GULAI IKAN TONGKOL - masam manis f

Breaking

Nov 5, 2010

GULAI IKAN TONGKOL



GULAI IKAN TONGKOL
Sebenarnyer ita ni banyak menderhaka kat resepi asal ni... hihihi ita dah tukar ikan tongkol ni pada ikan kembung sebab ita tak makan ikan tongkol... harap2 tuan punya resepi ni tak marah la ye... resepi ni adalah resepi Chef Hanieliza... ita cnp resepi ni dan pamerkan untuk tatapan rakan2 semua.. terima kasih pada tuan empunya resepi....

MyKitchen's Recipe


1.5 kg ikan tongkol ]
50 gm asam keping ] potong...bersih dan rebuskan
garam secukupnya ]
(sebab ita guna ikan kembung jadi ita tak buat lah yg kat atas tu... hihihi)
60 gm rempah kari ikan - ita guna BABAS
10 gm serbuk ketumbar
5 gm serbuk jintan
80 gm cili mesin
4 ulas bawang kecil [tumbuk halus]
3 cm lengkuas [tumbuk kasar]
500 santan pekat
30 gm gula merah - ita guna gula melaka... hihihi sebab tu jd hang Jebat...
30 gm kerisik
50 ml air asam jawa
minyak untuk menumis
cili api dan belimbing buluh - Belimbing ni ita tak guna sbb tak jumpa cari...hihihi

"DO IT YOUR SELF"

Tumiskan bawang sehingga wangi. Masukkan cili dan rempah yang dibancuh dgn sedikit air asam jawa. Biarkan garing.
Masukkan rebusan ikan dan santan. Biarkan mendideh.
Perlahan api dan masukkan kerisik, gula merah, belimbing buluh dan cili api.
Biarkan api perlahan-lahan sehingga gulai naik minyak.

No comments:

Post Top Ad

test