MyKitchen's Recepi
SUP TULANG ALA MAMAK
By: Chef Hanieliza
Bahan A
1 kg tulang lembu - cuci bersih
2 sudu makan minyak masak
3 sudu makan rempah sup atau rempah kurma (dibancuh dgn sedikit air)
4 biji kentang dipotong 4
1 batang lobak merah dipotong kecil
2 btg serai - diketuk
1 sudu teh lada hitam
garam secukup rasa
1 pokok daun sup
sedikit bawang goreng
air secukupnyer
1 kiub lembu (ita tambah)
Bahan B - utk menumis
7 biji bawang merah - dihiris
3 ulas bawang merah - dihiris
1 1/2 inc halia - dihiris
Rempah tumis (4 sekawan... tau la kan... kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, dan pelaga)
"DO IT YOURSELF"
Tulang lembu dipotong kecil. basuh dan toskan.
masukkan semua bahan A kecuali daun sup dan bawang goreng ke dlm periuk dan masak hingga daging empuk dan lembut.
Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga wangi... (ni kira tumis darat la kan...)
tuang bahan tumis kedlm rebusan tulang dan masak hingga mendidih.
Tutupkan api, taburkan daun sup dan bawang goren siap utk dihidangkan...
No comments:
Post a Comment