Fruits Pastry Cake - masam manis

Breaking

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Aug 24, 2018

Fruits Pastry Cake



Fruits Pastry Cake ni dah lama popular sebenarnya dan pernah viral di kalangan blogger masakkan pada tahun 2011 wah... dah lebih 7 tahun baru kini dia kembali viral semula. Kek ni kalau di kalangan blogger masakan yang mula perkenalkan adalah Rima dan Gert. Dulu kami blogger masakkan sehati sejiwa.. masing-masing kalau ada resepi baru yang sedap pasti akan di cuba oleh setiap blogger dan masing-masing akan memberikan respon yang baik terhadap resepi yang mereka cuba. Bila seorang cuba dan kata sedap.. apalagi yang lain tak boleh dok diam lah.. semua pun berlumba-lumba mencuba dan mempamerkan hasil olahan kek masing-masing..

Seronok sangat dunia blog masakkan masa lalu.. Ikatan persaudaran kami amat erat walaupun kami hanya berhubung atau berkenalan di alam maya aje.. sorang di JB sorang di Kuantan.. sorang di utara.. sorang di selatan mahupun yang berada di luar negara.. tapi kami rasa macam kita hidup berjiran saling kenal mengenal dan berkongsi minat yang sama.

Hidup berjiran di alam maya ni lain sikit.. walaupun kami tak dapat nak hulur pinggan bagi merasa apa yang kami masak.. tapi berkongsi resepi dan bercerita tentang keenakkan resepi yang di kongsi juga seolah kami dah mendapat sepiring kuih dari jiran sebelah rumah tau! hebat kan hubungan rakan blogger masakkan..

Tapi kini semuanya hanya tinggal kenangan yang mungkin terpahat dan tersemat kemas dalam lipatan silam. Masing-masing dah mula sibuk dengan urusan masing-masing. Banyak blog yang dah mula sepi tanpa berita.. ada yang dah bersawang dan ada juga yang dah berkubur..

Yang tinggal hanya beberapan kerat sahaja yang masih lagi meneruskan minat yang sama... maklumlah dengan teknologi internet yang semain pesat, orang ramai lebih suka berkongsi di fb dan ig, lebih cepat dan mudah nak asess kata mereka. Maka tinggallah blog-blog ni sepi tanpa pengunjung.

Berbalik pada resepi yang kak ita kongsikan kali ini, Fruits Pastry cake, kalau dulu ita cuba resepi dari Gert anda boleh rujuk resepi lama di SINI , resepi tu ita ada letak custard. Resepi asal Gert tak letak custard pon, ita je yang suka-suka letak custard, biasalah blogger sesekali kami juga suka derhaka... ialah kita anak beranak juga yang nak makan.. hihi tak bagi orang pon.. kalau pada tekak kami sedap , kami kongsilah kalau tak sedap tak kongsilah..

Jangan limitkan sangat pemikiran ketika memasak.. ada orang memang macam tu.. kalau cikgu ajar A tak boleh tukar B, dia akan pertahankan A sampai kiamat.. walaupun tak ada dosanya kalau kita cuba guna B, tak cuba tak tau kan.. kalau tak tahu tak jatuh hati lah.. ya tak?

Yang paling ita tak berapa suka, orang yang suka ambil kesempatan pada kelemahan dan kealpaan orang lain.. mak ita kata macam "buaya.." dia mengaga je.. tunggu mangsa aje nak ngap!
Adik-adik pon.. jangan malas nak mencari.. kebanyakkan resepi kek yang viral ni dah pernah di cuba oleh ramai blogger.. adik-adik cuma perlu curi masa sikit aje untuk search resepi.. tak lah kena tipu bulat-bulat dek oii.. yang buat PJJ ni memang suka sangat dengan orang yang alpa dan leka macam adik-adik ni.. yang tak suka nak mencari.. nak nanti bersuap je..

Akak banyak dapat aduan, yang mana pergi beli resepi PJJ sekali mereka dapat resepi yang pernah akak kongsikan. Siap dengan resepi sebiji dan lagi hebat print terus gambar dan resepi dari blog akak dan jual PJJ. Ya Allah macam ni pon ada..
Dik.. kalau adik tak galakkan mereka tak jual pon.. sebab adik-adik malas nak mencarilah maka timbulnya banyak PJJ di internet.

