Laksa Johor
Laksa Johor merupakan makanan yang terkenal di Johor. Laksa ini merupakan hidangan berat yang mengenyangkan. Rasanya enak tetapi rumit untuk disediakan jika sekadar untuk dihidangkan kepada beberapa orang. Oleh sebab itulah laksa ini biasanya dihidangkan pada Hari Raya atau dalam majlis tertentu sahaja.
Laksa Johor agak berlainan dari laksa sedia ada kerana ia tidak menggunakan laksa beras sebaliknyer menggunakan spagetti untuk dimakan bersama kuah laksa, sambal belacan dan ulam ulaman.
Bahan utk kuah laksa
1kg ikan tenggiri atau kembung - direbus
1/2 mangkuk minyak
6 sudu rempah kari daging - dibancuh dgn air
2 mangkuk santan
Bahan A
10 tangkai cili kering
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
2 batang serai
4 cm lengkuas
4 biji buah keras
4 cm halia
2 cm kunyit
Bahan B
5 mangkuk air rebusan ikan
1/2 mangkuk kerisik
2 keping asam keping
1 sudu besar garam
1/2 buku gula melaka
2 kiub ikan bilis
Cara menyediakannya
Rebus ikan dan ambil isinyer, kemudian dikisar dgn air rebusan ikan.
Kisar bahan A hingga halus
Panaskan minyak di dalam periuk lalu tumiskan bahan A hingga terbit minyak. Masukkan rempah kari dan Kacau rata hingga sedikit garing. Kemudian masukkan kesemua bahan B.
Setelah itu masukkan isi ikan dan air rebusan ikan. Akhir sekali masukkan santan dan masak hingga kuah mendidih dan pekat.
Bahan-bahan yg dimakan bersama kuah laksa
Spagetti yg telah dicelur digaulkan dgn sedikit minyak supaya tidak melekat
Antara bahan-bahan yg dimakan bersama kuah laksa taugeh, timun dihiris halus, daun kesum dicincang halus, bunga kantan dicincang halus, bawang merah dihiris bulat, limau kasturi dan sambal belacan.
3 comments:
Assalamah, syukron jazilan k.ita sbb resepi ni menjadi laksa Johor saya n dpt pujian ramai :) byk dah resepi sy follow dalam blog ni semua menjadi, alhamdulillah!
K.ita, keep it up!
As-Salam...
Nak tanya, Kak Ita guna rempah kari daging apa yer?
Teringin nak buat...
Post a Comment