Tips dan penggunaan nozel dari Wilton
Round Decorating tips
Open Star Decorating Tips
Close Star Decorating Tips
Multi Opening Decorating Tips
Basketweave Decorating Tips
Leaf Decorating Tips
Ruffle Decorating Tips
Drop Flower Decorating Tips
Petal Decorating Tips
Left Handed Petal Tip Set
Left Handed Drop Flower Tip Set
Couplers
Using Couplers
Step 1
Tanggalkan ring daripada Coupler
Masukkan dalam piping bag hingga hujung
Tandakan bahagian yang hendak digunting
Step 2
Keluarkan coupler
Guntingkan bahagian yang telah ditandakan
Step 3
Masukkan semua coupler
Tolak coupler hingga ke hujung piping bag
Step 4
Masukkan nozelKemudian pasangkan atau skrukan semula ring pada coupler
Cara-cara mengisi krim dalam piping bag
Step 1
Pegang piping bag dengan tangan kiri
Kelepetkan bahagian mulutnya ke bawah dengan tangan kanan
Step 2
Dengan menggunakan spatula, masukkan cream ke dalam piping bag
Step 3
Keluarkan spatula dari bag dengan tangan kiri memegang spatula supaya krim masuk semuanya dan spatula keluar dari piping bag dengan keadaan bersih
Step 4
Tutup kemas piping bag dengan memulas hujungnya
90 darjah : Kedudukan tegak
45 darjah : Sendeng
Kaedah meletakkan garnache
Kaedah mengalihkan kek dari redai ke atas lapik kek
Letakkan rapat kek atas lapik kek dengan kemas, kemudian dengan perlahan tarik keluar kek spade yang kecil
Kaedah memotong kek cara ita
2. Letak pisau atas kek
3. Tekan pisau ke bawah
Cara-cara memegang piping bag
90 darjah : Kedudukan tegak
Biasanya digunakan untuk membuat corak bintang, bunga leper dan ros
45 darjah : Sendeng
Menyendeng sedikit dengan 2 jari memegang hujung untuk control piping bag.
Biasanya digunakan untuk menulis, membuat border, kudup bunga atau lain-lain
Kaedah memotong kek kepada kepingan
Beberapa kaedah untuk anda memotong kek kepada kepingan
- Menggunakan alat khas untuk memotong
- Menggunakan benang, tandakan dahulu dengan lidi
- Menandakan bahagian yang hendak dipotong dengan lidi dan kemudian memotong dengan pisau
- Menandakan atau memotong dahulu sekeliling bahagian kek ( anggaran 1 inc) yang hendak dipotong, kemudian potong perlahan-lahan mengikut tanda potongan yang telah di buat
Kaedah meletakkan garnache
- Letakkan kek yang telah di salut krim atas redai.
- Pastikan kek yang bersalut krim itu telah di sejukkan sehingga krimnya mengeras terlebih dahulu.
- Alas redai dengan loyang yang lebih besar supaya lebihan garnache akan jatuh ke dalamnya.
- Tuangkan garnache atas kek, di tengah dahulu dan kemudian di tepi hingga ia mengalir dan menutupi keseluruhan kek
- Hentak-hentakkan redai supaya garnache rata
Kaedah mengalihkan kek dari redai ke atas lapik kek
Sediakan
2 kek spade, satu yang besar tapaknya yang biasa digunakan untuk
mengangkat slice cake dan satu lagi yang digunakan untuk meratakan
cream pada kek
Letakkan lapik kek berhampiran dengan loyang kek yang di letak kek berganache tadi
Masukkan atau selitkan ke dua-dua kek spade tadi di bawah kek, yang ni bergantung
pada keselesaan yang mana spade nak diletakkan sebelah kanan atau kiri
Bila dah kukuh kedudukannya angkat kek perlahan-lahan dan rendah sahaja dan terus letakkan atas lapik kek
Angkat cake spade yang kecil dan dengan perlahan tarik keluar cake spade yang besar dari bawah kek
Letakkan rapat kek atas lapik kek dengan kemas, kemudian dengan perlahan tarik keluar kek spade yang kecil
Kaedah memotong kek cara ita
Untuk mendapatkan potongan kek yang cantik, terutamanya untuk kek krim, berganache, berkeju atau mousse cake.Ita menggunakan 2 pisau di atas, anda tidak semestinya membeli pisau
yang sama brand cukup sekadar sama dari segi bentuknya. Biasanya pisau
bentuk bergini ada dijual di kedai jual bahan kek atau di pasaraya.
