NASI DAGANG
Dah kawin dgn org pantai timur ni kenalah belajar macam mana nak masak masakkan negeri cik Siti Wan kembang ni... Sebenar nya banyak resepi masakkan pantai timur yg perlu ita pelajari... tapi kdg2 kat Johor ni susah sikit nak cari bahan2nyer... Resepi Nasi dagang ni ita ambil dari resepi tukang masak yg terkenal tu... siapa lg klu bukan Chef Hanieliza. Sebenarnyer ita bayak belajar memasak dr koleksi resepi Chef Hanieliza. Buku2 koleksi resepinyer juga sentiasa menemani ita di dapur... Disini ita nak kongsikan resepi membuat Nasi Dagang ni... dgn rakan2 yg meminati.... jom kita lihat apa bahan2 yg Chef Hanieliza gunakan...
- 600 gm cawan beras
- 100 gm beras pulut
- 30 gm halba
- 400 ml air
- 400 ml santan pekat
- garam secukup rasa
Bahan utk DiMayang
- 5 ulas bawang merah
- 4 cm halia
"DO IT YOUR SELF"
Beras dan pulut disatukan dan dibasuh. Rendamkan.
Toskan dan masukkan dalam kukusan yg berlubang
Kukuskan sehingga naik wap.
Keluarkan beras dan masukkan dalam mangkuk.
Siramkan dengan air dan kacau rata.
Masukkan semula beras dalam kukusan berlubang.
Taburkan hirisan halia dan bawang dan kukus sekali lagi sehingga naik wap.
Masukkan dalam mangkuk besar dan siramkan dengan santan yg telah digaulkan garam.
Kukus semula.
Setelah masak,gaulkan rata dan hidangkan bersama gulai nasi dagang dan acar
No comments:
Post a Comment