Kita berbalik semula kepada resepi hari ini.. iaitu Rendang Kelia. Ita pun tak pasti kenapa rendang ni diberikan nama rendang Kelia... dan kurang makhlum juga apa maksud Kelia tu... Resepi ni ita ambil dari buku masakan Juadah Warisan Nenek. Rendang ni pun sedap juga... pulak bila dimakan bersama Nasi Lemon tadi... berselera sungguh anak2 menikmati juadah hari ni... habis licin semuanyer... suka hati ita bila melihat juadah yg dah tak berbaki.... Jom kita lihat apa resepinyer..
MyKitchen's Recipe
RENDANG KELIA
By: Juadah Warisan Nenek
600 gm daging - dihiris dan dicuci bersih
10 biji cili kering - dikisar
15 ulas bawang merah - dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
6 biji buah keras - dikisar
1 biji santan kelapa
2 cm halia - dikisar
2 cm lengkuas - dikisar
2 batang serai - dititik
daun kunyit - dihiris halus
garam secukup rasa
1 buku gula melaka - ita tambah
2 keping - asam keping - ita tambah
2 kiub daging - ita tambah
rempah tumis 4 sekawan - ita tambah
"DO IT YOURSELF"
Tumis semua bahan kisar hingga harum dan pecah minyak. Masukkan rempah tumis dan serai. Masak lagi hingga terbit minyak. masukkan daging, santan, gula melaka, garam, dan kiub daging. masak sampai pekat dan daging empuk. akhir sekali masukkan daun kunyit, kacau rata dan biarkan kuah sedikit kering.
2 comments:
nama begitu unik... & nampak sedap jugak.. baguslah ita kongsikan kat sini resepinya.. dpt jugak orang lain memanafaatkannya...
jelesnya ngan kak ita..semua yang dimasak pun nampak sedap..aritu saya ambik resepi apam gula melaka..alhamdulillah jadi..tapi tak snap gambar sebab huduh walau pun kembang mekar. hahaha..
Post a Comment