Ita lebih suka gunakan pisau yang halus sebelah kiri . Kerana permukaannya yang kurang geseran buatkan kek lebih cantik bila di potong.
Pisau harus tajam dan nipis.
Dalam gambar ini ita hanya menggunakan kek biasa. Tapi kaedah ini adalah untuk memotong kek yang ita senaraikan di atas.
Ita lebih suka gunakan pisau yang halus sebelah kiri . Kerana permukaannya yang kurang geseran buatkan kek lebih cantik bila di potong.
Pisau harus tajam dan nipis.
Dalam gambar ini ita hanya menggunakan kek biasa. Tapi kaedah ini adalah untuk memotong kek yang ita senaraikan di atas.
1.
Mula-mula kita panaskan pisau atas api. ( dalam gambar ita gunakan
lilin, tapi sebaiknya anda panaskan atas dapur) jangan terlalu panas sampai merah pula pisau tu.. cukup sekadar menghangatkan mata pisau.
2. Letak pisau atas kek
3. Tekan pisau ke bawah
4. Jangan di sorong tarik pisau , tekan terus sampai bawah.
5. Bila dah capai dasar lapik kek baru tarik terus pisau keluar.
Pastikan anda mengelap mata pisau dengan tuala basah atau kitchen towel setiap kali hendak memotong potongan yang ke dua dan seterusnya.
Ini mengelakkan kek anda comot.
Dan setiap kali hendak memotong kepingan yang lain, mata pisau hendaklah di panaskan lagi, bergitulah seterusnya.
5. Bila dah capai dasar lapik kek baru tarik terus pisau keluar.
Pastikan anda mengelap mata pisau dengan tuala basah atau kitchen towel setiap kali hendak memotong potongan yang ke dua dan seterusnya.
Ini mengelakkan kek anda comot.
Dan setiap kali hendak memotong kepingan yang lain, mata pisau hendaklah di panaskan lagi, bergitulah seterusnya.
63 comments:
sangat-sangat membantu...thanks k ita
terima kasih kak ita atas perkongsian ini... didoakan semoga kak ita lebih sukses lagi selepas ini..
bestnya kak..saya baru jmpa blog akak..sgt2 best..thanks:)
t.kasih di atas perkongsian ni ye ita..
akak selalu tak confident bab nak pindahkan kek yg siap dituang ganache ke atas lapik kek.. risau sgt kalau2 ganache tersopak masa proses pemindahan tu.. samada masa nak sodok kek atau masa nak tarik spade tu.. hehe.. nnt akak cuba lagi & lagi ye.. tq ita..
Mohon share diblog saya ye kak ita sebagai rujukan sendiri.Senang tak tercari2 dalam blog kak ita.Apa2 pun saya akan link ke blog kak ita sebagai kredit atas usaha kak ita ini.terima kasih daun keladi kak ita.
good info to learn lah k.ita.. terima kasih
terima kasih aaatas perkongsian...mmg sgt berguna...
I always enjoy reading your blog, your creation and photos are always breath taking. ~~ Carol Lee
I always enjoy reading your blog. Your creation and photographs are all breathtaking...
suka blog akak! Inspiring sangat tuk beginner macam saya! Thanks akak :) Keep it up!
Assalaamualaikum. I just to say thank you very much for sharing the knowledge online. I enjoyed scrolling and above all learning various style in cooking and baking. Don't feel down with what others did to you. I do feel how it upset and hurt you but it shows that you are one talented person that people envy and wanted to have that credit and achievement. Above all... Never Give Up! and ALlah is always there for us and May ALlah bless you and your family. Wassalam.
Assalamualaikum... Alhamdulillah.. selepas dah explore dah tau mcm mana nak alihkan kek ke pelapik.. suka suka suka sangat sangat..... !! :) TQ Kak... suka sangat2 lah....
Blog yg sgt mbantu sy yg baru nk knl dunia home made kek :)
Blog yg sgt mbantu sy yg baru nk knl dunia home made kek :)
salam kak ita.. mohon share di blog VM dan kredit to kak ita untuk hasil kerja yg sgt awesome
Tq ita for sharing such a useful info and tips..
akak t.kasih banyak kak..semoga ilmu yg dikongsi diberkati Allah
trima kasih k.ita kerana sudi berkongsi ilmu..
akak,sy nak belajar dgn akak boleh ?
Time kasih k.ita.sya doakn akk skluarga bbahagia selalu.tq4 sharing
Bru tahu..thanks Ita..benar2 membantu orang baru nak belajar macam akak..
