Inilah kari daging yg dimakan bersama pulut kuning. Tentu semua dah tau kan bagaimana nak buat kari daging. Tapi tak pelah disini ita sertakan resepi kari daging ita untuk rujukan adik2 dan anak2 ita dimasa hadapan...
MyKitchen's Recipe
1 kg daging - direbus sampai empuk (klu guna batang pinang tak payah rebus)
5 sudu makan rempah kari (dibancuh dgn air)
2 sudu makan kerisik
2 cawan santan
4 biji kentang dibelah 4
2 cawan air rebusan daging - klu pakai daging batang pinang guna air putih
3 tangkai daun kari
1/2 minyak untuk menumis
rempah tumin - 4 sekawan
2 kiub daging
garam dan gula secukup rasa
Bahan untuk dikisar
8 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inc halia
1 inc lengkuas
6 tangkai cili kering (klu nak pedas klu tak suka pedas tak payah letak)
"DO IT YOUR SELF"
Daging dibasuh dan tuskan. Panaskan minyak dan tumiskan rempah tumis dan daun kari hingga harum. Masukkan bahan yg dikisar masak hingga garing. masukkan kari daging dan masak hingga pecah minyak. kemudian masukkan daging dan air dan masak hingga daging empuk. Masukkan kentang dan masak lagi hinggakentang empuk pula.
Akhir sekali masukkan kerisik, garam,gula dan santan dan masak hingga kuah pekat.
Siap untuk dihidangkan bersama nasi, ketupat atau pulut kuning.
No comments:
Post a Comment