM 45 ++ wah! mahal betul.. tapi memang lain bila menggunakan mascorpone cheese dari cheese biasa kerana mascorpone lebih lembut dan lebih enak!

Untuk sesuaikan krimnya dengan cuaca kita yang panas, ita meletakkan halal gelatin agar krim lebih solid dan tidak mudah cair dengan cuaca kita yang sememangnya panas. Tapi terpulanglah pada anda.. nak letak atau tidak.

Kek ini ita sediakan atas permintaan rakan follower yang minta ita cuba dan rasa kek yang dikatakan sedang viral ini. Ita pun memang suka mencuba, jadi ita pun merebut peluang untuk mencuba dan merasa sendiri kek ini.

Resepi ita kali ini ita menggunakan cream filling mascopone, tapi ita letakkan juga resepi kastard untuk di cuba jika ada yang tidak sukakan cheese bolehlah gunakan krim kastard.


RUSSIAN HONEY CAKE MEDOVIK

Sebelum kita nak sediakan kek kita kena sediakan biskutnya dulu. Ita menggunakan madu asli, oleh sebab itu biskut ita agak perang sedikit warnanya. Anda boleh guna apa-apa sahaja madu yang anda suka.

Untuk resepi asal oleh Natashaskitchen, satu adunan dapat menghasilkan kek berlapis 8 keping. Ita buat 1 1/2 adunan untuk menjadikan kek ita sedikit tinggi . Di sini ita letakkan resepi asal oleh Natasha, jika ada yang nak buat tinggi bolehlah buat 1 1/2 adunan macam ita. Ita juga kurangkan sukatan gula kerana ita tak mahu ia terlalu manis.

LAPISAN BISKUT
Resepi Oleh Natashaskitchen


1/4 cawan madu asli
3/4 cawan gula halus ( ita kurangkan 1/2 cawan )
2 sudu besar unsalted butter
3 biji telur saiz A ~ di kocok dahulu
1 sudu teh baking soda
3 cawan tepung gandum



Satukan dahulu baking soda dan tepung dan ayak.
Masukkan madu, gula dan butter dalam periuk dam masak dengan api yang perlahan hingga gula larut.
Setelah gula larut, tutup api dan terus masukkan telur yang telah di kocok dan terus kacau hingga rata. Pastikan telur tidak menjadi scrambled egg ya, kena kacau cepat-cepat.
Kemudian masukkan tepung sedikit-sedikit sambil di kacau hingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan


Keluarkan doh dari periuk dan sedia untuk di canai ketika ia suam


Roll doh panjang dan potong doh kepada 8 kepingan. Setiap kepinggan ita timbang anggaran 90 gm
Sediakan 8 keping kertas minyak yang di potong bersaiz 10 inc.
* sebelum tu ita nak ingatkan dulu tentang oven. Ita menggunakan oven industri yang membolehkan ita membakar terus sebanyak 4 keping dalam 1 masa. Jika anda tak ada oven industri, anda kena bakar sekeping-sekeping. Oleh itu pastikan anda canai satu persatu. Lepas canai terus bakar sekeping dulu, bila dah masak, baru canai sekeping lagi dan bakar. Jangan canai terus 8 keping kerana adunan akan mengecut dan membuatkan kepingan menjadi tidak sama besar.

Taburkan sedikit tepung atas kertas untuk memudahkan proses mencanai
Canai doh nipis anggaran saiz 8 atau 9 inc dan ketebalan 1/8 inc
Kemudian ambil cutter atau kalau tak ada cutter boleh cuna loyang untuk dapatkan ukuran bulat saiz kek yang kita kehendaki.
Potong dengan pizza cutter.
Lebihan tepi doh di biarkan atas kertas dan di bakar sekali. Ini untuk membuat serdak
Cucuk kepingan doh dengan garfu
Bakar dalam ketuhar suhu 170 ~ 190 bergantung kepanasan oven masing-masing selama 5 ~ 10 minit atau hingga ia kuning keemasan
Bila dah masak angkat dan tanggalkan kertas minyak
Ulang proses yang sama untuk 7 lagi kepingan biskut
Biarkan sejuk


Baki lebihan kepingan biskut tu pula , masukkan dalam foodprosessor atau blender kering dan blend halus


Sekarang kita nak sediakan fillingnya pula. Untuk kek yang ita sediakan ini, ita menggunakan sour cream mascarpone cheese. Tapi ita juga letakkan cream custard untuk di cuba oleh mereka yang tidak sukakan cheese.