Nak guna piping bag pon xconfident,Thanks akak sgt suka jadikan blog akak rujukan tuk beginner macam saya!
Terbaikkkk... Suka sangat ;)
terima kasih kerana berkongsi ilmu.
kak ita mcm mn pula nk potong kek yg lebih besar seperti 4 segi kalau guna kaedah pisau tu ye...
salam kak nk tnya mcm mn nk potong kek yg lebih besar seperti kek russin blk n white tu ye kalau guna kaedah pisau tu. tk
Tabarakaallah...thanks ita..tips yg membantu sgt.... :)
Tabarakaallah...thanks ita..tips yg membantu sgt.... :)
Aslmkum,tq so much kpd akak kerana sudi berkongsi tip ini,ianya sangat2 membantu saya di dlm mendalami ilmu,hanya allah saja yg dapat membalasnya,semoga akak sentiasa success dan di murahkn rezeki,Amiin.
Terima kasih Kak Ita..sgt2 membantu bagi saya yg baru nk belajar utk decorate kek ni..
Saya suka blog akak byk tips yg sgt membantu bagi sy baru nk cuba2 dalam deko2 kek ni...mekasih byk2 ye..
Terima Kasih. Tips di atas banyak membantu...
Terima kasih kerana sudi berkongsi tips.
i love very much this blog. Tq Sis Ita. Banyak sharing tak lokek ilmu.
terima kasih kak sbb sudi share deco2 kek ni. sy mmg suka dgn blog akak ni sbb mcm2 tips sy dpt :)
Tq atas tip2 yg berguna
sgt membantu..sy nk request...ada tak buat kelas utk cake deco..sy minat sgt tgk hasil kerja akak
suka tgk cake deco akak..ada anjurkan kelas ke.klu ada sy minat sgt nk join. tq
trm ksih sangat...ianya amt mbantu sy yg jinak2 dgn dunia baking....
Terima kasih atas segala ilmu yg diberikan..
Hanya Allah yg dapat membalas segala kebaikan..
Nk order kek bole?
Sgt2 membantu.. tq
Tq sharing Kak ita... ❤
tq kak ita
bnyk ilmu kak ita kongsi kan
semoga allah berkati hidup kak ita dan keluarga
aminnn
asslammualaikum kak ita. mcm mana nak buat tempahan cake dgn akak. blh dpatkan ctc num akak. my email lotnez@yahoo.com
tq kak
Assalamualaikum..sangat membantu tips dan panduan drp Sis..
Minta izin share ye sis...jazakillah khairal jaza'
kak ita mana nak dapatkan nozel utk decoration?
suke sgt2 dgn blog kak ita...
Membantu sgt2 utk newbie mcm yani ni ha.
Ya Allah bestnye dpt jd mcm kak ita! Idola yani!
Semoga makin murah rezeki kak! amin!
Sis..you boleh ajar tak mcm mana nk bake and decorate cake? How much and kat mana?
Saya pun suke baca n pinjam resipi akak untuk dicuba..teruja tgk pic2 menu yg lazat2..tq kak..semoga teruskan dgn resipi2 yg meletup.
Saya tengah cari resepi kek nak try buat untk bzday anak...bila baca dlm blog ni buat saya teruja nak membaking...tk moga Allah murahkan rezeki ita...ye...
Jazakhallahu khair kak :) izin share
trima ksih...terbaik..
bole x share krim utk lepa kek
saya copy ye kak , nak share kat kawan.
assalam kak..sy tertanya-tanya..mcm mana ekk mrk keluarkan kuih2 mcm seri muka ke, brownies2 tu letak kat papan kek tu utk bg pada orang yg order, pastu mrk msk dlm kotak, cantik je tak pecah pun. sy buat brownies sbb loyang sy besar, so kek dia x tinggi, bila nk keluarkan, pecah lak. tak cantik la nk letak atas papan tu.
pandai sangat buat kek tapi barang barang acuan tu bali kat mn puas sy cari kat supermarket tapi x da
Many thanks for this articles. Although, sometimes I'm confused with your written cos I'm indonesian but it's no problem. I can understand your mean through your picture, so helpfully sist. Baraqallah :)
Tq for sharing..
Mohon share ye kak ita..😊
...wow. whatta cooking blog. madam wanna share this blog at Jom Affiliate 24/7 soon.thanks for inspirations sist!
fantastic! thanks😍
kebetulan jumpa blog kak ita yang menarik. terima kasih atas perkongsian.
Post a Comment