hari ni kita makan lauk tradisi pulak lah ye... dah lama sebenarnyer tekak ni nak makan gulai nangka.. semalam gi pasar nampak pulak ada nangka muda terus aje sambar... nah dah merasa baru lah rasa puas hati... hihi
Hari ni masak yg ringkas aje... ita masak gulai nangka ni pas tu goreng ikan parang lawan pulak dengan sambal belacan dah mengancam lah tu.. makan pulak time panas cam ni... ni dah tersandar kekenyangan... tak leh nak bergerak dah rasanyer...
My Kitchen's Recepi
GULAI NANGKA IKAN KURAU LEMAK BERLADA
500 gm ikan kurau masin
500 gm nangka muda
8 ulas bawang merah - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
20 tangkai cili api - dikisar
2 inc kunyit hidup - dikisar
2 inc halia dikisar
3 batang serai - dititik
2 keping asam gelugur
500 ml santan
400 ml air
garam secukup rasa
"DO IT YOURSELF"
Nangka muda dipotong 4 cm dan direbus hingga empuk.
Ikan kurau masin, dibersihkan lalu dipotong kecil. Masukkan kedlm periuk
Diikuti dgn bawang merah, bawang putih, cili api, kunyit hidup, halia dan air. Didihkan
Kemudian masukkan santan, serai, nangka muda, asam gelugur dan garam secukup rasa.
Kecilkan api dan kacau perlahan2 sehingga masak atau kuahnyer agak pekat. Angkat dan hidangkan.
6 comments:
amboi...sedap gulai nangka tu...
kena pulak dgn ikan masin...nyum..nyum...
akak..mas pun masak gulai nangka...
terasa lgi kesedapan gulai tu..he..he..
Wallaahhhhhh sedapnya Ita, buat Yatie terliur tau tngk sayur nangka ni...
sedap Mr Mama dah lama betul rasanyer tak makan gulai nangka... dah merasa ni baru lega...
la... sama pulak ek!... sedap kan lauk tradisi ni... tak lapuk dek hujan tak lekang dek panas...
Yatie... ita mmg suka lauk2 kampung macam ni... sedap nyer makan kalau ada ikan kering lagi sedap.. yum yum yum.... hihi
Post a Comment