SOUR CREAM MASCORPONE CHEESE
Rujukkan : Grub Ruffian

1 cawan sour cream
1/2 cawan mascarpone
1/2 cawan gula icing
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar lemon paste ( ita tambah )
30 ml air ( ita tambah )
8 gm gelatin ( ita tambah )
250 gm non dairy whipping cream ( ita tambah )


Satukan gelatin dalam air dan biarkan kembang sebentar
Cairkan gelatin cara double  boil
* Gelatin ni terpulang lah kalau nak letak boleh tak letak pun tak apa.


Satukan mascorpone cheese, sour cream, gula icing dan vanilla dalam mixer dan putar hingga lembut.
Kemudian masukkan gelatin cair dan putar sebati ( jika suka )
Dalam mangkuk mixer lain, putar whipping cream hingga kental
Satukan whipping cream dalam cream mascorpone dan kaup balik rata
Sedia di gunakan

Jika tak suka cheese boleh cuba resepi krim kastard di bawah untuk fillingnya

CREAM CUSTARD
Resepi Oleh : Mira

6 biji kuning telur
3 cawan susu segar
3/4 cawan gula halus
1/2 cawan tepung gandum
2 sudu teh esen vanilla
1/4 sudu teh garam
1/2 cawan unsalted butter ~ suhu bilik

Dalam periuk, satukan susu segar dan tepung dan masak atas dapur dengan api perlahan. Pastikan jangan sampai masak. Panas sahaja
dalam periuk lain satukan kuning telur, gula dan vanilla dan pukul hingga sebati.
Perlan-lahan masukkan susu panas tadi dan kacau cepat-cepat hingga sebati.
Panaskan semula atas dapur dengan api perlahan dan masak hingga ia menjadi custard yang berkrim
Kemudian masukkan butter dan kacau rata
Biarkan ia suam dan simpan dalam peti aias selama 1 jam sebelum di gunakan

Cara Penyediaan


Letakkan 1 kepingan biskut atas lapik kek
Kemudian letakkan krim
Ulang proses yang sama hingga habis
Salut keseluruhan kek dengan baki krim
Salut juga keseluruhan krim dengan crumb yang kita dah kisar tadi
Simpan dalam peti ais hingga krim mengeras ( semalaman )
Sedia di nimakti dingin


Selamat mencuba! 



Apr 5, 2017

Teh Tarik Cake



Assalamualaikum..
Pasti ramai yang tertunggu-tunggu resepi terbaru dari ita kan..?
Maaf sanga-sangat ya.. sebab ita sekarang kurang bersiaran di blog, kurang kongsikan resepi yang sedap-sedap!

Sebenarnya nak sangat berkongsi resepi, banyak resepi yang ita dah kumpulkan yang semestinya sedap untuk pengunjung setia blog kesayangan ita ni..
Tapi masa cukup mencemburui ita.. Kadang ita pun takut nak kongsi.. ialah takut ada yang marah sebab ita share resepi free. Ialah ada yang kata mereka buat kelas, jadi tak adillah ita kongsikan resepi secara percuma.

Sebenarnya  ita sekadar berkongsi resepi aje.. dan ita kumpulkan resepi yang dah ita cuba untuk koleksi ita sahaja. Tak salahkan kalau resepi yang sedap kita kongsikan dengan rakan-rakan yang lain juga. Ada juga resepi di minta oleh follower ita. Tak nak menghampakan permintaan mereka dan ada kala ita juga teringin nak merasa , maka ita cubalah resepi tersebut. Dan jika berhasil dan rasanya enak pada selera ita dan keluarga, maka ita kongsikan untuk rakan-rakan yang lain juga.

Jangan takut kerana ita tak kongsikan resepi anda pun. Resepi ni adalah hasil perkongsian rakan-rakan alam maya juga. Ada juga yang ita olah sendiri resepi mengikut keselesaan ita. Jadi jangan takut dan jangan risau. Ingat satu aje... percaya pada rezeki Allah.


Hari ni ita nak kongsikan satu lagi resepi yang pada ita sangat sedap! tak terlalu berat dan sesuai mengikut citarasa tempatan rakyat Malaysia yang rata-rata sukakn teh tarik. Walaupun ita tak minum teh tarik, tapi perasaan nak merasa tu cukup menebal bila ada seorang student ita dari Singapura yang cadangkan ita untuk mencuba!