Ada yang mereka olah sikit je.. tukar itu sikit tukar ini sikit.. kalau tepung tu haa... sampai berpuluh tepung guna nak bagi nampak lain.. padahal resepi yang sama je.. semua tu gimik je.. nak nampak lain dan nak kata itu resepi mereka.. adoiii..
ok lah akk pun malas dah nak bebel, petua akak  kalau nak buat kek hati kena cool baru kek jadi lembut , gebu dan sedap! jom kita tenangkan jiwa kita buat kek.. dari membawang.. dapat pedih je.. huhu


FRUITS PASTRY CAKE
Resepi Asal : Rima

100 gm unsalted butter
160 gm gula castor ( resepi asal 200 gm ) 20 gm lagi ita gaul dengan buah
50 gm sour cream atau boleh guna yogurt
3 biji telur A
1 sudu teh esen vanilla
1 biji orange - parut kulitnya aje ( resepi asal lemon )
210 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
500 gm buah-buah citrus ( strawberry, blueberry, peach, resberry dll)

Tepung satukan dengan baking powder dan ayak ( ada orang letak sikit tepung jagung, cth dia kurangkan 20 gm  sukatan tepung gandum + dengan 20 gm tepung jagung) 
Buah-buah tu pula kita potong  kalau yang besar, cuci bersih dan toskan, lepas tu gaul dengan 20 gm gula atau 2 sudu besar gula
Kalau guna buat dari dalam tin, basuh buat tu dan toskan-tak perlu letak gula sebab buah tin lebih manis

Dalam mixer, putar butter , sour cream dengan gula hingga putih dan gebu
Masukkan telur satu persatu dan terus putar
Adunan akan jadi becah atau berbintil-bintil (itu normal)
Masukkan vanilla dan kulit orange dan terus putar
Tutup mixer
Masukkan tepung dan kaup balik rata
adunan akan jadi pekat 
Tuang dalam loyang 8 inc yang dilapik kertas dan oleh butter
ratakan
Taburkan buah-buahan atas adunan tadi
bakar dalam oven pada suhu 170C selama 45 - 1 jam atau sehungga adunan masak sempurna dan permukaan atasnya golden brown

Masa bakar tu bergantung pada oven, kalau aoven kecil 45 minit dah cukup, cucuk lidi kat tengah untuk pastikan kek telah di m,asak sempurna




63 comments:

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

Ayat last tu paling win, hati pedih akibat membawang πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
Tapi apa yg kak ita cerita tu mmg betul, sedih bila ingat zaman kita2 blog dulu semuanya dikongsi dgn penuh keikhlasan, kan kak.
Btw sy tak pnah cuba lagi rsepi kek ni dan sy dah lama tak buat kek, huhu. Masak pun ala kadar utk isi perut family aje. Zaman dah berubah kak

dZana said...

betul tu ita.. rindunya zaman blogger dulu.. dah besar anak dara ita ye.. akk.ingat lgi dalili..

dZana said...

betul tu ita.. rindunya zaman blogger dulu.. dah besar anak dara ita ye.. akk.ingat lgi dalili..

indahhouse said...

Salam kak ita,
Tak baiknya chegu pjj yg buat macamtu. Takde etika..
Saya dulu slow motion je, tak ikut sgt, sbb suami kurang nak makan kuih2.
Tapi kek dari kak kak rima mesti sgt sedap, 😊.

harum mawar said...

Kak azlita mmg terbaik

Mas said...

Kan kak .... Kenangan paling seronok zaman blog dulu ... Resepi kita Cuba tanpa jemu ... Tiap hari menunggu resepi baru dari kawan2 blogger .. Beza dah dgn fb ... Semua nk ada depan mata ..

Lea said...

betul la kak ita.. banyak sangat pjj sekarang nie. saya pun pernah try masuk 1 pjj tu.. bila sy tgk resepi balik lebih kurang je macam kak ita. sebab saya dan lama follow blog kat kita nie cuma saya tak ada blog. nak dekat 10 tahun dah la.

Hannah Zie said...

terima kasih Kak Azlita..blog kak terbaikk!!

Hanim Abd Wahab said...

Alhamdulilah ita..sis baru jer nk join pjj jenis cake ni..nasib terjumpa resepi dlm blog ita..ya kkdg resepi dr pjj indah kabar dr rupaπŸ˜ͺjap lagi nk mencubaπŸ‘πŸΌπŸ‘πŸΌ

Maizatul Akhmal Idris said...

Kak ita the best.tq kak ita.

Chel Mondido said...

Kak azlita la selalu jd pilihan sya... Asal gi gugel ja resepi azlita ita je yg d cari πŸ˜€πŸ˜€

Unknown said...

