BUBUR PULUT HITAM - masam manis f

Breaking

Nov 12, 2010

BUBUR PULUT HITAM

BUBUR PULUT HITAM

Menu minum petang ni Bubur Pulut Hitam
ita mmg suka bubur pulut hitam sebab bila makan dia kena add santan pekat yg masin tu.. peh! tu yg sedap tu lemak aje.... masa kecik2 dulu mak rajin buat bubur ni bila petang2... hari ni ita buat bubur ni.. dah lama tak makan... susah nak cari org jual bubur pulut hitam ni sekarang... sebab tu klu nak makan kena lah buat sendiri.. jangan cakap banyak jom kedapur kita lihat bahan2nyer... yok!

MyKitchen's Recipe

2 cawan pulut hitam, rendam 3-4 jam
1 buku gula melaka
1/2 cawan gula pasir (ikut manis masing2)
1 helai daun pandan, disimpul
1 biji kelapa, parut putih
Secubit garam

"DO IT YOUR SELF"

Rebus pulut hitam tadi hingga kembang . Ketepikan.
Tuang 200 ml air masak dalam kelapa parut, ramas dan perah untuk dapatkan santan pekat. Ketepikan. Kemudian tuang lagi 700 ml air, ramas dan perah untuk santan cair.
Masak gula melaka,gula, daun pandan dan santan cair hingga gula larut. Kemudian tapis.
Masukkan gula ke dalam pulut hitam tadi, biar mendidih, masukkan daun pandan, secubit garam , kacau rata dan biar mendidih. Jika pekat boleh tambah sedikit lagi air.
Senduk bubur pulut hitam dalam mangkuk sesuai. Santan pekat tadi dicampur dengan sedikit garam, kacau rata. Sudukan sedikit santan pekat ke dalam bubur pulut hitam sebelum dihidangkan.

No comments:

Post Top Ad

test