Sedap katanya dan katanya lagi kek ini sedang popular di Singapura. Ia pun apalagi, pantang betul kalau orang kata sedap! mesti nak cuba. Ita pun cuba google resepi. Tak banyak yang kongsikan resepi kek Teh tarik ni, sehinggalah ita bertemu dengan blog INI

Ita cuba olah semula resepi mengikut keselesaan ita dan citarasa ita sekeluarga. Tapi memang sedaplah kek ni.. lembut dan tidak terlalu berat dan sesuai untuk di hidangkan pada rakan-rakan dan keluarga dan sudah semestinya bagi pengemar teh tarik.

Sebenarnya kek ini ita sediakan sempena ulang tahun suami ita yang jatuhnya pada 1 April yang lalu. Tapi di sebabkan masa tu ita agak sibuk dengan kelas, ita tangguhkan untuk menyediakan kek ini sehinggalah ita dapat hari yang betul-betul ita free.

Alhamdulillah bila suami suka rasa kek yang enak ini. Ita pasti anda pun mesti suka.
Jom cuba!



TEH TARIK CAKE

Mula-mula kita kena sediakan dulu air teh tarik

Teh Tarik Syrup

8 bag teh uncang Lipton
1 cawan air panas
1/2 cawan susu pekat manis

Satukan teh uncang dalam air panas dan rendam hingga kembang dan dapat air teh yang pekat
Larikan 4 sudu besar untuk buat sauce caramel
Baki air teh tadi satukan bersama susu pekat manis


Kek Span Teh Tarik

180 gm gula caster
170 gm tepung
50 gm serbuk badam ~ di bakar sebentar
4 biji telur
15 gm ovelette
1 s/teh baking powder
70 ml teh tarik syrup
1 sudu teh esen vanilla
50 gm butter ~ di cairkan


Sediakan 2 loyang bersaiz 8 inc dan di lapik kertas serta di oles dengan butter
Panaskan oven 15 minit awal dengan suhu 170 C

Tepung di satukan bersama baking powder, kemudian di ayak
Serbuk badam di panggang sebentar
Butter di cairkan

Satukan semua bahan dalam mixer kecuali butter cair.
Dan putar dengan kelajuan perlahan ke laju hingga adunan gebu dan naik sekali ganda
Tutup mixer dan masukkan butter cair
Kaup balik adunan rata


Tuangkan adunan dalam dua loyang dengan sukatan sama banyak
Bakar pada suhu 170C selama 30 minit

Keluarkan kek dari loyang dengan segera setelah masak
Terbalikkan atas redai dan biarkan sejuk
Setelah sejuk, potong kek kepada 2 keping setiap 1 loyang
Ini bermakna kita akan dapat 4 keping kek yang sama ketebalannya.
Ketepikan

Cream Cheese Teh Tarik

250 gm cream cheese
130 gm gula icing
50 ml teh tarik syrup
15 gm gelatin
45 gm air
300 gm non dairy whipping cream
1 sudu teh esen vanilla


Satukan gelatin dalam air dan biarkan kembang
Cairkan gelatin secara double boil atau cairkan dalam microwave

Pukul cream cheese hingga lembut
Masukkan gula, teh tarik syrup dan esen vanilla dan pukul hingga lembut
Tuangkan gelatin dan terus pukul hingga sebati


Dalam mixer lain, putar non dairy whipping cream hingga kental
Satukan whipping cream bersama cheese dan kaup balik rata
masukkan dalam piping bag.

Teh Tarik Caramel Sauce

130  gm gula castor
110 ml dairy whipping cream
60 gm unsalted butter
4 sudu besar teh tarik syrup yang tiada gula ( yang kita dah larikan tadi )
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh esen vanilla


Satukan gula dan teh tarik tanpa susu dalam periuk dan masak hingga gula larut dan berbuih-buih
Masukkan butter, garam , esen vanilla dan whipping cream
Masak hingga berbuh dan pekat
Sejukkan


Kaedah Melayer Cake

Letakkan 1 lapis kek span teh tarik di atas lapik kek
Sapukan teh tarik caramel sauce dan ratakan
Paipkan cream cheese teh tarik dan ratakan
Ulang proses yang sama hingga habis
Baki Cream sapukan pada keseluruhan kek
Simpan dalam peti ais hingga ia sejuk dan mengeras

Setelah betul-betul sejuk baru tuangkan baki teh tarik caramel sos
Simpan semula hingga benar-benar keras dan dejuk
Hias kan kek mengikut kreativiti
Potong dan hidangkan bersama keluarga yummy!!




Selamat mencuba!







AzlitaMasamManis. Powered by Blogger.