Kek ni.. nampak sedap sangat!!!!

roseafdayanti said...

tq k.ita..
raya ritu sy cuba resepi kak ita yg tkbh custard..Ya Allahhhh sedap yg amat..
tapi kek x tahan lama..masuk hari ke-3 dh berkulat..adakah sebab sy lupa letak dlm fridge?1 hari raya tu memang kek dok kt luar je..masa potong sy pakai sarung tgn..ke sbb buah peach dlm tin sy x basuh dulu?��

Nurulaiin Zaidun said...

Salam kak ita, nak tny knp huah yg di atas tu boleh mendap sikit atau tenggelam lps cake siap dibakar? Tq 😊

Nurulaiin Zaidun said...

Salam kak ita, nak tny knp buah yg di atas tu boleh mendap sikit atau tenggelam lps cake siap dibakar? Tq 😊

Unknown said...

tqsm kak ita...suka guna resepi akk. semua sedap. kek indulgence sampai boleh jual sbb ramai org suka.

nurul taqiyah said...

Setuju dengn harun mawar...kak ita mmg the best...

gee 2012 said...

Tq kak ita..

Unknown said...

love u kak... dari dlu smpai skrang kongsi ilmu msakan ... smga akak dberi ksihatan yg baik slalu...

NUR FARHAH AB SAMAD said...

salam kak ita, sy pun suka baking and kebanyakkan mmg blog kak ita jadi rujukan sy. Untuk makluman kak ita, sy pn pernah join 1 PJJ nie. tp sebelum buat sy akan buat research juga and compare dgn resepi2 lain dr segi jenis2 bahan2 and cara/teknik utk buat resepi tu. Sedihnya sy resepi dia mmg bulat2 resepi kak ita. Sy rasa mcm kecewa sgt ade org mcm nie

Ona Along said...

Kak....kalo za trlupe nk beli sour cream @ yogurt plain, pe yg bleh za gantikannye kak? Huhuhu....

iman said...

Assalamualaikum, saya dulu belajar masak dr portal my resipi dan google jumpe blog2 ni sume.. Seronok, komen2 pun sume yg membina je.
Sampai sekarang masih Google resepi lagi ��

Unknown said...

Terima kasih atas perkongsian resepi untuk yg baru nak berjinak² nih. Semoga kak ita terus sukses.

Nad Dieya said...

Kak ita..kalau guna buttercup ok tak

Unknown said...

Salam kak.. macam mana nak bagi supaya buah2 Tu X mendap ke bawah ya..

Unknown said...

Nak tanya..resepi utk fruitpastrycake ni ada yg sukatan cawan tak...

ayie surif said...

Br cuba resipi..terima kasih ats resipi2 yg mabeles..

Unknown said...

Sy ade jumpa sorg hamba Allah yg jual kek coklat belgium..dia sudi share resepi..bila sy baca terus tau ni resepi kek coklat lembap kak ita..sy dah hafal..hehe..cuma dia tukar koko tu jadi koko belgium kalau xsilap..last bila akhir resepi ada kredit tapi bukan pada kak ita tapi kredit :Resepi Rahsia..sedih plk rasa..why xbg kredit to kak ita terus...sy rasa ralat bila org2 yg follow tu semua ucap terima kasih kat dia dan dia happy reply..seolah2 dia tuan asal resepi tu..so sad..

Unknown said...

Assalamualaikum kak ita... mohon amik resepi akk ye nk cuba buat makan dlu..

NORZALIPAH YUSOF said...

Saya Mohon halalkan resipi ni ye. Terima kasih.

Unknown said...

Sy masih lagi berminat baca2 blog ni..seronok tgk org share mcm2.dari zaman study dulu,tgk blog kak ita.timbul minat nak buat kek,biskut,n masak lauk pauk.hobi dulu,tiap kali cuti sem,ajak anak2 buah masak ikut resepi,then bg org rasa.skrg ni,sy dah full time baking .happy.anak3 pun membesar depan mata.thanks akak for the inspiration.

Unknown said...

Hrga.kek ni skrg brpa..

Zaiton Yahaya said...

T.kasih ita..memang teringin sangat nak cuba kek ni..saya banyak belajar dari blog ita ni...mohon halalkan ilmu yg diberi..moga Tuhan limpahkan rezeki yg berlipat ganda utk ita sekeluarga..

Wan!e said...

Akk klo tpung gandum tu tkar dgn tpung superfine ok ke?

HanyMadu Bee said...

Banyak ilmu saya cedok dari kak Azlita...mohon halalkan yer n terima kasih. Moga diberi kesihatan yg baik dan dimurahkan rezeki kak Azlita sekeluarga...aminnn

Umi Ainirfan said...

