Masak Lemak Cili Api adalah satu hidangan yang popular di Negeri Sembilan. Masakkannya cukup mudah dan ringkas. Sebenarnya selain menggunakan daging salai, kita boleh juga nak masak ayam, ikan, ketam atau udang.
Semalam ni ita sediakan udang masak lemak cili api untuk hidangan berbuka puasa semalam. Kalau nak buat sahur pun sesuai juga ni. Rasanya sangat sedap , lemak-lemak dan pedas-pedas, berselera sungguh anak-anak dan suami menikmati juadah berbuka puasa. Lawankan dengan sambal belacan dan ikan goreng dah buatkan bertambah-tambah nasi di pinggan
UDANG MASAK LEMAK CILI API
Bahan Kisar
15 ulas cili padi
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inc kunyit hidup
2 batang serai ~ dititik
1/2 kg udang ~ di bersihkan
2 biji santan
2 keping Asam keping
garam secukup rasa
4 pokok Akar ketumbar ~ bersihkan
2 biji tomato ~ potong 4
Campurkan santan, cili padi, bawang merah, bawang putih, kunyit, serai dan batang ketumbar dalam periuk , Hidupkan api dan masak sambil di kacau supaya tak pecah minyak
Setelah didih masukkan asam keping, udang, tomato dan biar udang masak
Perasakan dengan garam secukup rasa
Angkat dan hidangkan setelah udang masak
No comments:
Post a Comment