MyKitchen's Recipe
UDANG LELANDAK
Source : Buku Masakkan Rasa Enak Ideal
Bahan A
300 gm udang besar - dipotong bahagian kepalanyer yg tajam, dibersihkan dan toskan
100 ml susu cair
2 ulas bawang merah - dikisar
1 ulas bawang putih - dikisar
1 sudu besar kunyit serbuk
1 sudu kecil serbuk cili
Bahan B
100 gm kelapa parut - putih sahaja
sedikit putih telur - bergantung pada banyaknyer udang
sedikit tepung jagung - bergantung pada banyaknyer udang
secubit garam
1 sudu teh serbuk lada sulah
"DO IT YOUR SELF"
Perap udang bersama susu sejat, bahan yg dikisar, kunyit dan cili serbuk selama 30 minit
Gaulkan kelapa parut bersama garam dan serbuk lada sulah ketepikan.
Celup udang kedlm putih telur
Kemudian golekkan ke dalam tepung jagung.
Selepas itu celup semula dalam putih telur.
Dan kemudian gaulkan dgn kelapa tadi.
Panaskan minyak dan goreng hingga kuning keemasan.
Angkat dan boleh lah dihidangkan dgn nasi atau dimakan besama sos kegemaran.
No comments:
Post a Comment