Semerbak ni bentuk dia seakan2 lokan. Tapi kulit dia kasar dan agak sedikit nipis. Rasanyer sedap! macam lala. Tapi lala isinyer nipis aje kan yg ni agak tebal juga so puaslah jugak makan... kalau tengok anak2 makan sampai dah menjilat jari tu maknanyer sedap lah tu kan.... jadi tunggu apa lagi jom kita makan semerbak pulak!! esok cuba ronda2 kat pasar tu ada tak jual....
MyKitchen's Recipe
SEMERBAK MASAM MANIS
2 kg semerbak - berus dan cuci bersih
1 labu bawang besar - potong baji
1 biji tomato - potong baji
5 sudu makan sos cili
3 sudu makan sos tiram
1/2 cwn air
1 kiub - ikan bilis
garam dan gula secukup rasa.
1 biji cili merah - hiris
1 biji cili hijau - hiris
1 pokok daun ketumbar - mayang halus
2 batang serai - dititik
Bahan kisar
3 ulas bawang besar
2 ulas bawang putih
3 biji cili merah
"DO IT YOURSELF"
Panaskan minyak dan tumis bahan yg dikisar hingga harum. Masukkan air, serai,sos cili, sos tiram, kiub ikan bilis, garam dan gula secukup rasa.
Setelah masak masukkan tomato, bawang besar, cili hijau, cili merah dan daun ketumbar.
Biar seketika. siap untu dihidangkan
Kemudian masukkan semerbak dan biar hingga ia masak.
8 comments:
tak pernah mkn la kak ita semerbak tu..rasanya mcm lokan ke? jakun la pula nieza ni....tapi mcm pernah tgk...maybe ada nama lain kot selain semerbak tu..tak sure la pula...
Salam Ita
Nak tanya kat pasar mana?
Teringin la pulak..
assalamualaikum kak ita.. tun pun nk join kak nieza jd jakun.. hihi. xpernah dgr pon nama semerbak nih.. bau dia harum semerbak bila masak ek? hihi.. tp tun nmpk cm sama je kepah ke, lala ke.. xreti nk beza. hehe
ingatkan apa yg semerbak... rupanya sejenis hidupan cengkerang! hehe.. pertama kali jugak kita dengar nama semerbak ni... kalau rasa mcm lala.. mestilah sedap tu...
Assalamualaikum...
Sedap nampaknya tapi Kak Lin x pernah makan...
salam ita, tak pernah nampak lg la benda ni kat pasar.. lala biasa la.. meh sini 2 kg nak gi masak gak :)
Kak ita, saya rasa kat area kelantan trg, kitorang panggil nih tijah. Kitorang beli arituh. Sedap
kat kelantan panggil tijah
Post a Comment