Walaupun saya bukan seorang blogger, tapi blog Azlita antara blog yg selalu saya kunjungi apabila mencari resepi meskipun banyak resepi boleh didapati dalam fb . Tahniah dan teruskan usaha

Nina Salleh said...

tak sepi,masih ada pengunjung tapi mungkin dh tak tinggal jejak seperti dulu kan kak. suka tengok blog akak, banyak resepi, nak masak pun google sini je:)

Unknown said...

Assalam..
Saya mmg follow puan dari zaman blog lg mmg minat hasil kerja Puan.. Sehinggalah skrg ni pun selalu ikut x kira kt fb dan Ig. Setiap resepi kek sya selalu rujuk resepi puan. Sya setuju sngt2 pendapat puan ttg pjj.. Skrg ni lebih kepada cari duit dari keiklasan mengajar nmpknya ilmu ni dh semakin mahal..

Unknown said...

Tq sis...semoga murah rezeki dan diberi kesihatan yg baik...

Cik Ez said...

Kak azlita jgn berhenti kongsi resepi ye.. Kalau saya resepi apa2 pun mesti akan google resepi kak azlita dulu.. Sebab resepi akak senang nak dapat kn brg.. Tapi ada la jugak masa2 derhaka nye.. 😁

Mazlyna Rosly said...

Dah try resepi kak ita.. memang sedap..murah rezeki kak ita..

Nur ReeN Hj Aman said...

Fuhhh kek ni berkepuk harga dia. Thanks kak cantik

mamadiy said...

Salam kak...suka sangat follow akk..kat ig, blog ...hari ni try buat pastry cake ni...suka sangat2 dengan kejadian kek...lepas ni try yg lain2 pula

Yaya Yoyot said...

Kenapa buah sy tenggelam?

Yaya Yoyot said...

Kenapa buah sy tenggelam?

Nurhuda Ismail said...

Tq k ita.. 4 d recipe..

Unknown said...

Suka ikut resipi kak azlita
surinah.com

blu4sky said...

Rindu zaman blog..seronok bila rakan bloggers share resepi share tips memasak..masing2 tak kedekut ilmu..

Unknown said...

saya mohon mencuba resepi kak ita ya

Unknown said...

Azlita TQ for sharing🀩

Yatie Tajudin said...

Salam.
Terima kasih kak ita atas perkongsian resepi ini. Saya dah cuba dan dengan sekali try saja menjadi dan sedapppp sangat kek ni. Cuma saya ada soalan samada boleh ka kita double resepi ni?

Nanasatar said...

Tq share recipes and tips Kak Azlita...boleh ke kak Ita share recipe crumb yg akak pernah buat tabur atas fruit pastry cake ni?

Koyuki RIN said...

Hi assalam kak ita~ bile nk share recipe blueberry crumble cake?

Anas Imtiaz said...

Such a nice post.
Regards.
Neverpayful.com
Dealswithin.com

Nur ReeN Hj Aman said...

Saya tempah kek ni, tp yg saya dpt kek buah yg biase tu. Waaa... Even yg buat tu chef south african. Mybe dia igt dah dekat Christmast. Topping cantik bhias tp dlmnye tak gebu. Dry sgt. ..

kak ina kl said...

mereka tak kira halal atau pun haram, janji duit masuk

Yovi Mahendra said...

wih, enak nih kayaknya. Btw gak update lagi kak?…
KuaronWeb

Ieta Sukri said...

share kak ita. tqvm

Demo-amtread said...

Halo saya CEO dari Amtread dari Blogger Indonesia ingin memberi tahu tentang 3 artikel utama saya.

- Download lightroom mod apk
- Cara Ping Artikel
- Cara Mengecek Broken Link Blog

Kamu bisa mengunjunginya satu persatu bila kamu membutuhkannya. Salam hormat Amtread.

tipah tertipu said...

Thank you so much kak ita,sudi share resepi..ur resepi xpenah tak sedap..can feel ur sincere to share the resepi..

nur azizah said...

Assalamualaikum kak azlita. Lama dah saya follow blog akak untuk resepi2 terkini. Memang tak dinafikan semua yang saya cuba alhamdulillah menjadi. Terima kasih kerana berkongsi resepi ye akak. ☺️

Vjaya Swarovski Crystal said...

Kak Ita good morning... how to avoid fruits from sinking down..tq

Clipping Path Service said...

Amazing post with lots of informative and useful and amazing content. Well written and done!! Thanks for sharing keep posting.
clipping path service

Post Top Ad

Responsive Ads Here